Doen zelfhulpboeken wat ze beloven?

Zelfhulpboeken, ik heb er een hele hoop gelezen want persoonlijke ontwikkeling en groei vind ik erg belangrijk. Titels als Dromen durven doen, SimplifyLife, Losleven en Loswerken klinken interessant maar helpt het lezen van deze boeken ook? Ik kan je zeggen, met alleen lezen kom je er niet maar een zelfhulpboek kan wel helpen om jezelf te verbeteren. De meeste boeken verkopen geen onzin echter moet je niet verwachten dat een zelfhulpboek je relatie, werk, vriendschappen en kijk op jezelf allemaal tegelijk perfect maakt. Maar wat heb je er dan wel aan?

Stel jezelf open en oefen veel

Lekker lezen en meteen gelukkig worden wie wil dat nou niet? Natuurlijk kan je zelf je leven verbeteren en gelukkig worden op het vlak waar jij verandering wil zien. Echter hangt het wel af van je persoonlijkheid en of het probleem hardnekkig is. Voor lichte klachten blijkt een zelfhulpboek namelijk net zo goed te werken als therapie. Je ervaart hoop op een beter leven en juist door het gevoel dat je ermee aan de slag gaat maakt dat er een positieve spiraal in jezelf op gang gebracht wordt. Veranderingen kosten echter veel tijd en energie en wil het helpen dan moet je open kunnen staan voor nieuwe ervaringen. Ook is het belangrijk dat je redelijk objectief naar jezelf kan kijken en bereid bent om veel te oefenen. Want alleen door langdurig herhalen zal nieuw gedrag en de nieuwe manier van denken blijven hangen. De gedragsmeting lijst uit dromen, durven, doen heeft mij bijvoorbeeld echt geholpen om gedrag dat niet vanzelf gaat inzichtelijk te maken en van daaruit aan te passen. Ben niet passief en afwachtend maar stel jezelf open en geloof dat je er werkelijk iets aan kan hebben. Soms gaan dingen gewoonweg niet zoals je wil en accepteer dat dan ook. Gelukkige mensen kunnen namelijk onderscheid maken tussen dat wat ze wel en niet kunnen veranderen.

Wisdom courage quoteBron

Zelfhulpmythes

Pas echter wel op dat je jezelf niet voorbij gaat lopen of teveel van jezelf en omgeving gaat eisen. Een zelfhulpboek is niet afgestemd op jou als persoon en kijk daarom kritisch naar wat voor jou van toepassing kan zijn. Sommige eigenschappen zijn namelijk niet of maar moeilijk te veranderen en is het veel verstandiger om het te accepteren in plaats van te willen veranderen. Het kan geen kwaad om het te proberen maar zorg dan wel dat je een zelfhulpboek kiest zonder achterhaalde en mogelijk schadelijke adviezen die averechts werken. Een goed boek verplicht je de tijd te nemen om stil te staan bij je eigen situatie en bevat voorbeelden. Geloof alleen niets van de volgende zelfhulpmythes:

 • Uit je boosheid en je bent het kwijt. Het blijkt namelijk dat woede en kwaadheid uiten ervoor zorgt dat het langer aanhoudt.
 • Zelfbevestiging helpt om van je negatieve zelfbeeld af te komen. Je negatieve zelfbeeld wis je niet zomaar door maar lang genoeg tegen jezelf te vertellen hoe goed je bent. Het is een opsomming van jarenlange interacties met anderen en zit diep geankerd.
 • Denk aan positieve dingen als je heel down bent. Helaas kan dit alleen maar averechts werken omdat het er juist voor kan zorgen dat je de ellende van dat moment benadrukt.
 • Visualiseer je doelen en de rest komt vanzelf. Je bereikt je doelen pas als je de kracht hebt om de obstakels die op je pad komen kan overwinnen.
 • Actief luisteren verbetert de communicatie met je partner. Het blijkt echter dat gelukkige stellen dit helemaal niet doen. Ze nemen elkaar juist serieus, laten conflicten niet hoog te laten oplopen en vermijden vijandigheid.

Geloof jij in de kracht van zelfhulpboeken?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

22 thoughts on “Doen zelfhulpboeken wat ze beloven?

 1. Leuke benadering van zelfhulpboeken. Ik lees ze niet veel, maar ben nu toevallig ook bezig in een zelfhulpboek omdat ik graag de problematiek van iemand anders beter wil begrijpen. Op dat niveau werken de boeken ook voor mij; nieuwe inzichten creëren en beter begrijpen wat een probleem precies is en hoe je er mee om kunt gaan.

  • Anita

   Dat is ook een mooie manier om zelfhulpboeken te gebruiken Dina 🙂

   • Leuk artikel!

    Ik lees ze, haal de dingen eruit die voor mij van toepassing zijn en pas ze toe. Soms kost het mij wel moeite om te lezen omdat ze vaak wat droog zijn geschreven

 2. Interessant artikel, Anita!
  Ik heb ooit een zelfhulpboek gekocht maar je moet met de oefeningen aan de slag. Daar had ik op dat moment geen tijd voor (en ook geen zin in). Het waren namelijk vrije grote opdrachten. Met alleen lezen kom je er inderdaad niet!

 3. Ik heb er zelf een aantal gelezen! Zelfhulpboeken kunnen erg goed zijn, maar toch vind ik dat ze altijd vanuit het perfectief van de schrijver geschreven zijn. Bij de 1 past dat en bij die ander wie dat boek. Ik haal zelf meestal hetgeen eruit wat bij mij past.

 4. Die laatste over actief luisteren vind ik wel een beetje apart. Alsof het niet goed is om actief te luisteren haha.. Uiteraard is dat wel goed, echter is er méér voor nodig om een gelukkig stel te zijn. Maar geldt dat niet voor alles?
  Verder hele goede tips. Heb zelf ook nog zelfhulpboeken maar doe er nog niet zoveel mee, nog niet klaar voor!

  • Anita

   Er is zeker meer voor nodig, maar sommige boeken zeggen echt dat je met actief luisteren er al bent en dat is natuurlijk niet waar!

 5. ja ik geloof er wel in, maar geloof ook dat het er van af hangt hoe je op dat moment in je leven staat en het oppakt..
  Jaren geleden, ik was op vakantie was ik the power aan het lezen, na 2 hoofdstukken jankend gestopt want dit alles kon mijn schuld niet zijn…
  Op dit moment heb ik er heel veel aan, en vind ik het ook echt fijn om ze te lezen..

  • Anita

   Mooie aanvulling jackie! Vaak werkt het boek dan ook alleen maar averechts.

 6. Ik heb nog nooit een zelfhulpboek gelezen. Ik geloof er wel in als je zelf openstaat voor hulp en of verandering dan zal zo een boek prima als aanvulling zijn. Ik denk als je het juiste boek hebt gevonden er ook veel herkenning zal zijn en dit alleen al helpt.

 7. ah ik geloof er niet zo in eerlijk gezegd, wel goed artikel en je schrijfstijl is fijn!

  • Anita

   Wat een mooie compliment! Dank je Rachel

 8. Mooi geschreven. Ik denk echt dat dit per persoon anders kan zijn, net als bv. een boek over stoppen met roken bij de een helpt en bij de ander helemaal niet. Maar het is het proberen natuurlijk meer dan waard, daar geloof ik meer dan zeker in! Zelf zou ik er zeker mee beginnen als ik de stap om naar een therapeut te gaan te groot zou vinden (wat volgens mij best veel mensen van mening zijn).

 9. Zelfhulpboeken zijn echt tricky, het ligt er echt voor een groot deel aan hoe sterk je erin (en in jezelf) gelooft.

 10. Ik geloof wel in de kracht van zelfhulpboeken, maar je moet opletten dat je jezelf niet verliest en je ook zelf blijft nadenken. Visualiseer je doelen en de rest komt vanzelf vind ik een heel mooi voorbeeld die je aanhaalt. Ik krijg daar altijd de kriebels van! Niet iedereen is in de mogelijkheid en soms kan iets gewoon echt niet.

 11. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit een zelfhulpboek gelezen. Ik denk ook niet dat het iets voor mij is.

 12. Ik ben van mening dat zelfhulpboeken op zich niet werken. Je kunt ze lezen, maar door dat te doen zal er niks veranderen. Je zult actief aan de slag moeten gaan met de informatie die je uit de boeken haalt. Dan geloof ik wel degelijk in de kracht van zelfhulpboeken. 🙂

  • Anita

   Dat is ook de strekking van mijn verhaal Kim 😉

 13. Volgens mij zijn de mythes niet per se mythes. Wel als je denkt dat je maar 1 van die dingen hoeft te doen en dat je er dan al bent. Op alle vlakken geldt dat je meerdere manieren moet hebben. Als je boos bent bijvoorbeeld helpt het wel degelijk om dat af en toe eens flink te uiten. Maar op andere momenten moet je ook andere gezonde manieren hebben om ermee om te gaan. Steeds alleen maar heel agressief doen maakt je dan inderdaad alleen maar bozer.

  • Anita

   Je moet natuurlijk altijd je gezonde verstand gebruiken en verschillende manieren proberen om te kijken wat voor je werkt!

 14. Ik denk dat ze, inderdaad bij lichte klachten, een hoop kunnen doen, mits je er iets mee doet. Maar het kan ook je ogen openen, je kan dingen op een andere manier gaan zien in plaats van door de tunnelvisie waarin je misschien al kijkt. Ik vind het een interessant onderwerp. Al heb ik, behalve het mindfulness doeboek van Flow wat ik vandaag in de brievenbus kreeg, niet echt zelfhulpboeken. Wel boeken over bijvoorbeeld HSP en mindfulness, maar dat is meer een feest van herkenning op één of andere manier.

 15. Nou, bij mij hebben zelfhulpboeken heel veel teweeg gebracht, maar pas nadat ik therapie had gevolgd en pas toen ik ermee aan de slag ging.
  Wat ook heel goed werkt, is schrijven over het thema waar ik over aan het lezen ben. Dat helpt mij om mijn mening te vormen en ermee aan de slag te gaan. Dus lezen en toetsen aan de praktijk, integreren wat je kan dienen en overboord gooien waar je niet in gelooft.

  Ik denk dat je al goed op weg moet zijn om een zelfhulpboek te doen werken. Maar ze kunnen ook heel veel meerwaarde hebben voor zij die er werkelijk mee aan de slag gaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.