Hoe te leven in een onzekere wereld

Onzekerheid hoort bij het leven maar het kan je stilleggen of juist extra kracht geven om door te zetten. Niet iedereen kan namelijk even goed met veranderingen omgaan omdat het flexibiliteit van je vraagt. Het belangrijkste is daarom dat je in eerste instantie accepteert dat alles constant verandert en anders kan lopen dan verwacht. Bewustwording en het veranderen van je houding ten aanzien van je verwachtingen zorgen ervoor dat de structuur die je gecreëerd hebt wegvalt. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Bepaal wat belangrijk voor je is

Iedereen komt flexibel ter wereld maar gaandeweg bouwen we allerlei typen spanningen op. Ware zekerheid kan je dus alleen in jezelf gaan vinden maar dan moet je er wel eerst voor zorgen dat je je angsten en twijfels omarmt. Leer jezelf vertrouwen om innerlijke zekerheid te vinden en ga aan de slag met wat goed voelt. Maar leer vooral om los te laten en te ontspannen om zo minder controle uit te voeren op wat je doet of gaat doen. Want juist de prikkels om je heen en verlangens die je ervaart maken het moeilijk. Verwachtingen van jezelf en wat je denkt dat anderen van je verwachten wakkeren juist je onzekerheid aan. Wat je dan kan doen is informatie verzamelen en met een open geest kijken naar de situatie om zo genuanceerder in te schatten wat nodig is. En hou op met gedachten lezen! De vermoedens over wat een ander zou kunnen denken over jou neem dat echt met een korreltje zout. Je gaat dan namelijk voorbij aan de invloed die je zelf uit kan oefenen en de kracht die daarbij gepaard gaat.

Insecurity waste of time quote
Bron

Leg jezelf geen beperkingen op

Kies voor jezelf en heb lief! Laat het denkbeeldige koord wat tussen jou en datgene waarover je het liefst controle zou hebben los. Vertrouw er gewoonweg op dat het uiteindelijk toch moet lopen zoals het loopt. We leggen onszelf zoveel beperkingen op en juist dat brengt angst en onzekerheid met zich mee. Ga na wat het waard is, wat het kost, wie het zegt en hoe betrouwbaar het is. Weeg het tegen elkaar op en neem dan de beslissing. Want ook de meest zelfverzekerde persoon heeft niet altijd gelijk. Maar daarnaast kan het financiële aspect van het leven je ook onzeker maken. Velen werken om een stabiele omgeving te kunnen creëren maar materieel succes zegt niets over veiligheid of geluk. Want juist wanneer je flexibel kan blijven tijdens veranderingen en je aan kan passen ontstaan er nieuwe kansen. Noteer vergissingen zodat je ervan kan leren en minder snel een soortgelijke inschattingsfout maakt. En zeg vaker ‘of niet’ achter elke gedachte die je hebt over de toekomst. Dit zodat je verwachtingen loslaat en de onzekere wereld tegemoet kunt gaan.

En onthoudt: de enige zekerheid in het leven is verandering!

Hoe ga jij om met de onzekerheid van het leven?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

23 thoughts on “Hoe te leven in een onzekere wereld

 1. Heel mooi stukje dit Anita! Ik vond het vroeger soms best wel lastig als het leven ineens veranderde of als dingen niet meer zo zeker leken als daarvoor. Nu heb ik daar minder last van en ben ik wat rustiger geworden. En je hebt gelijk; de enige zekerheid in het leven is verandering (en de dood – maar wanneer die komt, dat is dan even de vraag).

  • Anita

   Ja ik had eerst de dood er ook bij staan, maar dat vond ik zo’n dooddoener 😉

 2. Mooi stukje! Over sommige onzekerheden in het leven kan ik me wel zorgen maken

 3. Prachtig artikel dit! Het is soms lastig om op jezelf te vertrouwen maar ik ben er wel achter dat je daar het verst mee komt.

  • Anita

   Inderdaad, je moet op jezelf kunnen bouwen!

 4. Heel mooi geschreven!

 5. Wat een mooi artikel! ‘Of niet’ is inderdaad een hele goede aanvulling!

 6. Franca van den Meijdenberg

  Heel mooi geschreven. Volgens mij liggen sommige dingen ook aan je genen en erf je het van je ouders dus……
  Maar ik weet nu uit ervaring dat als je ouder wordt sommige dingen wel makkelijker worden en je jezelf ook niet meer overal zo druk over maakt.

  • Anita

   Natuurlijk krijg je een hoop mee maar alles valt te veranderen, al is het soms wel hardnekkig!

 7. gertie

  ‘Of niet’, geniaal! Nu nog toe gaan passen…..

 8. Wat een mooi artikel! Ik probeer er luchtig mee om te gaan, hoewel dit zeker niet altijd lukt. Met kleine stapjes ga je toch vooruit.

 9. Het sleutelwoord voor mij is: accepteren. Laat het zijn zoals het is en steek je energie in de dingen die je wel onder controle hebt.
  Angst heeft inderdaad geen zin.

 10. Mooi! Nu ik meer loslaat durf ik meer te doen en maar te zien wat gaat gebeuren en soms voel ik het antwoord ook aan. Angst en onzekerheid levert alleen extra spanning op. Vaak komt iets juist wanneer je het niet verwacht/echt nodig hebt.x

  • Anita

   Wat mooi om te lezen Marij! En juist die spanningen moet je minimaliseren

 11. Mensen leggen zichzelf bewust of onbewust zo veel beperkingen op. Een goed artikel!

 12. Mooi om te lezen. Ik probeer te leven met het idee ‘go with the flow’. Na regen komt zonneschijn, en alles zal wel met een reden gebeuren. Niet altijd even makkelijk trouwens. Soms vind ik dingen HEEL oneerlijk!

 13. De dood en de Belastingdienst zijn ook twee zekerheden 😉 hihi

  Mooi artikel Anita, veranderingen kunnen soms keihard oneerlijk zijn en ik denk dan ook maar dat er vast een reden voor is.

  • Anita

   Oh ja de belastingdienst ook natuurlijk 😉

 14. Heel mooi artikel dit Anita. Niet altijd even makkelijk, maar je hebt zeker gelijk!

 15. Mooi stuk heb je geschreven. Ik kan me vaak gelukkig wel makkelijk neerleggen bij veranderingen in het leven. Het is wat het is en daar kan je beter maar proberen het beste van te maken.

 16. Heel mooi. Ik kan soms ook wel wakker liggen van onzekerheden. Liefhebben vind ik ook het allerbelangrijkste en ik probeer dit ook vaak te bedenken.

 17. mooi artikel, onzekerheid kan veel stukmaken, er zijn vele manieren van onzekerheid en er is zeker wat aan te doen lig kunnen de scherpe kantjes er van af.

 18. Je hebt zo gelijk!
  Het is alleen zo lastig om te vertrouwen op jezelf en dat de veranderingen naar iets goeds kunnen leiden.
  Makkelijk denken is moeilijker dan je denkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.