Documentaires die je gezien moet hebben

Spraakmakend, zorg gerelateerd en soms ook ontzettend heftig zijn de documentaires die ik meestal kijk. Omdat ik in de gehandicaptenzorg werk en tijdens mijn opleidingen over de meeste problematieken heb gelezen maar ook heb gezien spreken deze documentaires mij vaak ook aan. Ik vind het erg goed dat deze, vaak ongrijpbare, werelden toegankelijk worden gemaakt voor het ‘grotere’ publiek want beeld zegt zoveel meer dan woorden. Op NPO Doc en NCRV Dokument vind je de meeste documentaires terug en één van de beste documentaire makers blijft toch Jessica Villerius moet ik zeggen.

Documentaire het beste voor Kees
Bron

Het beste voor Kees

Een recente en veelbesproken documentaire is Het beste voor Kees. Kees is 44 jaar, autistisch en woont in een chalet in de tuin van zijn ouders. Omdat zijn ouders op leeftijd zijn volgt documentairemaker Monique Nolte, Kees en zijn ouders om te achterhalen wat de toekomstperspectieven van Kees kunnen zijn. Doordat Kees altijd thuis heeft gewoond zijn de levens van hem en zijn ouders zo met elkaar verstrengeld dat het een dilemma is of Kees nog zonder zijn ouders kan leven. Wil je weten hoe het Kees is vergaan nadat de documentaire is uitgezonden? Kijk dan op de Facebook pagina.

DIS is Patricia

Patricia, 25 jaar, lijdt aan DIS (Dissosiatieve Identiteits Stoornis) en heeft ongeveer twaalf verschillende persoonlijkheden met allemaal een andere naam. Jessica Villerius ontmoet Patricia als ze net gediagnosticeerd is met DIS en volgt het behandeltraject wat ingezet wordt. In DIS is Patricia zie je dat het een heftig en intensief traject is waarbij haar ouders het moeilijk vinden om met haar ziekte om te gaan.

Documentaire rauw Bron

 Rauw & Rauwer

Sinds zijn vijfde eet Tom alleen rauw, onverwarmd en ongekookt voedsel omdat zijn moeder vindt dat dit de enige manier van gezond leven is. Echter nadat de kinderarts constateert dat Tom ernstig ondervoed is wordt er aangifte gedaan van kindermishandeling. Regisseur Anneliek Sollart volgt Tom en moeder Francis in rauw & rauwer tijdens de strijd die ze aan moeten gaan voor de levenskeuze die ze gemaakt heeft. Er zit tussen de documentaires vijf jaar, is er na die tijd iets veranderd in de situatie?

De regels van Matthijs

Regisseur Marc Schmidt maakte een indrukwekkende documentaire over zijn jeugdvriend Matthijs. In de regels van Matthijs zie je hoe wanhopig hij orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Matthijs is autistisch en mensen zijn voor hem onbetrouwbaar en onvoorspelbaar omdat ze zich niet houden aan zijn logica. Hij neemt alle gesprekken die hij voert op, archiveert ze waardoor deze uiteindelijk tot het plafond reiken. Ziet Matthijs nog een uitweg als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten?

Documentaire Valentijn genderkinderen
Bron

Valentijn

Hetty Nietsch volgt Valentijn, een jongen die zich een meisje voelt, negen jaar lang tot aan zijn zeventiende. Welke keuzes moet Valentijn maken en wat betekent dat voor zijn ouders, broertje en andere mensen om hem heen? Kinderen zoals Valentijn zijn genderdysfoor en laten uitgesproken gedrag zien. Gaat hij uiteindelijk volledig als zij door het leven? Benieuwd hoe het nu gaat, Valentijn zat in een aflevering van 24 uur met.

Nachtvlinder

Deze documentaire heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Priscilla weet vanaf haar zestiende dat ze erfelijk is belast met dezelfde dodelijke ziekte als haar moeder. Sinds de diagnose besluit ze dat ze elke dag moet plukken en het ervan moet nemen. Op haar 26e verjaardag doet ze zichzelf euthanasie ‘cadeau’ en in nachtvlinder volgt Peter Bosch Priscilla en haar vrienden tijdens de laatste dagen.

Vel over probleem I & II

Jessica Villerius volgt in vel over probleem negen meiden met Anorexia. Zelf heeft Jessica ook jaren gestreden tegen deze ziekte en weet als ervaringsdeskundige diep binnen te dringen in de wereld en openhartigheid los te krijgen bij de meiden. In het vervolg van vel over probleem zie je hoe het een half jaar later met ze gaat.

Documentaire goede plek voor Dex

Een goede plek voor Dex

Dexter is 17 jaar en meervoudig gehandicapt. Hij is autistisch, vertoont zeer moeilijk verstaanbaar gedrag en is zeer ernstig verstandelijk beperkt. Hierdoor ging Dexter in de reguliere zorg van crisis naar crisis omdat hij steeds overprikkeld werd. Daarom hebben zijn ouders ervoor gekozen om hem volledig thuis te gaan verzorgen. Ze willen niet dat er een nieuwe rel zou gaan ontstaan zoals met Jolanda Venema (1988) en Brandon (2011). In een goede plek voor Dex volgt Nan Rosens de ouders van Dexter en zie je hoe zwaar en uitputtend de complexe zorg is.

Kinderen van de Hondsberg

De vijfdelige serie die Roel van Dalen in 1998 maakte heb ik veelvuldig tijdens mijn opleidingen te zien gekregen. Ik was dan ook erg blij dat er een hoe gaat het nu met de kinderen van de Hondsberg in 2011 is gemaakt. In deel 1 en deel 2 zie je hoe het de kinderen is vergaan sinds die tijd dat ze in het observatiecentrum zaten. Hier woonde ze omdat ze een (lichte) verstandelijk beperking hadden in combinatie met (ernstige) gedragsproblematieken.

Via de gedeelde links kan je meteen de documentaires bekijken.

Ken jij nog andere must see documentaires?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

22 thoughts on “Documentaires die je gezien moet hebben

 1. Wat een goede tips! Fijne post, goede inhoud. Eigenlijk klinken alle documentaires hierboven mij erg interessant in de oren… Ik zit zelf ook in de zorg en vind dit soort televisie altijd erg boeiend.

  Liefs, Marina

 2. Die documentaire van kees heb ik gezien. De andere niet, sommige lijken me wel interesant.

 3. Wauw wat fijn om je tips te delen, mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik ga er zeker enkele van kijken. Dankjewel voor het delen, heel inspirerend en fijn!

  • Anita

   Wat fijn dat je nieuwsgierigheid gewekt is, ben benieuwd wat je ervan vindt!

 4. Wat een toffe docu’s!
  Er zijn er al een paar bij die ik gezien heb zoals Nachtvlinder of die over Kees.
  Ik houd ook wel van inhoudelijke, menselijke docu’s dus bedankt voor de tips, ik ga snel een paar kijken 🙂

 5. Bedankt voor het delen! Het beste van Kees vind ik geweldig, de rest ken ik nog niet.

 6. Er goede tips! Ongeveer de helft heb ik al gezien en vind ze echt aanraders voor anderen om ook te gaan kijken. Die ik nog niet gezien heb, zal ik zeker binnenkort gaan bekijken. Op npodoc.nl staan ook veel goede documentaires. Afgelopen week was “De kleine wereld van Machteld Cossee” nog op 2DOC. Deze vond ik ook heel indrukwekkend!

  • Anita

   Ja daar heb ik een stukje van gezien, maar wist mijn aandacht niet vast te houden helaas. Ken de wereld van doof- en blindheid en weet hoe beperkend het kan zijn. Indrukwekkend is het allemaal zeker!

 7. Het beste voor Kees (en eerdere documentaires over hem) kende ik al vanuit mijn opleiding. Nachtvlinder heb ik een tijdje terug ook gezien. Sommige ga ik zeker kijken

 8. Geweldig lijstje! Ik ben dol op documentaires en kijk ze regelmatig via uitzendinggemist.nl. Die over Kees moet ik nog steeds een keer kijken.

 9. Dat lijken mij behoorlijk zware docu’s ja. Ik ben geen persoon die daar graag naar kijkt. Ik lees liever een boek over een onderwerp. En de televisie gaat enkel aan voor mijn brainless watching naar ‘New Girl’, ‘Pretty Little Liars’ of ‘Orange is the new black’, hihi.

  • Anita

   Als je idd liever boeken leest dan is dat voor jou de manier om die informatie tot je te krijgen. Zwaar zijn ze idd zeker!

 10. Fijne tips! Zitten zeker interessante tussen die ik even op ga slaan.

 11. Dit soort docu’s vind ik ook altijd zo interessant en intrigerend. Sommigen heb ik al gezien, maar er zitten ook tips bij die ik nog niet kende en zeker ook wel eens wil zien.

 12. Een aantal van deze heb ik gezien…
  ik kijk graag naar documentaire’s

 13. Jessica Villerius vind ik ook één van de beste documentaire makers. Valentijn en Rauw & Rauwer heb ik gezien, beiden erg mooi om te zien! De rest ken ik nog niet, bedankt voor de tips! 🙂

 14. Ik ken alleen de laatste twee niet, dus die heb ik net even opgeschreven. Dit zijn ook de docu’s die ik heel graag kijk. Zo interessant allemaal. Het beste voor Kees. Die heb ik twee keer gezien. De eerste keer heb ik zowel zitten huilen als zitten lachen. Gekke is dat ik heel veel herken in Kees. Ik legde het aan Peter uit: Kees brengt op een hele uitvergrote manier mijn gevoel naar buiten. Heel bijzonder om te zien. Ik vond Kees meer dan interessant. Fascinerend is het juiste woord, denk ik.

  • Anita

   Kees is idd fascinerend en kan mij indenken dat hij op een uitvergrote manier je gevoelens laat zien. Wat fijn om te horen dat jij dit soort docu’s ook interessant vindt.

 15. Heftig…en ik sta weer met beide voeten op de grond. Ik zou ze graag allemaal willen zien en ik ga beginnen met Dis is Patricia en Rauw & Rauwer.

  Documentaires waar de maker jaren mee bezig is vind ik ook echt de moeite waard. Het idee alleen al dat de maker dus zo geboeid is en het allemaal in een documentaire wilt hebben.

 16. Wat een bijzondere documentaires allemaal. Heel fijn dat je deze met ons deelt en ons op die manier inspireert en na laat denken over het leven. X

 17. Interessante documentaires inderdaad! Een aantal al gezien, maar ook een paar die me nog wel interessant lijken 🙂 Die laatste, van de hondsrug, hebben ze op mijn opleiding echt zo vaak laten zien.

 18. De enige documentaire die ik van dit lijstje heb gezien, is het beste voor Kees. Maar die documentaire heb ik ook meteen vier keer gezien. Wat een prachtdocumentaire!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.