Het leed dat volgers krijgen heet

De laatste tijd merk ik dat de focus steeds meer gelegd wordt op het aantal volgers. Niet alleen door bloggers zelf maar ook bedrijven en bureaus gaan pas met je in zee als je een bepaald aantal kan laten zien middels een print screen. Ik ben lid van een aantal Facebook groepen voor bloggers en maar al te vaak zie ik vragen voorbij komen als ‘hoeveel bezoekers moet je na een half jaar hebben’, ‘hoe krijg ik meer volgers’ en ‘follow for follow?’. Waarom is dat tegenwoordig zo belangrijk geworden en waarom niet gewoon schrijven en wel zien wat ervan komt?

Leg je focus niet op het aantal volgers

Natuurlijk is het geen leed om volgers te krijgen, althans ik houd mij er niet zoveel mee bezig. Het heeft tijd nodig dat mensen geïnteresseerd raken in je artikelen. En zelf kan je daar ook veel aan doen natuurlijk. Door bijvoorbeeld te spammen waar mag en reageren op andere blogs. Reageer niet om maar te reageren en zo via commentluv je artikelen zichtbaar worden, maar laat een oprechte reactie achter. Dus niet ‘leuk om je antwoorden te lezen’ maar een inhoudelijke reactie bij artikelen waar je ook echt iets over wil zeggen. Want als je een ander op weg kan helpen en geïnteresseerd overkomt dan nemen mensen ook eerder een kijkje op je blog en wellicht blijven ze dan wel hangen. Het is toch veel leuker om volgers te hebben die ook echt je artikelen lezen dan steeds te kijken naar het cijfer en hoe je deze hoger kan krijgen. Verleg je focus naar wat belangrijk is en bedenk waarom je eigenlijk gestart bent met bloggen. Is het om je te uiten, informatie over te brengen of om lotgenoten te vinden? Deze basis mag je namelijk nooit uit het oog verliezen.

Nicholas Sparks listen to your heart

Bloggen is een verdienmodel geworden

Ik blog zelf nog maar tien maanden, maar als ik mensen hoor praten over het bloggen van vroeger hoor je alleen maar positieve verhalen. Het was voor velen een soort dagboek, was de lay-out en inhoud van de teksten minder belangrijk en werd het gezien als een leuke hobby. Doordat nu de grote bloggers er flink geld mee kunnen verdienen, gratis spullen krijgen en leuke tripjes maken door hun blog is dat de standaard geworden. Blogs schieten als paddenstoelen uit de grond en voor vele is het hoofddoel een bekende blogger te worden. Unieke content plaatsen, artikelen seo proof maken en hoe commerciëler hoe beter. Maar wordt je daar zelf gelukkig van? Want voor wie en waarom schrijf je eigenlijk een artikel? Is het niet zo dat je artikelen schrijft over datgene waar je kennis over hebt, er uit ervaring over kan praten of waar je zelf blij van wordt. Je moet niet gaan schrijven om alleen maar bekend te worden, je moet er ook echt plezier aan beleven.

Ben jij veel bezig met hoeveel volgers je hebt?

Bloglovin | Instagram | Twitter | FacebookPinterest

40 thoughts on “Het leed dat volgers krijgen heet

 1. Mooi verwoord. Natuurlijk ben ik blij als ik merk dat mijn blog groeit en doe ik ook wel even een dansje als ik een mijlpaal bereikt heb van een X-aantal volgers, maar dat is zeker niet het belangrijkste. Bloggen begon ik als het bijhouden van mijn online dagboek en ik had van tevoren helemaal niet in kunnen schatten hoeveel volgers daarbij zouden komen kijken. Ik blog nog niet lang genoeg om het ‘nieuwe’ met het ‘oude’ bloggen te kunnen vergelijken waarover je schrijft, maar het lijkt inderdaad of steeds meer mensen beginnen voor het geld. Lijkt me toch maar lastig om het dan lang vol te houden!

 2. Meer volgers is fijn, merk dat er inderdaad naar gekeken wordt maar is niet de hoofdzaak bij mij. SEO en hoog scoren in Google vind ik wel interessant, maar dat komt vanwege mijn technische achtergrond ik wil graag weten hoe dingen in elkaar zitten en vind dat soms net zo leuk als stukjes schrijven. Sterker nog, ik pres daar veel over als ik achter de computer zit maar er niets uit komt. Ben je toch op een andere manier bezig met bloggen. Dat is echter niet de reden waarom ik ook ben begonnen met bloggen en er nog steeds heel veel tijd insteek. Dat haal ik er voorlopig niet uit. Toch hoop ik nu voorzichtig dat over 2,5 jaar als de jongste ook naar de basisschool gaat ik er meer mee kan doen. Momenteel werkt ik als gastouder en dat heeft toch ook wel zijn nadelen. Als het bloggen dan nog niet ingezakt is.

 3. Mooi geschreven. Ik ben met GA bezig omdat bedrijven dat vragen. Ik snap er weinig van. Zou bijvoorbeeld mijn bouncerate wel wat lager willen,maar ach ik snap niet hoe. Omdat we het niet breed hebben qua geld vind ik hetwel super leuk om producten te reviewen, maar dat gebeurt nu nog sporadisch. We zien het wel hoe het loopt, voor nu gewoon een leuke hobby 🙂

 4. Mooi verwoord. Ik heb het ‘oude’ bloggen meegemaakt. Zo’n acht jaar geleden ben ik al een keer begonnen met bloggen. Toen schreef ik via een gratis wordpress-site en maakte het niet zoveel uit wat ik neerschreef. Ik publiceerde waar ik op dat moment mee bezig was, wat in mijn hoofd omging. Dat konden dagboekachtige zaken zijn, maar soms ook halve papers :p Een cleane lay-out was wel belangrijk, maar ik voegde bijna nooit plaatjes toe aan mijn blogposts. Als je daar nu allemaal geen rekening meer mee houdt dan is de kans klein dat je een succesvol blog opbouwt…

  Het grappige is dat ik nu nog eens kan gaan terug kijken naar mijn oude blog (die staat nog online) en tot de vaststelling kom dat ik toen in een viertal jaar evenveel volgers bijeen gesprokkeld had als ik nu in een maand of tien heb gedaan… Het verandert allemaal wel, maar ik weet niet of ik mee wil veranderen…

  • Anita

   Het is idd zo dat je nu met veel meer zaken bezig moet houden om opgemerkt te worden. Wat grappig dat je je oude blog nog kan bekijken 😉

 5. Meer volgers is altijd leuk en ja je moet wel als je met bedrijven samen wilt werken. Ik blog omdat ik dat wil en omdat het mijn uitlaatklep is. Als niemand het leest? Prima! Ik ben het kwijt en als ik 1 iemand kan helpen dan ben ik al tevreden. Ik deel dan ook gewoon wat ik leuk vind en niet wat ik denk dat mijn volgers leuk vinden. Natuurlijk vind ik het leuk om winacties op te zetten maar dat is omdat ik mensen graag blij maak en niet omdat ik dan meer volgers hoop te krijgen.

 6. Wauw, wat een prachtig artikel heb je hier van gemaakt meis. Ik heb het zelf ook niet meegemaakt, maar hoor inderdaad om mij heen vaak dat bloggers het veranderd vinden en dit zonde vinden. Ik denk dat het belangrijkste is om het leuk voor jezelf te maken. Als iedereen linksom gaat, kun jij er alsnog voor kiezen om rechtsom te gaan. Misschien gaat het je niet helpen, maar zo blijf je trouw aan jezelf en hou je het voor jezelf leuk en dat is in mijn optiek het belangrijkste. Lekker dus doen waar jij je goed bij voelt zeg ik altijd haha 😉 X

  • Anita

   Plezier moet idd voorop blijven staan! Als je nog elke keer blij wordt van het schrijven dan doe je het goed.

 7. Mooi artikel! Ik waardeer elke nieuwe volger maar ik schrijf er niet voor. Toch vind ik het fijner om veel reacties en interactie te hebben met mijn lezers, ipv 10.000 volgers waar je nooit wat van hoort. Ik blog nu al ruim 7 jaar en mis wel het oude bloggen. Dat was wat meer persoonlijk dan tegenwoordig. Maar elke dag haal ik nog steeds plezier en voldoening uit m’n blog. En dat is waar het bij mij om gaat 🙂

 8. Ik las laatst bij een grotere blogger die haar lay out aangepast heeft dat ze een behoorlijk wat lezers is kwijtgeraakt. Reden? Ze gebruikt commentluv niet meer. Het verbaast me niet. Ik was in het begin ook heel erg bezig met het aantal volgers en ik beken dat ook ik in mijn statistieken keek van welke blogs veel lezers afkwamen. Dat waren absoluut de blogs die commentluv gebruikte en in het begin heb ik daarom ook om die reden gereageerd bij mensen. Niet netjes, ik weet het, maar het is wel de waarheid. Ondertussen ben ik helemaal niet meer bezig met het aantal volgers. Ik schrijf omdat ik hou van het schrijven. Ik hou van de interactie met mijn lezers en die kan je alleen hebben als je inhoudelijk zinvolle reacties krijgt. Aantallen zeggen mij niets meer, inhoud des te meer. Over inhoud op je blog heb jij niets te klagen. Hele fijne artikelen schrijf je. 🙂

  • Anita

   Commentluv is bijna een vereiste geworden, ik doe er niet aan mee. Thnx voor je mooie compliment weer Marion, ik ben blij dat de inhoud van mijn artikelen gewaardeerd wordt.

 9. Echt diep op dit onderwerp ingaan kan ik niet omdat ik er (nog) te weinig kaas van heb gegeten. Toch wil ik graag even ook mijn persoonlijke mening achterlaten. Omdat bloggen mijn hobby is is het niet mijn grote streven/hoofddoel om veel mensen te bereiken. Liefst bereik ik lezers die zich herkennen in wat ik schrijf en met mij van gedachten willen wisselen. Ik merk dat er periodes zijn dat ik zogenaamde ‘pieken’ heb qua bezoekers maar dat betekent niet dat er dan ook ineens meer reacties komen. Dus meer bezoekers staat niet gelijk aan meer interactie en dat is soms wel jammer. Hoewel ik het zelf belangrijker en fijner vindt dat ik net zoals hierboven vaker genoemd zinvolle en persoonlijke reacties krijg dan een oneliner als: Leuk artikel…. Dus voor mij is de conclusie dat het mij niet om veel volgers gaat maar om trouwe bezoekers. Ook bij anderen reageer ik alleen als ik het echt interessant vind en een toegevoegde reactie achter wil/kan laten en niet om meer mensen naar mijn blog te ‘lokken’. Als bloggen echt je werk is (of als je dat wil) dan heb je inderdaad wel met andere zaken te maken en moet je waarschijnlijk wel mee gaan met alle regels en veranderingen.

  • Anita

   Lurkers zal je altijd houden, maar het is idd fijn als je reacties krijgt dat ben ik zeker met je eens. Interactie is ook een reden waarom je schrijft.

 10. Leuk geschreven.

  Nee grapje, dat was natuurlijk niet mijn echte reactie op dit stukje. Ik zie de vraag over hoe je zo veel (en het liefst ook zo snel) mogelijk meer volgers kunt krijgen ook vaak voorbij komen. Heel eerlijk; mijn hartje maakt ook iedere keer een sprongetje als ik zie dat een blogpost veel wordt gelezen, als mensen een reactie achterlaten of als ik een nieuwe volger er bij heb. Maar mijn blogje is mijn hobby, de reacties en de volgers zijn een leuke bijkomstigheid (een ontzettend leuke!). Het belangrijkste aan bloggen (of wat voor hobby dan ook) vind ik, dat je het leuk vind om te doen, niet dat anderen het leuk vinden wat jij doet.

 11. Ik heb echt al weken, zo niet maanden, hetzelfde aantal volgers. Dan gaan er weer twee weg, dan komen er weer twee bij. Ik lig er niet wakker van en ik blog er niet minder om. Natuurlijk gaf het een kick toen mijn eerste 50 en 100 via Bloglovin’ had, maar ik weet zeker dat ik meer lezers heb zonder Bloglovin’ dan met Bloglovin’. Het is voor mij een uitlaatklep, vooral om negatieve dingen om te denken in positieve dingen en een soort dagboek van dingen die ik mee maak. Sowieso doe ik het niet voor gratis dingen en al helemaal niet om geld ermee te verdienen, dat doe ik wel met mijn werk. Gek genoeg krijg ik wel veel reacties op beautyartikelen, terwijl mijn interesse daar niet echt ligt. Maar het positieve zien in dingen en daar over bloggen en ook het ontdekken van waardevolle blogs, dat heeft mijn leven wel leuker gemaakt!

 12. Mooi geschreven. Ik ben ’t de laatste tijd ook regelmatig tegen gekomen; bloggers die klagen dat het vroeger allemaal veel leuker was.
  Ik denk dat je altijd wel op een bepaalde manier bezig bent met je volgers. Reacties krijgen is heel fijn, dat vind ik wel. Volgers krijgen is motiverend. Toen ik een tijdje terug ineens veel erbij kreeg schrok ik er een beetje van, haha. Ik voelde ineens heel veel druk… en laat ik nou net in die tijd bloggen op een laag pitje gezet hebben.
  Voor mezelf wil ik altijd onthouden waar ik ’t voor doe. Niet bloggen om maar te bloggen; bloggen omdat ik graag wil schrijven, wil delen.

 13. Fijn dat je hierover schrijft, want ik herken het wel. Na lang wikken en wegen besloten om toch een blog te beginnen. Ik doe het voor mezelf, maar natuurlijk is het leuk als mensen je werk waarderen of er nog wat van opsteken. Ik ben eigenlijk nooit echt met volgers bezig en ook veel van mijn Bloglovin volgers hebben nog nooit gereageerd (wellicht nog nooit op mijn blog gekeken?) dus het zegt me niet zo heel veel, maar natuurlijk ben ik blij als er een nieuwe volger bij komt. Het geeft je blog nét dat beetje extra, doordat interactie met anderen het zo leuk maakt.

 14. Goed gezegd.
  Als ik een ding zou moeten noemen dat ik minder leuk vind aan bloggen dan is het het commerciële aspect. Ik ben behoorlijk principieel en soms botst dat een beetje met commerciële doelen van bedrijven.

 15. Mooi geschreven! Het is helemaal waar. Zelf ben ik er niet zo heel erg mee bezig. Afgelopen week heb ik wel de 100 abonnees behaald bij youtube. Het is zo raar dat mensen geabonneerd zijn, haha. Als zou t blijven steken op 10 zou ik het niet erg vinden. Ik vind het leuk als mensen mij volgen om wie ik ben en wat ik doe en niet omdat ik 1931912727 volgers heb . Ik ben telkens gewoon dankbaar dat ik meer volgers krijg. Maar het is niet waarop ik mezelf op richt!

 16. Mijn aantal volgers gaat heel langzaam omhoog. Ik geef toe: dat het aantal omhoog gaat vind ik best leuk, want dat betekent voor mij dat mensen blijkbaar mijn posts leuk vinden. Aan de andere kant merk ik dat ik meer rust heb nu ik me er minder mee bezighoud. Vorig jaar was ik nog echt bezig met elke (werk-)dag bloggen, heel erg nadenken over wat mensen willen lezen in plaats van wat ik wil schrijven etc., terwijl dat eigenlijk helemaal niet is waar ik voor ging bloggen zes jaar geleden. Dus ben ik een paar maanden terug minder gaan schrijven, en ik kijk soms wekenlang niet op google analytics. Het enige jammere vind ik, dat ik nu ook veel minder reacties krijg, al hangt dat samen met mijn type post: een derde zeker zijn boekrecensies, en daar reageren mensen gewoon minder op.

 17. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat een extra volger, een nieuwe comment of extra bezoekers op een dag mij niets doen. Ik creëer content die ik de moeite waard vind om gelezen te worden, het is dan dus ook erg gaaf als dit ook echt gelezen word! Wel vind ik het inderdaad jammer dat sommige mensen alleen commenten om volgers, dat eenheidsworsten elke dag gepost worden.. dat veel meiden exact dezelfde blog lay-out en stijl hebben omdat ze denken dat dat “werkt” dat mensen een “clean” instagram feed hebben omdat dat hoort en ga zo maar door. Unieke en authentieke content, daar hou ik van. Gelukkig vind je dat nog genoeg als je goed zoekt.

 18. Ik ben er niet dagelijks mee bezig hoeveel volgers we hebben, maar ik hou het wel bij. Soms zie ik dat we opeens 3 volgers kwijt zijn (procentueel nog best veel voor ons), en dat vind ik wel altijd jammer… Het doet me dus wel altijd wat. Maar ook als we weer een volger erbij hebben, voel ik toch altijd wel vreugde 😀

 19. Amen Anita, amen.

  Ik krijg zelf een allergische reactie als mensen bepaalde doelen opstellen en dit hardop roepen zoals: ik wil 500 volgers over twee maanden. Dan denk ik echt? Whazzup pussycat?
  Kijk doelen, groeien, ontwikkeling zijn allemaal hele mooie dingen. Dat je aantal volgers groeit is super goed, ik geniet hier zelf ook van maar uiteindelijk blog ik nog steeds met hetzelfde gevoel.

  Betreft samenwerkingen, ik heb de afgelopen weken meer nee gezegd dan ja. Waarom? Als een product, samenwerking of wat dan ook niet bij mij past dan pas ik. En heel eerlijk probeer ik producten en samenwerkingen waar 100.000 bloggers al mee samenwerken niet te doen.

  Great post Anita!

  • Anita

   Groei en ontwikkeling is ontzettend belangrijk maar het heeft zijn tijd nodig en je kan mensen niet dwingen om je te volgen. Ze vinden je echt wel als je interessante en inhoudelijk goede artikelen schrijft!

 20. ik heb een half artikel staan over bloggen van vroeger…
  Blog nu zeker 8 jaar en het is wel anders bij sommige….
  ik probeer nog steeds vast te houden aan hoe ik het toen deed en leuk vond..
  Persoonlijk maakt mij het niets uit hoeveel reactie’s ik krijg, als ze maar gemeend en echt zijn..

  • Anita

   Benieuwd naar je artikel Jackie!

 21. Ik lees heel vaak dat de blogwereld veranderd is.
  Ik ken de blogwereld van vroeger niet, maar je weet vast hoe ik over de huidige wereld denk!
  (Ik heb er recent overgeschreven en ik kreeg bakken vol reacties via de comments, Twitter, email… Echt bizar!)
  Mij is het te vaak te gelikt (al die prachtige Instagram feeds) en te commercieel.
  Veel mensen zijn alleen maar uit op veel volgers en bezoekers en hoe ze dat bereiken maakt niets uit.
  Nee, niet mijn ding!
  Gelukkig zijn er ook positieve uitzonderingen!

  • Anita

   Je artikel van laatst was ook echt ontzettend raak, maar dat had ik je al laten weten! Laat jezelf zien en wees oprecht, daar bereik je veel meer mee.

 22. Normaal gezien hou ik me ver van dit soort discussies – eenieder doet nl wat ie wil met zijn blog. Ik ben ws die enige blogger die er voor uitkomt dat ze stijgende bezoekersaantallen wel van
  Belang vindt en daardoor wordt gemotiveerd. Ik wil graag ooit s leven van mijn pen en van competitie leef ik nu al. Ik heb niks tegen hobbyblogjes – maar erkenning willen we allemaal toch? Waarom is het dan vies om toe te geven dat je dagelijks GA raadpleegt – voor
  Mij zijn mijn cijfers wél van groot belang. Ik weet dan dat ik goed bezig ben. En als je blog vanuit het niets op een zeer goede plaats eindigt in voor de rest niet eens zo’n belangrijk overzicht van blogs en als je door magazines wordt gevraagd als referentie voor artikels – dat is dan
  Toch dat je je blog meer dan louter at tijdverdrijf beschouwt ? Ik steek bloed, zweet en tranen in mijn blog – en wil daarvoor ooit beloond worden. Voila

  • Anita

   GA is leuk om te checken en ook ik vind het fijn als ik zie dat ik gevolgd wordt. Ik vind alleen dat er teveel de aandacht op wordt gelegd. En natuurlijk wil je dat je gezien wordt echter is dat niet altijd in cijfers uit te drukken. Als je een goed gevoel krijgt, oprechte reacties voorbij ziet komen dan zeggen die cijfers toch niets meer en is dat toch de beloning!?

 23. Mooi verwoord. Ik probeer zoveel mogelijk te schrijven over de dingen die ik zelf belangrijk vind. Het is altijd leuk om veel volgers te hebben maar ik wil ook wel ergens mezelf blijven.
  Zelf reageer ik enkel als ik ook écht wil reageren en ik lees ook enkel nog blogberichten die me echt aanspreken, op een paar uitzonderingen na. Van sommige bloggers lees ik zo goed als alles.

 24. Je hebt helemaal gelijk! Het gaat helemaal niet om de volgers! In mijn allereerste post heb ik het ook duidelijk gezegd: “Ik blog niet omdat ik beroemd wil worden, ik blog niet omdat ik veel volgers wil. Nee, ik blog voor een sterretje aan de hemel, mama.” Ik schrijf omdat ik mijn ervaringen/verhalen wil delen met anderen, vooral met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ik wil hun tonen dat ze niet de enige zijn en door de dingen die ik schrijf herkennen ze zich misschien in mij. Geen volgers zou natuurlijk niet zo leuk zijn, maar alleen maar bloggen met als doel veel volgers te hebben, dat nu ook weer niet.. Ik zeg het nogmaals: goed gezegd!

  • Anita

   Wat een mooi doel heb je met je blog! Het lijkt mij ook fijn om zo de dingen die je voelt en meemaakt van je af te schrijven.

 25. Vooral het stukje wat je schreef over de ‘Leuk geschreven’ reacties is heel herkenbaar. En ik moet zeggen dat ik dat zelf ook wel gedaan heb hoor.

  Maar eerlijk is eerlijk. Doordat iedereen zo geobsedeerd is met de getallen ga je er zelf toch naar kijken. En soms vraag ik me af waarom mijn Bloglovin bijvoorbeeld niet aantrekt. Ik zit al maand op hetzelfde aantal volgers. Stiekem wil ik toch groeien. Al heb ik liever 10 lezers die inhoudelijk reageren dan 30 die geen ‘echte’ reactie achter laten. Groeien wil je toch..

 26. Precies wat je zegt! Ik ben niet bezig met artikelen schrijven voor meer volgers. Ik schrijf wat ik leuk vind en wat bij mijn blog past. Het is natuurlijk altijd leuke om meer volgers te krijgen, en met volgers bedoel ik de lieve lezers die een lieve reactie achterlaten. Niet de Bloglovin mensen die je volgen om terug gevolgd te worden.

 27. De reactie van Nele vind ik ook een hele goede. Je hebt zeker gelijk dat het bloggen veranderd is, hebben we t al vaak over gehad. Maar toch zie ik wel wat in het huidige bloggen. Ik blog niet om de cijfers maar ben er wel mee bezig. Hoe gaaf zou t zijn als ik hiervan deels mijn werk kan maken, super toch? Dus ik ben er wel mee bezig maar t beïnvloed me niet. Ik schrijf waarover ik wil schrijven en reageer waar ik wat nuttigs over kan zeggen…

  • Anita

   Bloggen biedt idd nieuwe mogelijkheden en tof dat het voor inkomsten kan zorgen. Het moet je alleen niet gaan beïnvloeden en commercie moet niet de overhand gaan nemen. Als je jezelf en je oorspronkelijke doel goed voor ogen blijft houden is het goed 😉

 28. Net als Saar heb ik ook het oude bloggen nog meegemaakt, toen ik zo’n 10 jaar geleden begon waren bloggers totaal niet bezig met bloggen om het aantal volgers en de gratis producten. Wat een verschil met nu! Gelukkig doet lang niet iedereen hier aan mee. Ik vind het nog steeds geweldig om te zien als volgers aantallen groeien, elke volger erbij voelt als een cadeautje, maar het aantal volgers vind ik zo’n beetje het minst belangrijk van alles rondom bloggen. Het gaat om het schrijven zelf, het volgen van je hart en gewoon lekker doen wat goed voelt!

 29. Mooi geschreven! Ik kijk er hetzelfde tegenaan als jij. Ik ben totaal niet bezig met het aantal bezoekers en volgers. Het gaat erom dat ik er plezier aan beleef!

 30. Hiermee raak je een gevoelig punt, dat blijkt wel uit alle reacties. Ik blog al vele jaren, al sinds 2003, en in het begin deden de bezoekersaantallen er minder toe omdat er weinig blogs waren. Mijn blog destijds was echt niet heel bijzonder, en toch haalde ik moeiteloos de 1000 bezoekers per dag. Dat is tegenwoordig anders, omdat er zoveel bloggers zijn. En ja, het stoort me soms best die focus op aantallen. Gelukkig haken veel bloggers weer net zo snel af als blijkt als het lastig is om je eigen publiek te vinden, en constant met originele artikelen te komen.

  Persoonlijk benader ik mijn blog als uitlaatklep voor mijn creativiteit. Ik vind de interactie met anderen heel erg leuk, en daar haal ik dan ook plezier uit. Het checken van mijn aantal volgers doe ik niet vaak. Ik post slechts enkele keren per maand, en dan groeit dat aantal ook niet erg hard, dus dan is er geen reden om dat maandelijks te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.