Gouden boekjes maakt iedereen blij

Wie kent ze niet, de boekjes met het gouden rugje? In 1953 werd bij uitgeverij de bezige bij het eerste gouden boekje, ‘Pietepaf, het cirsushondje’, uitgebracht. Annie M.G. Schmidt vertaalde en bewerkte de verhalen naar het Nederlands, nadat Han G. Hoekstra ze selecteerde. Toen uitgeverij Rubinstein in 2001 de gouden boekjes uitbracht kwamen er ook andere formaten en oorspronkelijk Nederlandse verhalen uit. Nu zijn de gouden boekjes niet meer weg te denken uit de boekhandel en staan ze vaak in de gele taxi display.

Gouden boekjes mini blokboekje

Wat zijn de gouden boekjes

Gouden boekjes komen oorspronkelijk uit Amerika, waar ze Litlle Golden Books heten. Het zijn stevige boekjes van karton met een gouden rug waarvan wereldwijd al 1.500 gouden boekjes zijn verschenen. De verhaaltjes bevatten 28 pagina’s en zijn mooi, kleurrijk en nostalgisch geïllustreerd. Door de tekstherhalingen zijn ze gemakkelijk hanteerbaar en de verhalen zijn iedere keer weer een succes. Het zijn geen sprookjes met een er was eens begin, maar verhaaltjes gebaseerd op de realiteit. En doordat ‘Wim is weg’, het veelbesproken gouden boekje, uitgebracht mag worden is de collectie weer compleet te verkrijgen.

Collectie gouden boekjes

Doordat uitgeverij Rubinstein ook eigen gouden boekjes wilde maken breidde de collectie vanaf 2001 steeds verder uit. Neem een kijkje op de website voor de gehele collectie. Zo heb je bijvoorbeeld de klassieke gouden boekjes; het eigenwijze eendje, een hut voor Hansje, Heintje het treintje, vijf brandweermannetjes en een hol voor knijn. Een paar oorspronkelijk Nederlandse uitgaven zijn; Gompelemikkie, het idee van Pé, hoe Ida zich een hoedje schrok en Jubelientje op het ijs. Maar tegenwoordig zijn er ook Disney verhalen verschenen, speciale uitgaven, een traktatiedoos en kan je bij het AD de Efteling gouden boekjes krijgen. Daarnaast zijn er dus verschillende vormen gouden boekjes te koop. Je hebt natuurlijk het standaard formaat gouden boekjes, maar er zijn ook blokboekjes, twaalf mini gouden boekjes, luisterboeken en grote gouden boeken. En in 2008 is er zelfs een Gouden Boekjes musical verschenen.

Gouden boekjes blokboekje binnenkant

 De Gouden Boekjes zijn online te koop en in de boekwinkel, maar de Albert Heijn heeft bijvoorbeeld ook verschillende merchandise artikelen. 

Ken jij de gouden boekjes al?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

12 thoughts on “Gouden boekjes maakt iedereen blij

 1. Hier in huis zijn de gouden boekjes ook zeer populair. Vooral het gouden voorleesboek.

 2. Ik vond de Gouden boekjes als kind heel erg leuk en ik koop ze nu ook voor mijn kinderen. Leuk dat je er achtergrondinformatie bij hebt gedaan want ik kende het verhaal achter de boekjes niet.

 3. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit van heb gehoord. De Disney en Eftelingverhalen lijken me erg leuk, maar ik ben dan ook echt fan van Efteling en Disney. 😉

 4. Ooooh die zijn zo leuk. Jeugdsentiment.

 5. Grappig, echt nog nooit van gehoord…. oeps.

 6. Wie kent ze niet…? Ik. Ben er niet groot mee geworden.

  • Anita

   Ik ook niet hoor! Heb ze pas een aantal jaar geleden ontdekt 😛

 7. Wat grappig, ik kwam ze toevallig gisteren nog tegen met mijn moeder 🙂

 8. ja die gouden boekjes. Ik had er vroeger echt heel erg veel, en nu nog een hoop van liggen. Vind ze erg tof!

 9. Ik had er nog nooit van gehoord haha! Maar ze zien er leuk uit 🙂

 10. heerlijke boekjes, wij hebben er ook een paar in de kast staan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.