Arretjescake is een koude cake die zijn oorsprong kent in Limburg. Het is simpel, maar oh zo lekker! Je hoeft de ingrediënten alleen maar met elkaar te mengen zonder het af te bakken. Het recept voor arretjescake verschilt per streek en via Google vindt je tig varianten. Onderstaand recept vind ik het lekkerst. Ik maak het een paar keer per jaar (lees: caloriebom) en elke keer is het weer een succes.
Ingrediënten
- 250 gram mariabiscuit
- 20 gram cacao
- 200 gram roomboter (niet gehele pakje, te boterig)
- 1 ei
- 200 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
Bereiding arretjescake
- Brokkel de biscuit in kleine stukjes (niet te klein)
- Smelt in een pan zachtjes de boter tot het vloeibaar is en zet het vuur uit
- Meng de witte basterdsuiker, cacao, vanillesuiker en het ei* (kort los kloppen) door de gesmolten boter tot het een smeuïge massa is geworden
- Roer daarna de biscuit er goed doorheen
- Schep het in de gewenste vorm (ik gebruik altijd een vierkante ovenschaal) dat bekleed is met bakpapier
- Laat het bij voorkeur een nacht in de koelkast staan om op te stijven
* Omdat het ei rauw genuttigd wordt kun je deze het beste als laatste bij het mengsel voegen, dit doordat het mengsel dan kouder is en het ei niet gaat stollen.
Snijd het voor het opdienen in stukjes, niet te groot want het is erg machtig. En als je over hebt kun je deze het beste buiten de koelkast bewaren. Heerlijk koekje voor bij de thee of als onderdeel van je eigen gemaakte high tea.
Bon appétit!
Ken je arretjescake al?