Ervaring met familieopstellingen

Zoals je eerder kon lezen leek het mij echt ontzettend interessant om deel te nemen aan een familieopstelling, zowel als representant en vraagsteller. Toen ik het artikel online had geplaatst nam ik direct contact op met wonder boven wonder. Miriam en Henriëtte verzorgen samen de opstelling die je zowel individueel als in een groep aan kan gaan. Omdat ik zelf wat dingen op een rijtje wilde zetten ben ik eerst een individuele opstelling aangegaan. Dit was alleen al een erg bijzondere moment maar nadat ik als representant deelnam aan een groepsopstelling was ik helemaal onder de indruk. En ik wil jullie hier graag deelgenoot van maken.

Visualisatie en tarotkaart

Allereerst gingen we in een kring, zoals je hierboven ziet, zitten waarbij we aan elkaar vertelden of dit een eerste kennismaking met familieopstelling was of niet. Henriëtte nam ons mee in een korte visualisatie waarna we een tarotkaart mochten trekken. Visualiseren is mij nog niet zo heel bekend dus ik kwam er nog niet volledig in. Hier wil ik echter nog wel vaker voor gaan zitten want ook bij de meer energie challenge kwam het regelmatig naar voren. De kaart die ik trok was Aas van Bogen ‘Levensvonk‘. Eentje die ik ook direct vond passen bij hetgeen wat we tijdens de persoonlijke opstelling besproken hadden. Vaardigheden leren om instincten te richten en af te stemmen op de taak die zich aandient. Kracht, inzet, toewijding en volharding zijn nodig om te komen tot uitdagingen en kansen. Ik werd er die avond nogmaals op gewezen dus ik ga ermee aan de slag.

Getrokken tarotkaart familieopstelling

Eerste ervaring met een familieopstelling

Nogmaals, wat was het bijzonder om een familieopstelling in een groep te mogen ervaren. Er waren die avond twee opstellers die mij beide uitkozen om een plek in de opstelling in te nemen. Ik heb het dus geen enkele keer van de zijlijn kunnen aanschouwen maar mocht het gelijk ervaren. Intuïtief voelde de vraagstellers dat ik degene was die de rol moest gaan vervullen, achteraf hoorde ik dat ik werd uitgekozen omwille van mijn ogen en uitstraling. In de eerste familieopstelling kreeg ik de rol van moeder en verschillende emoties waren direct voelbaar. Tijdens de opstelling voel je aan wat het met je doet als een ander groepslid erbij komt, een uitspraak doet, zich verplaatst of een emotie toont. Mijn gevoel en aandacht gingen steeds weer naar een ander persoon maar langzamerhand werd het duidelijker waar het probleem zijn oorsprong had. De vraagsteller werd erbij gehaald en kwam ook naast mij staan. Het was goed merkbaar wat dat deed en ik hoop dat de opsteller het hierdoor een plek kan gaan geven. Het gaat haar in ieder geval een boost geven om de energie te richten op dat wat belangrijk is.

Bij de tweede opstelling kreeg ik de plek van de vraagsteller toegewezen. Ze had een probleem waar ik mijzelf ook heel erg mee kon identificeren. Het was daarom fijn dat ik dan net uit alle representanten gekozen wordt om deze rol te gaan vervullen. En ik weet het, toeval bestaat niet. Tijdens deze opstelling voelde ik mij bijna de gehele tijd aan de grond genageld en dat was blijkbaar ook wat de vraagsteller in haar dagelijkse leven ervaart. Zowel vader als moeder werden erbij geplaatst en intuïtief werd mijn aandacht naar vader getrokken. Ook stond ik wankel op mijn benen en nam de druk in mijn hoofd soms toe. Toen de vraagsteller erbij werd gehaald en dus voor mij kwam staan mocht ik mijn handen op haar schouders leggen. Het was voor haar een emotioneel moment maar ik voelde de kracht die ik aan haar door wilde geven en die zij hierdoor hopelijk ook meer kan gaan ervaren.

Wat een familieopstelling met je doet

De familieopstellingen bij wonder boven wonder duren zeker een uur en omdat ik van het begin tot het eind op één plek heb gestaan ga je dat echt wel voelen in je lijf. Verschillende emoties en energieën passeren en je wordt zo opgezogen in het moment. Je hebt daarnaast alleen maar oog voor wie je op dat moment bent en wat je voelt. Het is niet voor niets dat je na elke opstelling wordt gevraagd om hier uit te stappen. Dit wordt gedaan door naar links te draaien en daarnaast werden ook de ramen in de pauze even open gezet om de energie te laten verdwijnen. Ik was toen ik thuis was dan ook helemaal op, maar daarnaast heeft het ook mij weer extra energie gegeven. Ik vond het een geweldige ervaring die ik zeker nogmaals zou willen aangaan in de toekomst. En dat komt mede door de hele goede begeleiding van Miriam en Henriëtte. Ik voelde mij de gehele tijd veilig en ze wisten precies op het goede moment een emotie uit te diepen en samen met de opsteller en representanten te achterhalen wat het voor hen betekende. Nogmaals bedankt dames!

Nieuwsgierig geworden naar een familieopstelling?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

15 thoughts on “Ervaring met familieopstellingen

 1. Interessant om je ervaringen te lezen hierover. Mooie woorden. Lijkt me erg bijzonder om zo opgezogen te worden in het moment.

 2. Wat mooi om te lezen hoe het is gegaan met de familieopstelling. Het klinkt als een hele bijzondere ervaring! Prachtig die levensvonk tarotkaart, wat fijn dat ze hiermee werken en dat ze ook de extra energie weer vrijlaten door het raam open te zetten. 🙂 Het lijk mij heel mooi om zoiets te doen, maar ook heel erg intensief en emotioneel.

 3. Wauw het lijkt mij echt intens. Ik ben hier enorm nieuwsgierig naar!!! Ooit wil ik echt een familie opstelling meemaken!

  • Anita

   Als representant kost het niet zo erg veel dus als je benieuwd bent moet je het binnenkort eens gaan doen Madeleine.

 4. Dit lijkt me zo mooi om te zien…
  klinkt heftig, als ik alleen al denk hoe ik het zelf zou opstellen krijg ik het al benauwd…
  Moet echt een bijzondere ervaring geweest zijn

 5. Lijkt me bijzonder om dit mee te maken zeg. Ik kan me wel goed voorstellen dat je beide keren uitgekozen bent. Je straalt vertrouwen uit. Niet oordelend. Dat moet goed voelen voor mensen. Mooie kaart heb je gekregen. Daar kan je veel mee. Ik ga er nog eens wat meer over lezen. Op dit moment voor mij helemaal niet van toepassing, maar ik vind het heel interessant en wil er graag meer van weten.

  • Anita

   Wat een super lieve reactie Marion en fijn dat je deze eigenschappen zo vanaf een foto en de manier waarop ik schrijf kan aflezen. Ik kan idd erg veel met de kaart en ook met de individuele opstelling. Bijzonder was het zeker!

 6. Interessant om te lezen! Ik zag zo’n opstelling laatst op tv voorbij komen, maar ik weet even niet meer in welk programma. Lijkt me wel een hele ervaring om mee te maken.

 7. Klinkt heel interessant zo een familieopstelling! Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking door de Roelvinkjes maar, jouw verhaal biedt wel veel duidelijkheid 🙂

  Lijkt me zeker eens interessant om te doen!

 8. Lieve Anita,
  Dank voor je mooie woorden. Wat blijft het speciaal voor ons om zo’n mooie feedback te krijgen. Dank je wel hiervoor. Als je volgers ons Liken op Facebook krijgen ze af en toe de kans om tegen zeer gereduceerd tarief deel te nemen als representant aan een opstelling. Wellicht interessant.

  • Anita

   Wat lief dat je hier reageert Henriette!

 9. Ik heb dit al mogen ervaren, maar toen ik het deed, was ik zo moe dat ik er eigenlijk helemaal ‘high’ van werd. Ik weet nog dat ik meteen daarna ging slapen en een heel vreemde ervaring heb gehad toen. Ik zou het nog wel een keer willen doen, maar dan iets bewuster, zonder vermoeidheid.
  Bijzondere ervaring hoor Anita!

 10. Bijzonder… Ik was hier helemaal niet bekend mee tot dat ik jouw eerste artikel over las gaaf dat je dit hebt gedeeld!

 11. Wat bijzonder. Ik kende het nog helemaal niet, maar als ik het lees klinkt het een interessant. Ga je nu vaker?

  • Anita

   Het is idd wel iets wat ik vaker wil doen, het geeft je, ook al ben je zelf geen vraagsteller, toch een hoop handvaten mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.