Gedrag beter begrijpen met Roos van Leary

Gedrag lokt gedrag uit. Gedragsvormen staan altijd in direct contact met een relatiewens en de verhouding tot elkaar. Eén van de vele manieren om menselijke eigenschappen en gedrag te beschrijven is de Roos van Leary. Gedragspatronen kunnen hiermee geanalyseerd worden waarna je deze bewust in kan zetten in een poging het gedrag van anderen te beïnvloeden. Wil je bewuste keuzes maken in actie en reactie dan is de Roos van Leary een handig hulpmiddel om in te gaan zetten. Dus doe de test om te kijken welk gedrag het meest op je van toepassing is.

Roos van Leary uitleg
Bron

Hoe werkt de Roos van Leary

Als mens willen we geaccepteerd worden maar ook invloed uitoefenen op anderen en hun omgeving. Roos van Leary laat zien dat gedrag nooit los van elkaar staat en we vaak automatisch reageren volgens dit principe. Het model is een windroos welke opgebouwd is uit twee assen en staan voor gedragsvormen (binnenste cirkel) en relatiewensen (buiten de cirkel). Ieder van de acht vormen in de Roos van Leary laat daarnaast zijn eigen verbale en non-verbale gedrag zien. De verticale as staat voor de mate van dominantie terwijl de horizontale in relatie staat tot elkaar. Als iemand onder gaat zitten heeft deze weinig invloed en gaat de ander automatisch boven zitten waar deze veel invloed kan uitoefenen. De verticale as roept namelijk een tegengestelde reactie op. Maar als je samen gedrag vertoont en gaat voor acceptatie roept dat door de relatie eenzelfde reactie op. Dit is ook zo bij tegen gedrag waarmee we resultaten willen verkrijgen. In de Roos van Leary zit er echter niet alleen een relatie tussen de assen maar zo roept boven-samen (leidend) tevens onder-samen (volgend) gedrag op en boven-tegen (aanvallend) ook onder-tegen (verdedigend) gedrag. Dit werkt natuurlijk ook andersom want onder en boven zorgt voor een tegengestelde reactie. Via de Roos van Leary kijk je dus naar wat werkt en hoe je vastgelopen patronen kan gaan doorbreken.

Inzetbaarheid en spelregels gedrag beïnvloeden

Als je de interactie begrijpt dan kan je deze ook leren beïnvloeden, gedrag is niet per definitie goed of fout maar heeft altijd een eigen oorzaak. Ieder mens heeft alle soorten gedragingen in zich maar wil je op een effectieve manier je doel bereiken dan moet je leven volgens de binnenste cirkel. De buitenste is namelijk minder geaccepteerd en roept meestal irritaties op. Want als jij wil dat een ander zich anders gedraagt moet je je eigen gedrag ook leren veranderen. Wil je op een goede en vriendelijke manier met een ander omgaan is het verstandig om vaak samen-boven of samen-onder te reageren op de relatiewens van de ander. Kijk hierbij alleen uit dat je niet altijd onder blijft zitten of in een situatie welke niet meer werkt teveel aan de samen kant blijft zitten. Sommige situaties vergen toch echt een boven-tegen reactie om effect te hebben waarna je weer samen verder gaat. Wil je ermee aan de slag dan is het grote beïnvloedingsspel misschien een idee of kijk naar het filmpje van Kimberley van MijnBreinTV. Het is vooral een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen om zo je eigen gedrag en die van de ander op een goede manier te leren beïnvloeden.

Omdat het best een ingewikkeld model kan zijn, hebben ze voor kinderen de axenroos ontwikkeld. Aan de hand van de dieren in de roos leren zij kritisch te kijken naar het eigen gedrag en hoe interacties precies in zijn werk gaan.

Wil je daarnaast weten wat voor persoonstype jij bent doe dan eens een test om je Enneagramtype te bepalen.

Ben jij bekend met de Roos van Leary?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

4 thoughts on “Gedrag beter begrijpen met Roos van Leary

  1. Franca van den Meijdenberg

    Interressant!

  2. Ja ik kende hem wel van mijn opleidingen die ik heb gedaan. Ik probeer hier ook altijd wel bij stil te staan. Jammer alleen dat je uiteindelijk het gedrag van de ander niet kan veranderen als diegene daar niet voor open staat.

    • Anita

      Dat is inderdaad jammer, want wat zou je graag eens de ander willen veranderen als je geen stap verder komt.

  3. Op mijn studie hebben we het wel eens over de roos van Leary gehad. Leuk om het weer eens op te frisse :-). Ga er vast de komende tijd meer bij stil staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.