Het is nooit te laat #4

De vierde en laatste week dat we ingaan op het veranderingsproces. Maar wil je eerst nog weten wat de praktische stappen zijn die je kan zetten in het proces dan raad ik je aan om het artikel van vorige week te lezen. Vandaag ga ik in op hoe je ervoor kan zorgen dat de verandering die je bereikt hebt ook daadwerkelijk blijvend gaat zijn en je niet terugvalt in oude gewoonten.

Het is nooit te laat project

Het blijft een proces

Allereerst heb je doelen vastgesteld, ben je ermee aan de slag gegaan en eventueel anderen ingeschakeld om je te helpen je uiteindelijke doel te bereiken. Dan is het nog belangrijk om je verandering blijvend te laten zijn en niet terug te vallen in oude gewoonten. Maar hoe bereik je dit omslagpunt in je leven? Een hele moeilijke maar vaak is het zo dat je altijd rekening moet blijven houden met de nieuwe leefgewoonte. Tijdens het veranderingsproces heb je moeilijke maar ook zeker veel goede momenten gekend. Je hebt doorgezet omdat je een beter persoon wil zijn en ziet dat de nieuwe gewoonte een positief effect heeft op je lichaam of gedrag. Je hebt je brein als het ware opnieuw geïnstrueerd en op een manier getriggerd zodat de nieuwe gewoonte zonder moeite uitgevoerd wordt. Het kan echter wel tot een jaar duren voordat het nieuwe gedrag blijvend in ons brein is verankerd. Dus nadat je je doel behaald hebt, al dan niet bijgesteld, moet je nog een aantal ijkpunten inplannen om het te verankeren.

Maar hoe voorkom je dat de oude gewoonte weer zijn intrede in je leven doet? Het is van belang dat je momenten inplant waarop je als het ware gaat evalueren hoe het er op dat moment voor staat. Dit zodat je goed blijft nagaan of je nog de weg bewandeld die je voor ogen had. Maar wat ook van groot belang is dat je je rampscenario’s van onverwachtse dingen blijft aanvullen. Want hoe pas je de nieuwe gewoonte aan als je ziek wordt of op reis gaat? Als je hier van tevoren goed over nadenkt kom je niet voor verassingen te staan en heb je geen excuus om alles ineens overboord te gooien waar je zo hard voor gewerkt hebt. En heel belangrijk, vier je successen! Geef jezelf een aantal tussendoelen en beslis voor elk doel wat je het waard vindt. Gedrag moet namelijk beloond worden totdat het een nieuw automatisme is geworden. Zorg ook dat je de mensen die je tijdens het proces geholpen hebben je ook in de nasleep blijven bijstaan. Want door je moeilijke momenten te bespreken met iemand kom je vaak al tot nieuwe inzichten.

model onbewustheid bekwaamheid
Bron

Bewustheid versus bekwaamheid

Het hele veranderingsproces kan min of meer samengevat worden in het model van de mate van bewustheid versus de mate van bekwaamheid. Eerst heb je niet door dat je gedrag niet effectief is waarna je in fase 2 bewust wordt dat het zo is en hoe het anders of beter kan. Je bent bewust bekwaam als je het nieuwe aangeleerde gedrag bewust en met succes toepast waarna het effectieve gedrag in de vierde en laatste fase automatisch en dus vanzelfsprekend gaat. Gedrag moet dus onbewust bekwaam zijn wil je brein het zonder problemen toe gaan passen en dat vergt veel moeite en persoonlijke kracht. En het allerbelangrijkste wat ik je mee wil geven is dat je het waard bent om je talenten en kwaliteiten ten volste te gaan benutten. Blijven hangen in patronen die niet werken daar is niemand mee geholpen.

Ga ook jij in je leven veranderen wat nodig is? 

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

6 thoughts on “Het is nooit te laat #4

  1. Mooi stuk weer Anita. Patronen doorbreken is niet makkelijk, ik vind de eerste stap altijd het moeilijkst en achteraf heb ik altijd spijt dat ik niet eerder ben begonnen.

  2. Blijven hangen in patronen die niet werken is inderdaad nooit handig! Al blijft het lastig om soms deze patronen te doorbrekken, het is zo makkelijk om niet te veranderen. Door je artikelen heb je me veel nieuwe inzichten gegeven :-).

  3. Ha kijk, dit is een handig stuk! Veranderingen implementeren lukt me meestal wel maar ze dan behouden. Dat idee van belonen is wel wat. Ik weet al wat ik ga doen 😀

    • Anita

      Wat fijn om te horen Saar, hopelijk gaat het je helpen!

  4. Ha! Een bekend modelletje dat ik vaak gebruik tijdens het coachen. En je moet echt de tijd nemen om de vier fases te doorlopen. De reis is het doel, niet de eindbestemming.

  5. Mooi en goed geschreven, liefs en een fijne week verder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.