Als het geboorteplan voor je bepaald wordt

Gisterenmiddag had ik een afspraak bij de hematoloog. Sinds het begin van de zwangerschap sta ik bij hem onder controle omdat er uit het miskraamonderzoek was gebleken dat ik een verlaagde bloedstollingsfactor 8 heb. Bloedonderzoeken op verschillende tijdstippen in de zwangerschap volgde en gisteren zou het eventuele geboorteplan met ons besproken worden. Waren mijn waarden voldoende gestegen en waar moet op gelet worden tijdens de bevalling?

Ziekenhuisbevalling

Tijdens de bloedonderzoeken zijn er verschillende waarden gemeten en bij iedere meting waren deze gelukkig allemaal gestegen. Echter had de hematoloog liever gezien dat de von Willenbrand waarde rond de 80 zou zitten en laat deze nu net op 70 uitgekomen zijn. Reden genoeg voor een medische indicatie en dus een ziekenhuisbevalling. Waar ik eerst de keuze had is er nu voor mij besloten dat ik in het ziekenhuis moet bevallen. Goed dat we dus al een rondleiding bij het Vrouw Moeder Kind-centrum gepland hebben staan. Maar na de bevalling is het nog niet klaar helaas. Omdat de bloedstolling de neiging heeft om heel snel te dalen worden er voor 10 dagen medicatie voorgeschreven om dit te voorkomen. Om deze reden moet ik een paar dagen in het ziekenhuis blijven wat afhankelijk is van de manier van bevallen. Heb ik een natuurlijke bevalling dan moet ik drie dagen blijven, beval ik middels een keizersnede dan worden dat vijf dagen. Mijn bloedstolling moet tijdens deze dagen goed in de gaten gehouden worden. Mocht het nog te snel dalen dan krijg ik er andere tabletten bij. En de hematoloog was erg streng in het naleven van deze dagen ook al gaat het goed. Bevallen in het ziekenhuis vind ik geen probleem en had eigenlijk ook onze voorkeur. Maar dat we geen inspraak hebben in het aantal dagen dat we moeten blijven is wel even schakelen.

mindjoy 28 weken zwanger

Ziekte van Von Willebrand

Maar waar komt dit ineens vandaan? Er is nog nooit onderzoek gedaan naar mijn bloedstollingswaarden want ik heb geen één keer in het ziekenhuis gelegen of een operatie ondergaan. Bloedstolling kan een reden zijn geweest van mijn miskramen. Omdat mijn beginwaarden gemeten waren op het moment dat ik weer zwanger was zullen er na de bevalling nog verdere onderzoeken plaatsvinden. Ook hebben we binnenkort een gesprek bij de kinderarts om te bespreken wat er wel en niet bij onze dochter gedaan mag worden. Omdat ik de ziekte van Von Willebrand kan hebben moet ook zij onderzocht worden en risico’s zoveel als mogelijk vermeden worden. Het kan ook zijn dat deze lage waarden bij mijn bloedgroep horen maar ze nemen liever het zekere voor het onzekere. Wat ik alleen maar fijn vind moet ik zeggen. Er kwam gisteren dus heel wat op ons af en daar blijft het niet bij. Omdat de kleine momenteel nog in stuitligging, met de benen naar beneden, ligt kan het zijn dat ze niet uit zichzelf wil draaien. Ik kan er dan voor kiezen om een uitwendige versie te laten doen. Hierbij proberen ze via de buitenkant van de buik de baby te draaien want een stuitbevalling mag sowieso niet door bovenstaande. En tevens mag er ook geen ruggenprik gegeven worden tijdens de bevalling. Dit alles maakt de kans op een keizersnede groter en zorgt dus ook voor een langer verblijf in het ziekenhuis. Duimen dus dat ze uit zichzelf gaat draaien.

Iemand ervaring met uitwendige versie bij een stuitligging? En ben je bekend met stollingsafwijkingen?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

18 thoughts on “Als het geboorteplan voor je bepaald wordt

 1. Oh balen zeg. Heb er wel eens van gehoord, von Willebrand. Hoop dat je alsnog natuurlijk mag bevallen en de kleine zich dus snel draait. Scheelt weer een paar daagjes in het ziekenhuis.

 2. Tanja

  Ik heb in totaal 17 dagen in het ziekenhuis moeten liggen met mijn oudste. Een week van tevoren en 10 dagen er na. Niet ideaal, maar nu bijna 14 jaar later blij dat het zo gegaan is. Nu kan ik namelijk al heel lang van hem genieten, en anders was het niet zeker geweest. Dus wat het ook gaat worden, bedenk dat je er een leven lang plezier van kunt hebben!!!

 3. Brigitte

  Heftig allemaal, en nee hier kies je niet voor. Maar je gaat er iets heel moois voor terug krijgen. Het loopt anders dan je verwacht had, maar ben wel blij dat ze je erg goed in de gaten houden, en jullie klein wondertje. Wij weten ook dat bijna nooit gaat zoals je zelf wilt. Onze stoere kleinzoon is nu inmiddels 16 weken en ook sta ik regelmatig stil van alle gebeurtenissen maar ben ook blij dat onze dochter goed onder controle stond . ( je kent haar verhaal) geniet samen van jullie mooie zwangerschap en laat de rest op je op je afkomen, het is nu gewoon even niet anders.

  • Anita

   Je kan inderdaad niets plannen en ben blij dat ze het zo goed in de gaten houden. Als we beide maar gezond zijn 🙂

 4. Ik kan me voorstellen dat er zo ineens wel heel veel op je af komt. Hoewel het enerzijds vervelend is is het anderzijds natuurlijk wel heel erg fijn dat ze je zo goed in de gaten houden. 🙂

 5. Nee, ik heb met beide geen ervaring of tips, maar klinkt wel heftig! Ik duim voor je dat ze gaat draaien!

 6. Gertie

  Hè jammer en een tegenvaller natuurlijk waar jullie weer aan moeten wennen. Maar als alles uiteindelijk goed is gekomen ben je dat weer zó vergeten!

 7. Ik heb van al die dingen nooit gehoord, maar het lijkt me wel balen dat er zoveel voor je bepaald wordt. En tegelijkertijd is het fijn dat de artsen zoveel weten. Ik hoop voor je dat ze snel gaat draaien en dan je lieve zusters hebt in het ziekenhuis straks. Kun je die dagen ook in een speciale bevallingskamer blijven? Is dat het Vrouw Moeder Kind-centrum? Of heb je dat niet bij jullie? Hier heb je een soort bevallingshotel dat er net wat gezelliger uitziet.

  • Anita

   Over twee weken krijg ik de rondleiding dus dan weet ik je meer te vertellen. Maar het is een soort van hotel inderdaad 🙂

 8. Oef dat is allemaal niet niks zeg. Wel fijn natuurlijk dat ze veel aandacht aan je lijken te besteden en alles heel serieus nemen. Je bent ongetwijfeld in goede handen, maar kan me voorstellen dat het allemaal even slikken is.

 9. Ik heb nog nooit van deze ziekte gehoord. Wel fijn dat jullie het weten en je enigzins erop kunt voorbereiden. Ik hoop dat je gewoon lekker kunt genieten van de laatste weken en volg vooral je moederinstinct.
  Mijn dochter lag ook met haar hoofd naar boven en ik heb ervoor gekozen om het niet uitwendig te laten draaien.

  • Anita

   Ze heeft nog voldoende tijd dus we gaan het zien. Neig nu meer naar niet draaien dan naar wel, maar ga mij eerst nog even goed inlezen!

 10. Franca van den Meijdenberg

  Pfff, wat een verhaal. Heel veel sterkte met het alles weer verwerken even. Ik weet dat bij de voetreflex therapeute die ik ken ook vaak zwangere vrouwen kwamen waarbij het kindje in de stuit lag. Misschien een optie?

  • Anita

   Ik hoorde inderdaad iets over Moxatherapie bij stuitligging. Alle opties houden we nu open en kijken of we iets willen gaan toepassen!

 11. Heftig zeg! Wel fijn dat je zo goed in de gaten gehouden wordt. Mijn verloskundige vertelde laatst dat van alle kindjes die in stuit liggen, de helft nog gedraaid kan worden met een uitwendige versie. Hopelijk hoor je bij die 50%, succes!

  • Anita

   Ik hoorde zelfs dat het bij je eerste kindje maar 25% is omdat alles dan nog niet soepel genoeg is.

 12. Dat is allemaal nog al wat wat ik hier lees. Ik ga heel hard voor jullie duimen :-), X

 13. Oef, dat zijn heftige dingen die op je afkomen. Hoewel je al het idee had om in het ziekenhuis te bevallen, is het nu niet bepaald fijn om dan vanalles voor jou te zien bepaald worden! Hopen dat de baby nog draait!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.