Hoe mindful is Elaintje van Troetelberen op de weg

Mindfulness is bewuster leven met aandacht voor de kleine dingen in het leven. Leven in het nu en niet met je gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst is hierbij het streven. Proberen om de dingen niet op de automatische piloot uit te voeren, op je ademhaling letten en je leven niet te laten leiden door verplichtingen horen hier ook bij. Zelf probeer ik hier heel bewust mee bezig te zijn, maar ik vroeg mij af hoe jij dat doet. Een nieuwe rubriek, hoe mindful is…, is hiermee geboren. Elke eerste maandag van de maand laat ik een ander aan het woord door het invullen van onderstaande zeven vragen, enjoy

Hoe mindful is logo mindjoy

Vandaag worden de vragen beantwoord door Elaintje van Troetelberen op de weg. Elaintje is bezig met een zoektocht naar haar ware ik. De beren die ze op haar weg tegenkomt benadert ze als troetelberen en omarmt ze. Binnenkort vertrekt Elaintje samen met haar vriend naar Suriname om daar één jaar te gaan werken.

Hoe omschrijf je jouw levenshouding?

Ik sta heel neutraal in het leven en probeer over het algemeen ook vol in het leven te staan. Daarmee bedoel ik bewustzijn van alles wat het leven meebrengt. Fijne en prettige dingen, maar ook pijnlijke en moeilijke dingen. Het hoort er allemaal bij. Door je alleen maar op positieve dingen te richten, leef je dus eigenlijk maar half en met alleen maar negativiteit natuurlijk ook. Ook pijnlijke dingen mag ik voelen en daar ruimte aan geven. Het hoeft niet meteen weg of ik hoef er niet meteen per se iets positiefs uit te halen. Ook die kant is welkom. Dat is het leven. Het geeft mij rust om deze levenshouding te hebben, want het kan dus nooit fout gaan. Ik heb het idee dat we vaak toch meekrijgen dat het niet oké is om je een keer rot te voelen, dat het niet mag. We voelen ons daar heel ongemakkelijk bij. Maar nogmaals, ook die moeilijke kant hoort bij het leven.

Kan je geduld opbrengen bij de dingen die je doet?

Volgens mij heb ik best vaak van anderen te horen gekregen dat ik zoveel geduld heb. Dus ja, dat lukt mij wel. Dat betekent overigens niet dat ik niet ongeduldig kan zijn. Als dingen in mijn ogen onnodig langzaam verlopen, kan ik erg ongeduldig zijn en me aan de traagheid ergeren. Maar bij de dingen die ik zelf doe, lukt het mij eigenlijk doorgaans erg goed om geduld op te brengen. Zolang ik niet stil sta en in proces ben, is het voor mij al snel goed.

Stresskip of de rust zelve?

Tsja, de rust zelve dus. Als ik mijzelf omschrijf, maar ook als een ander mij omschrijft, komt rust in de top 3 te staan. Rust is denk ik een beetje mijn basismodus. Als er dan wel een keer stress is kan ik dat dus moeilijk verdragen omdat ik het niet gewend ben. Stress en onrust putten mij daarom ook snel uit. Gelukkig weet ik steeds beter hoe ik ook daar de rust in kan vinden. Maar omdat ik niet vaak te maken krijg met echte stress hoef ik er geen actieplan voor te maken om ermee om te gaan.

Hoe mindful is Elaintje troetelberen op de weg

Heb je moeite met loslaten of gaat dat je gemakkelijk af?

Loslaten lukt mij wel. Loslaten betekent voor mij trouwens niet per se dat iets weg moet. Loslaten betekent voor mij het loslaten van een strijd en gaat dus eerder over acceptatie. Het is zoals het is en ik hoef daar niet nu iets aan te veranderen. Overigens blijf ik natuurlijk wel gewoon mens en wil ik soms niet loslaten, omdat datgene belangrijk voor mij is. Ook met spullen bijvoorbeeld moet ik nu leren loslaten. Ik ga een jaar in Suriname wonen en dan kan ik absoluut niet al mijn spullen meenemen.

Kan jij mild naar jezelf kijken zonder te oordelen, kan je jezelf dus accepteren zoals je bent?

Ik heb lange tijd veel moeite gehad met überhaupt in te zien dat ik over mijzelf oordeelde. Ik dacht dat ik mezelf accepteerde zoals ik ben. Ondertussen was ik bang om mijn ware ik te laten zien, waardoor ik dat allemaal wegstopte. Ik besef wel dat ik eigenlijk nog veel banger ben voor het oordeel van de ander, maar als ik mezelf volledig accepteer maakt dat andere oordeel helemaal niets uit. Nu ik me daar steeds meer bewust van word, ga ik mijzelf ook steeds meer accepteren. Ik ben er absoluut nog niet, maar merk zeker dat ik in proces ben.

Kan je telkens weer met een frisse blik ergens naar kijken en opnieuw beginnen?

Ik ben mij bewust van de oordelen die ik heb. Dat probeer ik in te zien. Dat oordeel probeer ik los te laten, zodat ik iedere situatie weer met een frisse blik kan benaderen. Ik geloof heel erg dat mensen zich kunnen ontwikkelen en ook hun gedrag kunnen veranderen. Zelf probeer ik mij ook te blijven ontwikkelen, dus in een volgende vergelijkbare situatie zou ik heel anders kunnen reageren. Ik heb ook gemerkt dat als ik een situatie zelf met een frisse blik benader, dat ik dan ontzettend verrast kan worden en dat is leuk.

Welke energievreters wil je de baas zijn?

Het leven in Nederland! Ik ga in de zomer een jaar naar Suriname en ben blij dat ik Nederland en alles wat daarbij hoort even achter me kan laten. Ik heb absoluut geen hekel aan het land hoor, maar met dit vooruitzicht ben ik steeds meer klaar met ons kikkerlandje. Wacht maar, over een jaar ben ik vast euforisch om hier weer terug te zijn.

Hoe mindful is Elaintje

Wil jij ook bovenstaande vragen invullen in deze rubriek? Neem dan even contact met mij op via het contactformulier of onderstaande social media kanalen.

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

8 thoughts on “Hoe mindful is Elaintje van Troetelberen op de weg

  1. Mooi artikel weer 🙂 en die prachtige sfeerfoto’s ook erbij 🙂

  2. Met plezier gelezen Elain en Anita. Knap dat je rust je basismodus is Elain. Ik vind het zo gaaf dat je samen met je vriend een jaar naar Suriname gaat.

  3. Fijn dat andere zeggen dat je zo geduldig bent, is een mooi compliment! Alvast een fijn jaar gewenst in Suriname!

  4. Heel erg leuk om te lezen. Mooi ook dat je aangeeft dat ook de negatieve gevoelens erbij horen en dat je die niet moet wegstoppen. Zo denk ik er ook over.

  5. Inspirerend!

  6. Dankjewel Anita. Ik vond het heel leuk om deze vragen te beantwoorden! En bedankt voor de leuke reacties 🙂

  7. Erg mooi artikel geworden en erg mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.