Het is nooit te laat #3

Alweer twee weken zijn we bezig met het is nooit te laat project. Het is namelijk nooit te laat om je leven te veranderen. Wil je weten wat je nodig hebt om gemotiveerd aan de slag te gaan? Dan moet je het artikel van vorige week even lezen. Met de eerste twee artikelen hebben we de basis besproken dus vandaag ga ik in op de praktische stappen die je hierna kan gaan zetten.

Het is nooit te laat project

 Hoe verandering aanpakken?

Als het alleen bij onderzoeken en nadenken blijft kom je niet verder in het veranderingsproces. Het is daarom belangrijk om nu de volgende stap te gaan zetten. Maar voordat je echt tot actie over kan gaan moet je jezelf nog een paar ontzettend belangrijke vragen stellen. Want wanneer je voor jezelf hebt bepaald waar je aan wil werken moet je een actieplan klaar hebben liggen. Want heb je nodig om deze verandering te bewerkstelligen? Wat kan je zelf en waar heb je ondersteuning bij nodig? Als je weet waar je valkuilen liggen en bij wie je terecht kan voor peptalks zal het veranderingsproces minder onverwachte vragen bij je op gaan roepen. Een goede voorbereiding is het halve werk maar denk niet dat je hierdoor geen moeilijke momenten gaat krijgen. Er zit namelijk een groot verschil tussen weten en het daadwerkelijk doen.

Mindfulness quote which step have you reached today

Onwijs belangrijk is ook om het doel wat je voor ogen hebt op te splitsen in kleinere doelen. Schrijf op wat je lange termijn doel is en denk goed na welke stappen er aan vooraf gaan. Zo heb je een aantal korte termijn doelen, die je niet te groot moet maken, om zo te komen tot je uiteindelijke doel. En niet getreurd als je het grote doel moet bijstellen omdat zaken anders verlopen als je bezig bent met het proces. Soms kom je er pas door het te doen achter dat je lange termijn doel eigenlijk te hoog gegrepen bleek te zijn. En het proces vergt tijd dus ga er niet vanuit dat het in een paar maanden geregeld is. Het kan soms wel eens tot een jaar of zelfs veel langer duren voordat je een einddoel hebt bereikt.

  Onderneem nu actie

Door een goede voorbereiding heb je de eerste paar stappen al gezet. Je hebt voor jezelf besloten dat je het nu echt gaat doen en hebt beschreven hoe je het aan gaat pakken. Ook welke korte termijndoel als eerste bereikt moet gaan worden en met de stappen die nodig zo om daar te gaan komen ga je aan de slag. Een hulpmiddel wat je hierbij kan helpen is de gedragsmeting lijst uit het boek Dromen durven doen van Ben Tiggelaar. Ik schreef hier al eerder een review over. En ontzettend belangrijk, pak niet teveel dingen tegelijk aan. Eigenlijk is het beter om je te richten op één grote verandering. Maar mochten er nog kleine aanpassingen nodig zijn zou ik drie tot vijf als maximaal aantal nemen.

Ga ook jij in je leven veranderen wat nodig is? 

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

4 thoughts on “Het is nooit te laat #3

  1. Handig artikel weer! Kleine stapjes zetten naar een groter doel is idd het beste om te doen.

  2. Ik geloof dat ik op dit moment wel tevreden ben met mijn leven. Heb nog niks kunnen bedenken om te veranderen, haha!

  3. Nu beginnen is ontzettend mooi gezegd want uitstellen is vaak zo makkelijk en aantrekkelijk. Mooi geschreven weer Anita.

  4. Het is inderdaad nooit te laat om iets te veranderen, en als je vindt dat het daar tijd voor is moet je zeker niet twijfelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.