Accepteren kun je leren

Onrust, spanning of stress zijn tekenen dat je je aan het verzetten bent tegen dat wat is. Een situatie of gevoel kan je soms zo in je greep houden en uiteindelijk ook tot frustraties gaan leiden, maar zijn het niet gewoon mogelijkheden om nieuwe deuren te kunnen openen? In het leven kunnen we niet altijd alles controleren, is het belangrijk om te leren van teleurstellingen en heeft het vechten tegen ongewenste situaties weinig zin. Kiezen voor jezelf en inzien wat je bereikt hebt stelt ons in staat om te groeien. Maar hoe accepteer je de tegenslagen die op je pad komen en kan je de mogelijkheden ervan gaan inzien?

Ga de confrontatie aan

Wil je een situatie leren aanvaarden dan moet je de confrontatie met je gevoel aangaan. Loop niet rond met frustraties maar ga aan de slag met je hoofd en hart. Wat houd je tegen om te groeien en een mooi leven te leiden? Is het onzekerheid, ben je bang voor veranderingen of wil je niet stilstaan en voelen? Sommige dingen overkomen ons gewoonweg. Kijk naar de feiten, je verwachtingen en wees realistisch. Accepteer het verleden, leef in het heden en richt je op de toekomst. Het leven is dynamisch en vaak weet je niet wat er om de hoek op je staat te wachten. Waardeer dat wat op je pad komt want alleen zo kan je innerlijke rust gaan ervaren. En wat dan nog als je een ‘foutje’ maakt. Is het niet zo dat deze kleur geven aan ons karakter en maken tot wie we zijn? Perfectionisme, het heeft dan ook heel lang mijn leven bepaald. Maar wat heeft het opgeleverd? Een burn-out en heel veel stress.

Accept what is quote
Bron

Observeer, schrijf en wees trots

Soms verlangen we ergens zo naar dat je daar alles voor opzij zet. Het stelt ons in staat om te ontdekken maar het maakt het leven er niet altijd makkelijk op. Accepteer dat kleine stappen nodig zijn om te komen tot waar je wil zijn. Zijn je verlangens niet haalbaar? Observeer je gevoelens, schrijf van je af en wees trots op dat wat je al bereikt hebt. Zie wat er werkelijk aan de hand is en laat de automatische piloot eens even thuis. Denk niet ‘dat overkomt mij weer!’ maar ‘wat kan deze situatie mij opleveren?’. Soms moeten we niet steeds verder willen maar accepteren dat dit het is. Het is veel fijner om te leven in rust en vrijheid dan te vechten tegen iets wat je niet kan veranderen. Zoek naar een oplossing. Vind je deze niet? Steek dan je energie ergens anders in. Loslaten, compromissen sluiten en het herschikken van je prioriteiten maken je niet alleen veerkrachtiger maar ook sterker. Acceptatie is kiezen vóór in plaats van tegen jezelf. Visualiseer, geniet, beslis en blijf dicht bij jezelf. Vraag om hulp als je dat helpt en wees niet zo streng. Stabiliteit komt echt niet zomaar aanwaaien dus neem een korte pauze en herwin je vertrouwen. Alleen zo kan je ten volste gaan genieten van het leven.

Accepteer jij dat wat is?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

19 thoughts on “Accepteren kun je leren

 1. Hele mooie blogpost weer Anita! Het is soms moeilijk om alles maar te accepteren zoals het is. Doordat ik ziek werd, kan ik dingen nu wel beter accepteren en loslaten, dat voelt echt heel erg goed.

  • Anita

   Wat fijn om te horen Dina! Vaak moet er iets gebeuren voordat je inziet dat het ook anders kan. Maar liever laat dan nooit toch?

 2. Acceptatie kan je zoveel opleveren, maar is ook zo verrekte moeilijk. De eerste reactie is toch vaak in de strijd schieten. Ik probeer nu steeds uit die strijd te blijven.

 3. Wat een prachtig artikel. Echt heel moei verwoord. Ik probeer alles te accepteren zoals het is, maar ik vind dit in heel veel situaties nog steeds lastig. Toch merk ik wel dat accepteren me veel meer oplevert dan wegstoppen, dus ik blijf er wel mee doorgaan.

  • Anita

   Het is ook niet altijd gemakkelijk maar prettig om te lezen dat het je al veel oplevert Desi!

 4. Fijn artikel! Het is niet altijd makkelijk om te accepteren maar het is wel iets wat je kan leren denk ik.

 5. nou, ik kan dat geloof ik niet hoor…
  Heb daar heel veel moeite mee in bepaalde situatie’s

  • Anita

   Bepaalde situaties, en zeker als het niet eerlijk is, zijn ook zo ontzettend moeilijk te accepteren! Ik hoop dat je er ooit een positieve draai aan weet te geven!

 6. Heel mooi geschreven! Ik vind accepteren ook erg lastig, maar je geeft goede tips. Bij mij helpt het ook heel erg om dingen van me af te schrijven. Ik denk dat acceptatie ook gewoon tijd nodig heeft.

 7. Ik vind de eerste zin al meteen pakkend Anita. Zo heb ik het niet eerder bekeken.

  Mooi artikel weer.

 8. Wat een prachtig artikel! Ik vind het mooi dat je schrijft dat accepteren kiezen vóór jezelf is. Zo voelt het inmiddels ook voor mij, hoewel dat ook wel weer emoties mee samengaan. Schuldgevoel, het idee dat anderen je egoïstisch zullen vinden…

  • Anita

   Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch, het is nodig voor rust en vrijheid.

 9. Mooi geschreven hoor. Ik vind dit nog wel lastig. Loslaten is ook niet zo mijn sterkste punt ;-).

 10. Door het chronisch ziek zijn vond ik het de eerste jaren heel erg moeilijk om te accepteren wat er was. ik bleef er maar tegen vechten en gigantisch over mijn grenzen heen gaan. Inmiddels lukt het mij steeds beter om te accepteren wat er is en dat geeft veel rust. Mooi artikel!

  • Anita

   Wat fijn dat je de rust nu kunt ervaren meis! Vechten, het levert ons vaak te weinig op!

 11. Heerlijk geschreven weer. Accepteren wat is brengt idd heel veel rust. Het kan eng zijn maar wil niet zeggen dat het altijd zo moet blijven. Ik heb gemerkt dat er pas na acceptatie écht verandering kan komen.

  Liefs, Flav

 12. Mooie blogpost. Ik zeg steeds vaker “Het is zoals het is” en dat is toch een stukje acceptatie. Sommige dingen kun je immers niet veranderen. Relativeren helpt, althans, bij mij.

 13. Mooi geschreven! Ik ontdek je blog net via Madeleine en ik vind je artikelen er al meteen interessant uitzien! Ik heb nog wel eens moeite met het accepteren van hoe dingen zijn, maar gelukkig gaat het steeds een stapje beter. Het probleem vind ik vooral het feit dat je niet overal invloed op hebt, terwijl ik dat soms wel zou willen hebben, maar waar ik niks aan kan veranderen, probeer ik maar niet teveel aandacht te geven.

 14. Heel erg mooi geschreven! Ik kan inmiddels wel redelijk goed accepteren dat het is zoals het is. Natuurlijk zijn er altijd wel momenten waarop dit lastig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.