Review boeken Jonas Jonasson

Meer boeken lezen dat was een doel wat ik mijzelf gesteld heb voor dit jaar. Laatst las ik ‘de zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’ van Jonas Jonasson uit omdat ik zo enthousiast was over zijn debuutroman ‘de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. Met deze roman won hij zelfs de Swedisch Booksellers Award, het boek is vertaald in 30 landen en in 2013 zelfs verfilmd. Een droomstart dus voor Jonasson die uit Zweden komt. Ik neem jullie vandaag mee in de wondere wereld die Jonas Jonasson in beide boeken gecreëerd heeft want echt je valt van de ene in de andere verbazing.

Jonas Jonasson 100 jarige man

Review de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween

Allan woont in het bejaardentehuis als hij plots verdwijnt. Hij klimt uit het raam omdat hij geen zin heeft om zijn honderdste verjaardag daar te vieren. Hij ontdekt liever de wereld zoals hij dat al jaren heeft gedaan. Niet alleen om belangrijke mensen te ontmoeten maar ook om dingen op te blazen want dat was zijn werk. In zijn ontdekkingstocht ontmoet hij anderen die met hem op road trip gaan en samen maken ze de gekste dingen mee. Maar wat Allan niet weet is dat hij als vermist is opgegeven en de politie hem zoekt. Echter worden ze steeds afgeleid doordat anderen mensen ook plots verdwijnen of aparte dingen meemaken. Kan dit in verband gebracht worden met Allan of zijn het gewoon losstaande gebeurtenissen?

In het boek wisselen het heden en verleden elkaar af. Waar Allan in het verleden belangrijke wereldleiders ontmoette en bij heeft gestaan, krijgt hij in het heden hulp van anderen. Je wordt in de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween meegenomen in de twintigste-eeuwse geschiedenis en wat het aandeel van Allan hierin geweest is. Wat je natuurlijk allemaal met een korreltje zout moet nemen. Jonas verteld ons dit allemaal op de meest humoristisch manier met een klein zwart randje. Als je leest wat hij allemaal mee heeft gemaakt en hoe hij net op het goede moment op de juiste plek was zou je denken dat Allan voor het geluk geboren is. Maar ook hij heeft het één en ander meegemaakt wat hem gemaakt heeft tot wie hij nu is. Ik werd in ieder geval ontzettend blij van het boek en ook de film geeft de avonturen van Allan perfect weer. Echt een aanrader.

Jonas Jonasson zonderlinge avonturen bommenmeisje review

Review de zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Nombeko heeft geen fijne jeugd gehad omdat ze ten tijden van de apartheid in Zuid-Afrika opgroeide. Al jong moet ze aan het werk waar ze opvalt omdat ze een uitzonderlijk talent heeft. Ze kan de meest ingewikkelde rekensommen oplossen terwijl ze amper kan lezen. Door een aantal noodlottige gebeurtenissen komt ze uiteindelijk in dienst bij een ingenieur die verantwoordelijk is voor het nucleaire programma van het land. Door heel veel tijd in de bibliotheek door te brengen heeft ze met hulp ook het lezen onder de knie gekregen. Naast Nombeko maak je kennis met Ingmar en zijn gezin die in Zweden wonen. Zijn vrouw raakt onverwachts zwanger van twee jongens wat maakt dat er maar één van de twee wordt ingeschreven. Holger 1 en 2 gaan afwisselend naar school en ze krijgen van vader zijn anti-monarchistische denkbeelden mee. Uiteindelijk komen deze twee verhaallijnen bij elkaar en zie je hoe een atoombom Nombeko en de Holgers bij elkaar brengt en wat voor invloed dat op hun leven heeft.

Net als in het eerste boek van Jonasson wisselen de verhaallijnen elkaar af, echter waar het in de 100 jarige man lekker las, kwam ik er bij het geniale bommenmeisje er in het begin niet helemaal in. Dit kan misschien komen omdat het hier om twee verschillende personen en bij Allan het over zijn eigen verleden en heden ging. Na de ontmoeting tussen Nombeko en Holger kwam ik gelukkig beter in het boek en kon ik de bizarre gebeurtenissen ook makkelijker in het geheel plaatsen. Zowel Nombeko als Holger ontmoeten een aantal politiek belangrijke personen en worden daarnaast ook nog eens gezocht door agenten in verband met de atoombom. Een spannend boek wat minder gangbaar is dan zijn eerste roman, maar uiteindelijk wel net zo bizar en leuk.

Vraag: Welke foto heeft trouwens je voorkeur? Clean wit of met props in de foto?

Kende jij de boeken van Jonas Jonasson al?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

12 thoughts on “Review boeken Jonas Jonasson

 1. Ik heb me enorm vermaakt met beide boeken, hoewel ik de 100-jarige man net als jij ook leuker vond! De film is trouwens een stuk minder leuk, die heeft het net niet…

 2. Fijne boekreviews! De 100-jarige man wil ik graag een keer lezen en zien, dat klinkt als een mooi verhaal. Ik hou zowel van witte foto’s als van foto’s met props erbij, sorry ik kan niet kiezen!

 3. Heb ze allebei gelezen. De 100-jarige man vond ik inderdaad ook leuker. Deed me erg aan Forest Gump denken.
  Als je dit leuk vindt, vind je ‘Het Rosie-Project’ waarschijnlijk ook leuk.
  Ik vind de bovenste foto leuker.

  • Anita

   Thnx voor de tip! Ja het heeft idd een forest gump gehalte

 4. (Maar nog belangrijker: Welke vind je zelf mooier?? ;))

 5. Ik vind De 100 jarige man zo’n geweldig boek! Ben er nog mee bezig, heb ‘m nog niet helemaal uit, maar wat een prachtig en bijzonder verhaal. De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje staat daarna op de lijst! 🙂

 6. De 100-jarige man… heb ik ook gelezen en vond ik heel erg leuk. Alleen vond ik de stukken in het verleden soms iets te langdradig.

 7. Ik vond dit boek geweldig….
  Echt zo verrassend, die Allan heeft echt heel wat mee gemaakt…
  De film vond ik ook echt leuk, natuurlijk was het boek beter 😉

  Ik vind de bovenste foto leuker

 8. Mijn oog voel laatst voor het boek met de 100 jarige man toen ik in boekenwinkel was.

  Is het boek verfilmd? Jij hebt mij weten te prikkelen want het lijkt mij een heel leuk boek, krijg een beetje Disney-Pixar Up! gevoel bij.

  • Oh ja ik vind de clean foto het mooist maar dit heeft denk ik ook met de cover van het boek te maken.

 9. Zijn eerste roman over de 100-jarige man heb ik gelezen toen het net in de winkels lag (toen kocht ik nog boeken omdat ze net in de winkel lagen :D)
  Dat andere boek heb ik nog niet gelezen, maar van zijn debut was ik wel weg! Heerlijk boek was dat! Ik ben benieuwd naar dat andere. Toch maar onthouden om op mijn to-read-lijst te zetten!

 10. Ik heb beide boeken nog op mijn te lezen lijstje staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.