Health challenge | update #2

Jezelf in 10 weken gezonde eetgewoonten aanleren, ik ging deze uitdaging aan. Inmiddels zitten we alweer in week 7 en krijg je een update van week vier, vijf en zes. In week 4 at is 2 stuks fruit, daar kwam bij dat ik maar 2 maal koolhydraten per dag mocht en als laatste was het de bedoeling dat ik 2x eiwitten zou eten. Je leest vandaag of het mij mee of tegengevallen is en wat momenteel mijn moeilijke momenten zijn. Want misschien dat jullie nog tips hebben waar ik zelf niet aan gedacht heb om deze gewoonten vol te blijven houden.

Hoe zijn week 4, 5 en 6 van de health challenge gegaan

Week 4: 2 stuks fruit per dag

Doordat ik in week 2 natuurlijk al ben begonnen met gezonde tussendoortjes was het al best een gewoonte geworden om fruit te eten. Dit heb ik natuurlijk voortgezet. Ik doe fruit door de Griekse yoghurt, maak er een smoothie van (1 glas is 1 stuks fruit) of eet het gewoon zo. Ik probeer sowieso altijd bananen (eet ik niet elke dag) en appels in huis te halen. De ene keer heb ik daarbij aardbeien, maar ook peren of druiven vind ik erg lekker. Soms doe ik door de yoghurt ook wat gedroogde cranberries en stukjes ananas maar vervang fruit niet door gedroogd. Ook vruchtensap drink ik liever niet in verband met de suikers die het bevat. Dan maak ik liever zelf een smoothie en probeerde de pompoen-appel ontbijt smoothie van Nicole uit. En heel handig dat diepvriesfruit, het geeft je smoothie meteen de goede temperatuur. Om hem trouwens vloeibaar te maken doe ik er altijd gewoon water bij.

Health challenge fuit inname

Week 5: 2x koolhydraten per dag

Eigenlijk is deze niet eens zo heel moeilijk voor mij. We eten namelijk heel regelmatig alleen groenten met vis of vlees als avondeten. De aardappelen, pasta en rijst worden bijna altijd achterwege gelaten, dit omdat R. rijst niet lekker vindt en daarnaast vult een bord zonder ook best aardig. We eten altijd één keer per week friet en dan zorg ik ervoor dat ik ontbijt met Griekse yoghurt. Ik varieer meestal met mijn ontbijt want tussen de middag pakken we vaak Duitse afbakbroodjes. Deze zijn echt vele malen lekkerder dan die hier in Nederland of ik kies voor roggebrood, rijstwafels of crackers. En als ik toch havermoutpap pak in de ochtend dan zorg ik ervoor dat het avondeten licht is. Wat ik wel af moest leren is dat, als het brood bijvoorbeeld op moest, ik tussendoor nog een snee nam. Dit doe ik nu niet meer en kies dan voor een gezonde snack.

Health challenge koolhydraat eiwit inname

Week 6: 2x eiwitten per dag

Als ik aan eiwitten denk dan ga ik voor een gekookt eitje of omelet. Maar het zit natuurlijk ook in vis, vlees, noten, zaden en boon- en peulvruchten. Bekijk ik mijn eetpatroon dan nogmaals dan merk je toch dat je het vaker eet dan gedacht. Wat ik heb geprobeerd om mijn eiwitinname te blijven behouden is het af toe eten van amandelen en eieren. Vis en vlees eet ik natuurlijk al, maar probeer het wel mager te houden. En pindakaas als broodbeleg gebruik ik ook al minder, want niets is zo lekker als pindakaas met hagelslag maar niet zo gezond natuurlijk. Heerlijk en ook gezond is de gevulde omelet met Hüttenkäse en appel die Lonneke plaatste.

Wil je weten wat de komende weken inhouden en wat ik wil bereiken met deze challenge? Lees dan het introductie artikel. Over drie weken een laatste update.

Heb jij nog tips om de inname van koolhydraten en eiwitten te verlagen?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

12 thoughts on “Health challenge | update #2

 1. Dit lijkt me nog steeds zo’n mooie challenge om zelf te gaan doen, vooral om te ondervinden wat dit nu voor mijn lijf en energie zou gaan doen.

 2. Wat goed dat je het zo vol kan houden! Ik heb geen tips om je koolhydraat inname te verlagen, ik zou je juist willen adviseren om het wat omhoog te halen. Ik heb zelf een hele tijd geprobeerd om zo min mogelijk koolhydraten te eten, maar dat leidde juist tot heel veel honger en cravings. Toen kwam ik the starch solution en de high carb low fat beweging tegen. Beiden houden eigenlijk in dat je vooral veel koolhydraten eet en nauwelijks toegevoegd vet. Ik vind het echt ideaal! Koolhydraten zijn brandstoffen voor het lichaam en als je ze te weinig eet, dan kan je gewoon veel minder presteren.
  Ik heb echt veel meer energie nu ik meer koolhydraten eet! Natuurlijk moet je niet zomaar alle koolhydraten eten, maar fruit, groente, bonen, granen en pasta (wel volkoren) kun je onbeperkt eten. Koekjes, chips etc niet, want daar zit te veel vet in.
  Misschien zou het ook iets voor jou kunnen zijn! Als je het interessant moet je maar eens googlen, daar staat nog een heleboel meer uitgelegd.
  Ik hoop niet dat je het vervelend vind dat ik zomaar ongevraagd advies kom geven. Je moet vooral doen waar je je goed bij voelt!

  • Anita

   Geen probleem om je adviezen te geven Desi. Cravings heb ik af en toe wel en snap dat je voldoende brandstof nodig hebt. Ik zal eens gaan kijken.

 3. Ik vind dat je super goed bezig bent. Een heel stuk bewuster dan ik zelf om eerlijk te zijn! Maar dat komt wel goed hoor 🙂

 4. Knap hoor, ik moet er nu om gezondheidsredenen op letten, maar vind het soms best lastig. Tegelijkertijd is er ook best veel mogelijk.

  • Anita

   Er is zeker veel mogelijk Lonneke. Voor mij is het ook voor een goed doel dus hoop dat het extra helpt!

 5. Het eten op de foto’s ziet er allemaal heerlijk uit. Wat fijn dat het zo goed gaat. Ik ben benieuwd naar het totaalplaatje, conclusie en of je aanbeveelt en waarom.

 6. Nou meid, jij bent kei goed bezig als ik dat zo zie en lees! Goed bezig 🙂 En je hebt gelijk, duitse broodjes zijn veel lekkerder haha.

 7. Knap hoor dat je er nog steeds zo mee bezig bent. Meer fruit eten vind ik niet zo lastig, dat vind ik lekker. Op eiwitten en koolydraten letten lijkt me veel moeilijker!

 8. Goed bezig hoor!

 9. Wat fijn dat het zo goed gaat! Minder koolhydraten lijkt me wel lastig. Ik heb toch altijd wel energie nodig om op gang te komen (en te blijven) en van eiwitten voel ik me vaak zo opgeblazen. Wel fijn dat je door zo’n challenge allemaal leuke dingen tegenkomt. 🙂

 10. Wat ben je goed bezig! En al het eten ziet er heerlijk uit 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.