Geduld is een schone zaak?

Vandaag op ‘mindfulness maandag’ wat geduld je op kan brengen

‘Geduld is een schone zaak’, zo luidt het spreekwoord. Wie dus rustig afwacht wordt beloond en krijgt wat hij verdiend. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar in deze huidige tijd waarin alles sneller en beter moet is geduld vaak schaars. Tijd en geld spelen hierin natuurlijk een hele grote rol, alleen zorgt dat ervoor dat het alleen maar draait om resultaat. Bewust worden van wat er om je heen gebeurd geeft rust waardoor je niet met oogkleppen als een kip zonder kop rond rent. Ja, ik gooi er nog even een spreekwoord in. Uitstellen van wensen en verlangens is hoort erbij en daardoor ervaar je als het goed is ook minder stress.

Waarom geduldig zijn

Iedereen heeft een breekpunt en dat verschilt per situatie. Als je bijvoorbeeld voor de vijfde keer aan iemand hebt gevraagd of ze iets willen doen dan kan je geduld opraken. Maar wat levert het je op om je ongeduld te laten zien? Een partner die boos wordt, een verdrietig kind of misschien wel een collega die nog meer onzeker wordt. Ongeduldig zijn wil alleen maar zeggen dat je iets nú van jezelf of een ander verwacht. Irritatie en boosheid zorgen voor deze eerste reactie en op lange termijn kan ongeduld zelfs gevaarlijk zijn. Je kan er lichamelijke en psychische klachten door krijgen doordat je de situatie niet accepteert en ertegen strijdt. Door geduldig te zijn leer je dat je niet alles kan krijgen wat je zou willen en dat andere zaken soms belangrijker zijn. Het creëert rust, beheersing en je leert hierdoor doelgerichter een situatie aan te gaan.

Geduld is een schone zaak quote
Bron

Hoe leer je geduldig te zijn

Geduldig zijn wil niet zeggen dat je geluk uitstelt maar wacht totdat het juiste moment daar is en de boodschap begrepen wordt. Wachten tot een ander (of jij zelf) klaar bent om het te horen/zien, dat heeft tijd nodig. Een goed voorbeeld is vissen. Niemand is namelijk zo geduldig als een visser, soms zit hij urenlang aan de kant van het water totdat er een vis toehapt. En meestal wordt een gevangen vis dan ook nog eens terug in het water gelaten. Zijn beloning is dus het wachten en de weg er naartoe. Je kan korte termijn beloningen nastreven maar wil je niet liever wachten op de waardevolle beloning die je op lange termijn ontvangt?

Belangrijk bij geduldig leren zijn is dat je om leert gaan met je emoties en met aandacht een gesprek aangaat. Accepteer de situatie en leun achterover, alleen zo kan jij de juiste beslissingen nemen. Wees alleen niet te geduldig want hierdoor kan er over je grenzen heen gegaan worden. Zorg ervoor dat de irritaties niet oplopen en geef een ander en jezelf de kans om te ontwikkelen op de manier die prettig aanvoelt.

Hoe geduldig ben jij?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

5 thoughts on “Geduld is een schone zaak?

  1. Ik ben in de jaren wel geduldiger geworden, maar echt geduldig zal ik nooit worden. Hoewel het me opvalt dat ik het met mijn werk meer ben met kids dan in mijn dagelijkse leven…

    • Anita

      Oh dat heb ik ook hoor Sas. Op het werk ben ik zeker meer geduldig dan thuis.

  2. Op dit moment ben ik enorm ongeduldig… Ik ben ook snel geïrriteerd. 🙁

    • Anita

      Ik kan het de ene keer ook beter dan de ander keer hoor! Dikke knuffel meis…

  3. Geduldig ben ik altijd wel geweest maar sinds enige tijd ben ik ook het belang van geduld gaan inzien. Ik vertrouw er namelijk op dat alles om een reden gebeurt, in oorzaak en gevolg en dat het soms gewoon belangrijk is om het juiste moment af te wachten om te handelen. In de praktijk betekent dit niet dat ik dagenlang stil zit te wachten maar dat ik tegelijkertijd alert blijf voor kansen. Does it make sense? I hope so 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.