DIY embossing kaarten maken

Mijn moeder is aan het opruimen en vroeg of ik een aantal knutselspullen wilde hebben. Omdat ik momenteel weer wat meer creatief bezig wil zijn en leuke DIY projecten ga oppakken zei ik natuurlijk ja. Ik kreeg de embossing spullen waar we vroeger veel kaarten mee hebben gemaakt. De lichtbak die mijn vader zelf heeft gemaakt en een heleboel sjablonen zodat ik er direct mee aan de slag kon gaan.

Wat is embossing

Embossing is een techniek waarbij je door middel van een sjabloon een reliëf op een kaart krijgt. Je legt een sjabloon op een lichtbak zodat het door het licht zichtbaar wordt op de kaart. Met een metalen bolletje druk je het patroon er zachtjes in. Het is een mooie manier om een kaart te versieren waarbij je alleen gebruik maakt van de kaart zelf. Je kan ervoor kiezen om het patroon daarna nog in te kleuren, de kaart te versieren met stickers of andere versiersels maar deze keer heb ik alleen de sjablonen gebruikt. Teveel poespas maakt de kaart er vaak ook niet mooier op.

Embossing lichtbak resultaat

Gemaakte embossing kaarten

Het was weer even stoeien en wennen onder welke kant van de kaart ik ook alweer het plaatje moest leggen. Je moet namelijk geheel in spiegelbeeld werken als je het reliëf opgebold op de goede kant van je kaart wil hebben staan. Doordat ik dus aan de verkeerde kant ben geen werken zat het design aan de achterkant van de dubbele kaart. Ik heb er toen maar stans karton bij gepakt en hier een kaart van gevouwen. Zo zie je trouwens ook niet de achterkant, alhoewel dat ook wel iets heeft vind ik. Naast plaatjes zat er ook een sjabloon met cijfers en letters bij waardoor ik leuke teksten op de kaart kon zetten. De roos vond ik perfect voor de tekst enjoy today.

Embossing kaarten maken bloem

Met de vrolijke zon van hierboven maakte ik een kaart met de spreuk ‘pak de zon en straal’ van Loesje. En de vlinder paste natuurlijk perfect bij ‘het leven moet niet vliegen maar fladderen’ die je al eens voorbij hebt zien komen bij de mindfulness spreuken.

Embossing kaart zon straal Embossing vlinder fladderen mag

Kende jij de embossing techniek al om kaarten mee te maken?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

17 thoughts on “DIY embossing kaarten maken

 1. Ik heb een embossing/snijmachine die ik gebruik om mijn kaarten en versiersels mee te embossen en om leuke dingen uit te snijden in mijn kaarten. Deze methode kende ik nog niet, maar het principe is ongeveer hetzelfde.

  Leuk zeg! 😀

 2. Oohhhh. wat leuk! Mijn moeder en ik deden dat ook vroeger. Denk alleen niet dat we het nog hebben. Erg jammer! Ziet er eigenlijk toch wel weer leuk uit. Mooie kaarten!

 3. Ik maak heel graag kaarten..
  Maar echt ge-embossed heb ik gewoon nog nooit gedaan..
  Ja een malletje door de stansmachine draaien, dan wel…

  Toch is het best mooi…

 4. Van deze techniek heb ik wel al gehoord, alleen het zelf nog nooit uitgeprobeerd.

 5. Ik kende het woord embossing niet en moest eigenlijk aan bosslady denken.

  Kaarten zien er leuk uit!

 6. Wat een leuke mallen! Vooral die roos vind ik erg mooi. Ik maak ook graag kaarten en gebruik dan een embossing/snijmachine. Dat gaat lekker snel…

  • Anita

   Ja dit is echt handwerk en de voorloper van de machine 😉

 7. Embossing heb ik vaker gezien, maar er zelf nog niet mee gewerkt. Mooie kaarten!

 8. Ken het wel.. Je hebt ook emboshing poeder..

 9. Hiervan heb ik nog nooit gehoord! Maar wat leuk, origineel ook. Dat zonnetje is echt cute!

 10. Wat tof! Lekker creatief!

 11. Wat leuk! Ik vind dat er altijd heel gaaf uitzien, leuk dat je het zelf maakt! 🙂

 12. wat ziet het er leuk uit! Ook leuk dat je het zelf hebt gemaakt

 13. Leuk blog zeg! You go!! xx Mila

 14. Mooi effect. Weer wat anders. Ik kende de techniek niet.

 15. Supertof, ziet er echt heel apart uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.