DIY papierknipkunst

Heb je net als ik vroeger van papier kleine kunstwerkjes gemaakt? Dan is papierknipkunst misschien ook iets voor jou. Een groot knipkunstenaar in Nederland is Geertje Aalders, ze maakt de mooiste kunst en je komt haar werk tegen in verschillende winkels en tijdschriften. Ik kwam met papierknipkunst in aanraking door Flowmagazine, daar werkt Geertje al sinds de start mee samen. Er is zelfs een vereniging voor papierknipkunst en in Drenthe vindt je het museum van papierknipkunst. Maar wat is papierknipkunst nu eigenlijk?

Geertje Aalders opdrachten

Wat is papierknipkunst

Papierknipkunst kent zijn oorsprong in China en de kunstvorm wordt al eeuwen gemaakt waarbij het in het begin alleen toegankelijk was voor rijke mensen. Pas aan het eind van de 16e eeuw maakte Europa kennis met papierknipkunst. Verschillende landen en culturen ontwikkelde in de loop der jaren een eigen stijl. Een silhouet van het gezicht is namelijk een vorm van papierknipkunst, maar ook het maken van een slinger of een illustratie met een verhaal. Je hebt alleen een vel papier en een schaar of mes nodig om aan de slag te gaan met papierknipkunst. Ga je voor een fijnere vorm dan wordt aangeraden om gebruik te maken van een snijmat, hobbymes, carbonpapier, verwijderbaar plakband, potlood en eventueel een metalen liniaal. Het allerbelangrijkste is natuurlijk het papier. De grote knipkunstenaars geven de voorkeur aan hoogwaardig zuurvrij papier maar probeer uit wat voor jou het beste werkt.

Papierknipkunst silhouet Papierknipkunst vliegende vogels

DIY projecten met papierknipkunst

Zelf moet ik nog eens aan de slag gaan met papierknipkunst, maar ik heb in ieder geval het boek van Emily Hogarth in huis. Hierin vind je de basistechnieken, stapsgewijze projecten en sjablonen waarmee je de meest prachtige kunstwerkjes kan gaan maken. Alles wat je maar kunt bedenken is uit te voeren met papierknipkunst, tegenwoordig zie je ook steeds meer 3D-kunst. Laat je fantasie de vrije loop en ga ermee aan de slag. Als je zoekt op pinterest kom je de meest mooie knipkunst tegen voor nog meer inspiratie. Ik ga binnenkort toch maar eens een eerste poging wagen om te kijken wat voor moois het kan opleveren.

Papierknipkunst Emily Hogarth Papierknipkunst sjablonen

Heb jij al eens papierknipkunst gemaakt?

One thought on “DIY papierknipkunst

  1. Oh ja dit is zo gaaf! Het fascineert mij altijd om paper art te zien. Heb mij er zelf nog nooit aan gewaagd trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.