Begrijpen waarom je iets doet

Vandaag op ‘mindfulness maandag’ hoe het enneagram je inzicht kan geven

Soms zijn je denkpatronen en kijk op de wereld vertroebeld waardoor je jezelf niet meer zo goed herkent. Of je past je gedrag aan en compenseert waar nodig zodat je eigen ‘ik’ zelfs niet meer aan de oppervlakte verschijnt. Zes jaar geleden had ik de kans om tijdens mijn stage een enneagram cursus te volgen en heb daar toen veel aan gehad. Zelfreflectie maakt je krachtiger maar je moet er zelf wel in investeren. Het ene moment gaat het je beter af maar het is ook nog eens afhankelijk van je gemoeds- en/of gezondheidstoestand. Als je weet welke van de negen enneagramtypen bij jou dominant is kan je jezelf nog beter begrijpen en hierna gaan handelen.

Jezelf begrijpen quote

Het enneagrammodel

Het enneagrammodel kan helpen om echt naar jezelf te luisteren en te ontdekken welk persoonlijkheidstype je bent. Het model bevat negen typen en elk type heeft een eigen levensvisie, motto, aandachtsgebieden en natuurlijk ook blinde vlekken. Als je jezelf beter kent en begrijpt waarom je iets doet kan je hier ook naar handelen en er invloed op uitoefenen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jezelf maar ook voor je collega, vriendin, man en alle anderen in je omgeving. Ideaal model voor teambuilding, coachen en persoonlijke ontwikkeling. Je hebt alle negen enneagramtypen in je maar er is altijd één basistype en eventueel een paar andere die je daarnaast inzet. Het model is hierdoor dynamisch omdat ieder type zich weer tot de ander verhoudt en het niet op zichzelf staat.

Enneagramtypen in het kort

De negen enneagramtypen hebben niet altijd dezelfde naam maar dit zijn de meest voorkomende benamingen; 1. perfectionist, 2. helper of gever, 3. doener of werker, 4. individualist of romanticus, 5. onderzoeker of waarnemer, 6. teamspeler of loyalist, 7. optimist of levensgenieter, 8. leider of baas en 9. bemiddelaar.Enneagram negen persoonlijkheidstypenBron

Mijn enneagramtype

In 2008, toen ik de cursus volgde, deed ik de test die erbij zat en daaruit kwam naar voren dat ik een waarnemer ben. Maar ook de perfectionist, helper en individualist hadden daarna even hoge scores gekregen. Op het internet kan je veel verschillende testen vinden en het is moeilijk te bepalen welke nu echt goed is. Je moet het eerder zien als een hulpmiddel om tot je enneagramtype te komen. Als ik de 123test invul kom ik wederom uit bij waarnemer maar als ik de SEDIG-test van Enneagram Nederland bekijk ben ik in essentie een helper. Samen met de perfectionist in mij denk ik met mijn hart. Inlevingsvermogen, luisteren, behulpzaam zijn en de diepte ingaan. Ja, dat ben ik.

Heb je al eens gekeken naar welk enneagramtype jij bent?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

17 thoughts on “Begrijpen waarom je iets doet

 1. Ik heb er vaker over gehoord. Lijkt me interessant. Net even de test gedaan en daar kwam uit dat ik een vragensteller en bemiddelaar ben. Heb me er nog niet genoeg in verdiept om na te gaan of het past voor mij.

 2. Leuk onderwerp. Ik ga zo de test doen.
  Ooit op school een test gedaan, heel uitgebreid, de resultaten daarvan klopten. Het was alsof mijn ze leven hadden uitgeschreven. Ik weet niet meer hoe de test heet weet nog wel dat het duur was.

  • Anita

   Wat leuk dat je ook ooit een test hebt gedaan. Het is idd allemaal heel uitgebreid, dit is maar een inleiding.

 3. Wat interessant. Ik heb ook de test ingevuld en kom bij de 123test uit de bus als de denker. En ook bijna de volledige score van 25. De rest volgt op grote afstand. In de andere test kom ik uit op de perfectionist en de gever. Ik kan me hier wel goed in vinden.

 4. Wat leuk dat je hier een cursus in hebt gevolgd! Ik heb hier vroeger veel over gelezen en tests gedaan maar dat is al zo lang geleden dat ik niet meer weet wat er toen uitkwam. De 123-test gaf net vragensteller aan, maar daar kan ik mij eigenlijk niet zo goed in vinden haha.

  • Anita

   Die 123 test is idd niet de meest accurate, je moet de andere eigenlijk doen wil je meer tot de kern komen.

 5. Wat interessant om te lezen, ga gelijk naar de test kijken. Ik vind dit altijd wel boeiend.

 6. Heb op mijn opleiding ooit wel een dergelijke test gedaan, maar dat is al zolang geleden, dat ik het niet meer weet. Op 123test ben ik de levensgenieter en ik herken me hier volledig in. Alles in de omschrijving klopt eigenlijk. Met maar 2 punten minder volgt de romanticus, maar in de omschrijving hiervan herken ik mij totaal niet. Zal ook nog eens de andere doen! Interessant!

 7. Leuke test is dit! Bij mij kwam het type denker naar voren. Klopt deels wel, deels niet!

 8. Interessant dit! Ik ga de test ook eens doen.

 9. Dit vind ik wel heel interessant. Heb de test nog niet gedaan maar als ik zo kijk ben ik denk ik een gever en/of romanticus. Vind het wel leuk om me hier wat meer in te verdiepen.

 10. Jazeker! En ik vind het altijd wel interessant. Het geeft toch nieuwe inzichten.

 11. deze test ga ik vanavond thuis eens doen…
  op het moment zit ik wat in de knoop, dit vind ik heel interessant

  • Anita

   Hopelijk krijg je hierdoor weer nieuwe inzichten Jackie, nooit fijn om in de knoop te zitten.

 12. Ik had er niet eerder van gehoord. Ik denk wel dat zelfreflectie een groot goed is. Ik had levensgenieter en dat klopt deels, het minste aantal punten had ik bij bemiddelaar en dat klopt ook deels 🙂 Ik zal morgen ook wel naar de SEDIG test kijken!

 13. Zooo dat is interessant!
  Ik heb de test gedaan en eigenlijk kan het wel kloppen hoor…
  Helper-bemiddelaar-romanticus.
  Interessant!
  Misschien ook ooit eens iets over schrijven, als leek dan wel…
  Eens nadenken over jezelf…

  • Anita

   Wat leuk dat je zo enthousiast ben. Zelfreflectie vind ik ontzettend belangrijk, enneagram is in beginsel een fijn hulpmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.