Cirkel van invloed

Vandaag op ‘mindfulness maandag’ een hulpmiddel om energievreters de baas te zijn

Begin dit jaar heb ik een ontwikkelingstraject op het werk gevolgd waarbij ik een hoop nieuwe methoden en technieken heb geleerd. Een techniek die mij het meeste bij is gebleven is de cirkel van invloed en betrokkenheid. Stephen Covey beschrijft deze cirkel in zijn boek de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. De cirkel van invloed en betrokkenheid is een onderdeel van de eerste trap die gericht is op persoonlijke ontwikkeling en kan een hulpmiddel zijn om energievreters te lijf te gaan.

 

Cirkel van invloed Covey

Wat is de cirkel van invloed en betrokkenheid

Afgelopen week gaf ik al tips om stress de baas te zijn en de cirkel van invloed en betrokkenheid kan je hierbij nog verder helpen. De cirkel van betrokkenheid is het grootst en bevat zaken die je raken en waar je betrokken bij bent. Zoals bijvoorbeeld de file, keuzes die je in het verleden hebt gemaakt of het weer. Je hebt hier geen invloed op omdat het éénrichtingsverkeer is. Cirkel van invloed, de naam zegt het al, bevatten zaken waar je direct invloed op uit kan oefenen. Je hebt invloed op de manier waarop je reageert, hoe opgeruimd je huis is of op de plannen die je maakt. Binnen de gehele cirkel vallen dus zaken waar jij je mee bezig houdt.

Hoe gebruik je de cirkel van invloed en betrokkenheid

Meestal wordt er teveel aandacht besteed aan de cirkel van betrokkenheid, niet voor niets dat deze het grootste is. Je moet nagaan of hetgeen waar je energie aan besteed past binnen de cirkel van invloed of de cirkel van betrokkenheid. Als het hoort binnen de cirkel van betrokkenheid moet je hier zo min mogelijk aandacht aan proberen te besteden. Dit zijn namelijk de energievreters en omdat het éénrichtingsverkeer is krijg je er niets voor terug. Soms is het beter om die zaken te accepteren of probeer het los te laten als acceptatie moeilijk is. Klagen mag maar laat dat niet de overhand nemen. Het model is natuurlijk niet alleen toepasbaar op je werk maar op je gehele leven. Als je teveel ballen in de lucht moet of wil houden maak dan een lijstje en zet het bij betrokkenheid of invloed. Stop je energie dan ook echt in de zaken waar je invloed op uit kan oefenen.

Ken jij de cirkel van invloed en betrokkenheid?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

6 thoughts on “Cirkel van invloed

 1. Ik kende hem niet. Het klinkt wel heel logisch.

 2. Nee ik kende deze cirkel niet. Heb tijdens mijn studie wel veel modellen gezien en erin moeten stampen. Leuke post!

 3. Ik heb eens vluchtig door het boek (de zeven eigenschappen…) gebladerd en ga het zeker nog eens lezen. Dit model kende ik nog niet. Goede reminder dit om er weer eens naar te kijken.

  • Anita

   Ik kende het boek hiervoor nog niet, maar zit er wel aan te denken om het nu aan te schaffen

 4. Ja, ik heb hier een keer eerder over gelezen en het is echt een hele goede theorie die in de praktijk ook nog eens werkt. Maar zoals met veel dingen, ik hoor het, lees het en na een paar dagen ben ik het weer kwijt. Dus heel fijn dat je het weer onder de aandacht brengt!

  • Anita

   I know! Er zijn zoveel goede technieken en middelen dat je op een gegeven moment niet meer weet hoe je het toe moet gaan passen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.