Het goede leven – Fernando Savater

Ethiek, nadenken over hoe goed te handelen in situaties. De één doet dat veelvuldig terwijl de ander ‘gewoon’ intuïtief handelt. Ik hoor voornamelijk bij de eerste groep en ben altijd al een denker geweest. De ene keer belemmerd mij dat, maar meestal zorgt het ervoor dat ik niet te impulsief handel. Via R. kwam ik aanraking met de boeken van Fernando Savater, hij wil ethiek op een luchtige en fijne manier vertellen. Het goede leven is zijn eerste boek waarin hij in dialoog gaat met zijn zoon over vragen en kwesties waar ieder mens mee te maken krijgt. Een prettig boek die je weer aan het denken zet over het waarom van de dingen die we doen.

Het goede leven Fernando Savater Louie mindjoy

Inhoud het goede leven

Fernando vindt dat filosofie en ethiek een essentieel onderdeel moet zijn van elke opvoeding. Te weten komen wat wel en niet goed voor ons is en de kunst van het leven (her)ontdekken. Het blijkt niet eenvoudig omdat er vaak tegengestelde maatstaven zijn voor wat ons te doen staat. En het is daarnaast gedeeltelijk een gevolg van wat iemand zelf wil. We hebben de vrijheid om onze weg te kiezen, uit te vinden wat je manier van leven is en zijn in staat om goede keuzes te maken. Het is namelijk een kwestie van willen. Gebruik deze vrijheid om de verscheidenheid aan levenswijzen te ontdekken en deze ook van anderen te accepteren. In negen hoofdstukken verteld Fernando aan je dat ethiek als hulpmiddel gezien moet worden ter verbetering van jezelf en te kiezen wat het gunstigste voor je is om zo goed mogelijk te leven. Je moet het ontlenen aan het leven waar je middenin staat en alleen verdedigen uit naam van de waarden, illusies en idealen die jij jezelf eigen hebt gemaakt in de loop van de tijd. Leven is een kunst, maatwerk en Fernando adviseert om keuzes te maken die een groot aantal andere mogelijkheden open laat zodat je niet met je rug tegen de muur komt te staan.

Overpeinzingen uit het boek

Ik las het jaren geleden, maar vorige week pakte ik het uit de kast om te kijken hoe ik het boek nu zou ervaren. Het heeft mij, ook al schreef hij het voor jongeren, weer een aantal overpeinzingen gegeven om over na te denken.

 • Het van groot belang dat je het waarom van wat je doet jezelf altijd blijft afvragen. Het is belangrijk om hierover na te denken en misschien zelfs wel twee tot drie keer zodat bepaalde gedragingen geen gewoonte gaan worden;
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag en als je oordeelt over iemands gedrag doe je dat naargelang de omstandigheden en intenties van de persoon.
 • Betrokkenheid en genegenheid zorgen voor vergroting en verrijking van ons menszijn en weinig dingen behouden zijn charme in eenzaamheid. Wat ik helemaal met hem eens ben;
 • Zonder moed bereiken we niets, tijd is de grondstof van het leven en alles in het leven heeft aandacht en inspanning nodig;
 • Wat we bezitten, bezit ons. Gebruik de dingen als dingen en behandel mensen als mensen. Te vaak ontlenen we ons geluk namelijk aan de hoeveelheid spullen die we hebben, maar juist deze spullen houden ons in de greep.

Het goede leven leest lekker weg omdat Fernando zo enthousiast schrijft en levendige, concrete voorbeelden geeft. Het ‘goede leven’ is een zelfgekozen leven en maakt je een beter mens. Aan het eind van elk hoofdstuk vind je stukken van bekende filosofen zoals Aristoteles, Spinoza, Fromm en Homerus die de hoofdstukken nog krachtiger afsluiten.

Ken jij de boeken van Fernando Savater?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

6 thoughts on “Het goede leven – Fernando Savater

 1. Klinkt goed. Dit zijn dingen die mij ook enorm bezighouden de laatste tijd. Ik lees er nog niet veel over, bewust, maar dat gaat nog wel komen in de toekomst. Dit boek zou een mooie toevoeging zijn. Staat genoteerd.

 2. Klinkt interessant. Ik kende deze schrijver nog niet. Ik lees eigenlijk ook niet echt van deze boeken, maar ik weet zeker als ik nu zo’n boek zie staan, ik er eens beter na ga kijken. En misschien wel meeneem, het lijkt me namelijk best interessant.

 3. Klinkt interessant. Ik vond Ethiek ook een heel boeiende vak op school, juist omdat iedereen er zo anders mee omgaat. Dit boek en de auteur ken ik niet.

 4. Ik ken hem niet, maar hetgeen wat jij hebt geschreven heeft wel mijn interesse gewekt.

 5. Klinkt als een heel interessant en goed boek! Ik had nog niet eerder van deze schrijver gehoord. Ethiek vind ik heel interessant. Ik ga dat boek eens opzoeken!

 6. Wat een onwijs interessant boek! Vooral in dat laatste kan ik me zo goed vinden. Een van de redenen ook waarom ik mij veel beter voel zonder al die spullen om me heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.