Het ontdekken van je Ikigai

Het afgelopen jaar was er een flinke zoektocht gaande. Eentje naar het vinden van mijn passie, missie en roeping in het leven. Als je het werk wat je eerst deed, na jaren ineens niet meer kan uitvoeren komt de vraag: ‘Wat nu? Zeker als de studies die je afgerond hebt ook leiden tot dat werk. Via een aantal wegen ben ik aan de slag gegaan en vond datgene wat aansloot op waar ik van houd, goed in ben en mijn werk van kan maken. Namelijk opleidingskunde: leren, ontwikkelen en opleiden. Met een mooi woord, ik vond mijn Ikigai.

Wat is Ikigai en hoe vind ik deze

Voor sommige is het een continue zoektocht, anderen weten gewoon altijd al wat hun roeping in het leven is. Werken hier naartoe en doen wat ze altijd al gedacht hadden te doen. Maar wat komt er naar voren als je jezelf de vaagt stelt: wat is de reden dat ik ’s ochtends uit bed kom? Wat drijft je in het leven en wat wil je echt? In deze huidige tijd waarin zoveel kan en mag hebben de meeste mensen veel verschillende interesses en bezigheden dat één doel aanduiden lastig kan zijn. Maar achter deze bezigheden zit vaak een gedeelde noemer en juist daar moet je naar op zoek. Daarop volgend zoek je naar aansluitende beroepen die een gevoel van enthousiasme in je los maken. Want als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken luidt het gezegde. Het vinden van je Ikigai kan snel gaan maar aan te raden is om verschillende paden te bewandelen. Voer gesprekken met mensen die vol passie in het leven staan. Duik in je verleden en zoek naar momenten waar je genoot van wat je deed. En ga aan de slag met ontdekkingsopdrachten welke je praktische handvatten geven voor een volgende stap. Het allerbelangrijkst is, gun jezelf tijd om hier in te duiken.

Ikigai Nederlands Venn diagram
Bron

Mijn Ikigai zoektocht

Voor mij was het een lange zoektocht. Ik rolde in de zorg en deed het altijd met veel plezier. Alleen bleef ik zoeken naar waar ik echt blij van werd. Wat was mijn reden dat ik ’s ochtends het bed uit kwam? Toen ik de mogelijkheid had om hier echt in te duiken volgde ik een E-learning naar het vinden van mijn passie. Had ik gesprekken met een loopbaancoach en ging aan de slag met opdrachten uit boeken. Ik kwam tot de conclusie dat leren en ontwikkelen naadloos aansluit bij wie ik ben. Kreeg ik eerst voldoening van het studeren, zocht ik het daarna in boeken en (online) workshops. Altijd was en ben ik bezig met leren maar vond dat meer horen bij mijn ontwikkeling dan dat ik dacht er mijn beroep van te kunnen maken. Toen het echter steeds terug keerde en voelde dat dit het was ben ik op zoek gegaan naar een beroep wat hierbij past. Mijn interesse voor Learning & Development was gewekt. Ik ben nu bezig met de passende opleiding en hoop snel een plek te vinden waar ik met passie aan de slag kan. Ik wil mijn gevonden Ikigai in de praktijk brengen.

Heb jij je Ikigai al gevonden?
Volg mindjoy op Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook | Pinterest

 

3 thoughts on “Het ontdekken van je Ikigai

  1. Het boek ligt naast m’n bed 🙂 Alleen zijn er tussendoor allemaal bibliotheekboeken die op mijn pad komen en die moet ik eerder lezen (want maar beperkt te lenen). Maar ik ben weer geïnspireerd, dus wie weet ga ik snel weer verder zoeken.

    Fijn dat jij je Ikigai heb gevonden!

  2. Mooi om te lezen dat jij je ikigai gevonden hebt. Waarschijnlijk heeft het zo moeten zijn dat je niet verder kon in je baan en op zoek moest naar iets anders.

  3. Mooi dat jij eindelijk hebt gevonden waar jij blij van wordt! Ik herken het zoeken, dat heeft bij mij ook jaren geduurd voor ik wist waar ik blij van werd en waar ik mijn werk van wilde maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.