Hoe mindful is Maaike van Gekkiggeitje

Mindfulness is bewuster leven met aandacht voor de kleine dingen in het leven. Leven in het nu en niet met je gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst is hierbij het streven. Proberen om de dingen niet op de automatische piloot uit te voeren, op je ademhaling letten en je leven niet te laten leiden door verplichtingen horen hier ook bij. Zelf probeer ik hier heel bewust mee bezig te zijn, maar ik vroeg mij af hoe jij dat doet. Een nieuwe rubriek, hoe mindful is…, is hiermee geboren. Elke eerste maandag van de maand laat ik een ander aan het woord door het invullen van onderstaande zeven vragen, enjoy!

Hoe mindful is logo mindjoy

Vandaag worden de vragen beantwoord door Maaike van Gekkiggeitje. Een creatieve duizendpoot die al jaren op zoek is naar balans. Op haar blog komen de meest mooie DIY projecten voorbij, die ze ook in haar eigen Etsy shop verkoopt.

Hoe omschrijf je jouw levenshouding?

Ik probeer optimistisch in het leven te staan en zoveel mogelijk te genieten van kleine dingen. Ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van mijn tuin, van beestjes en natuur. Maar ik kan soms ook een enorme doemdenker zijn en allerlei beren op de weg zien. Het opstarten van een nieuw plan kan daardoor soms lang duren. Ik analyseer een plan helemaal plat en doe het dan dus maar niet. Daarbij helpt het vaak als iemand me een zetje in de rug geeft. Het is de kunst om een balans te vinden tussen aan de ene kant heel mindful in ‘het nu’ leven en erop vertrouwen dat de goede dingen wel op je pad komen, en aan de andere kant plannen maken, vooruit denken en ergens op aansturen.

Boeddha hoe mindful is Maaike gekkiggeitje

Kan je geduld opbrengen bij de dingen die je doet?

Dat hangt helemaal af van de dingen die ik doe. Als leerkracht ben ik behoorlijk geduldig, en ik kan ook avonden prutsen aan priegelige haakwerkjes of het ontknopen van een bol wol. Maar als ik op een vertraagde trein sta te wachten of er zit een langzame bejaarde voor me op de weg, kan ik me behoorlijk opwinden. Mindfulness helpt me daar absoluut bij. Ik probeer dan te denken: ‘Goh, wat fijn dat ik hier in het zonnetje op de vertraagde trein mag wachten. Heb ik mooi even tijd om van het zonnetje en de voorbijgangers te genieten!’ Maar oké, eerlijk is eerlijk, dat lukt niet altijd…

Stresskip of de rust zelve?

Stresskip. Absoluut. Van een te volle agenda word ik doodsbenauwd. Als ik ergens een scheurtje in een muur van m’n huis zie, denk ik dat de boel binnenkort vast gaat instorten. En als er visite komt, is het absoluut noodzakelijk om voor die tijd goed onder mijn bed te stofzuigen. Ook in m’n werk kan ik een stresskipje zijn. In het onderwijs is zoveel te doen in zo weinig tijd. De to-do-lijstjes zijn oneindig lang en nooit klaar. Ik was dan ook blij verrast toen een flinke groep nuchtere stoere collega’s zich opgaf voor een cursus ‘mindfulness in het onderwijs’. Ik dacht altijd dat ik één van de weinige ‘zwevers’ in het team was. Het is een verademing om dat soort dingen nu af en toe met collega’s te kunnen delen (onder het genot van een kopje thee tijdens ons nieuw ingelaste theekwartiertje na schooltijd).

Hoe mindfu is maaike creatief

Heb je moeite met loslaten of gaat dat je gemakkelijk af?

Ik heb wel moeite met loslaten, maar ben daar hard op aan het oefenen. Ik vond het bijvoorbeeld heel moeilijk om spullen weg te doen. Je weet tenslotte maar nooit wanneer het nog eens van pas komt. Of je hebt het vroeger gekregen van iemand die je dierbaar is. Maar ik ben inmiddels tot het inzicht gekomen dat je niet alles kunt bewaren, ook de dierbare spullen niet. Je hebt geen spullen nodig om je goed te voelen. Ik vind het inmiddels heel fijn als jeugdherinneringen in een enkele kist passen, in plaats van dat je het voortdurend om je heen hebt en je het nooit weg durft te doen. Bovendien is het heel verfrissend om regelmatig een flinke doos spullen bij de kringloop af te geven.

Kan jij mild naar jezelf kijken zonder te oordelen, kan je jezelf dus accepteren zoals je bent?

Volgens mij vinden bijna alle mensen dat moeilijk. ‘Opmerkzaam, mild en oordeelvrij’ is dan ook één van de vele mantra’s die regelmatig terugkeert als ik te streng voor mezelf ben.

Kan je telkens weer met een frisse blik ergens naar kijken en opnieuw beginnen?

In het onderwijs wordt dit alle dagen op de proef gesteld. Iedere dag komen dezelfde dertig kinderen ’s morgens je lokaal binnen en is het de kunst om ze met een frisse blik te bekijken. Ik vind dat situaties en gebeurtenissen van de vorige dag nooit mogen  bepalen hoe je naar een kind kijkt. Iedere dag een frisse start! Dat Pietje gisteren een rotdag had en veel conflicten veroorzaakte, wil niet zeggen dat we vandaag geen gezellige dag kunnen hebben. En dat Jantje zich gisteren zo sociaal gedroeg, wil niet zeggen dat hij vandaag geen dipje mag hebben. Ook hier: Opmerkzaam, mild en oordeelvrij!

Welke energievreters wil je de baas zijn?

Ik denk dat het voor mij juist de uitdaging is om niet teveel dingen de baas te willen zijn! De controle loslaten of uit handen geven, accepteren dat dingen niet altijd gaan zoals je zou willen, niet teveel verwachtingen van dingen hebben maar er open ingaan… En hoe ik dat ga bereiken? Vooral niet teveel plannen, controleren en verwachten. Het komt zoals het komt!

Quote hoe mindful is maaike

Wil jij ook bovenstaande vragen invullen in deze rubriek? Neem dan even contact met mij op via het contactformulier of onderstaande social media kanalen.

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

18 thoughts on “Hoe mindful is Maaike van Gekkiggeitje

 1. Zeer fijn rubriekje! Altijd motiverend om te lezen dat je niet alleen bent, vele dingen komen terug waarin ik me herken 🙂

 2. De laatste zin vind ik echt prachtig: het komt zoals het komt, lijkt mij heerlijk als je op die manier kunt leven hihi 🙂 Wat gaaf trouwens dat er een cursus mindfulness in het onderwijs wordt gegeven, dat lijkt mij nou nog een vet om te zien. Ik ben benieuwd naar je ervaringen hierover. X

 3. Het komt inderdaad zoals het komt. Mooi stukje weer en dat je als leerkracht geduld moet hebben is iets waar ik echt moeite mee zou hebben. Knap werk voor een klas staan.

 4. Wat een mooie vragen! En de antwoorden zijn ook echt prachtig 🙂

 5. wat een mooie antwoorden neer, ik ga eens op een rustig moment naar maaike door klikken, komt hier over op mij als een heerlijk persoon..
  Bij dat stress kip stukje over de scheur in de muur moest ik even lachen, ik had zo iets niet van mezelf verwacht maar had 2 weken geleden om net zo iets opeens paniek en zag me echt met een ingestort huis zitten o.O

 6. Wat een onwijs leuke rubriek!

 7. Heel mooi om te lezen. Wat fijn dat die cursus is gegeven in het onderwijs en dat je nu dit soort dingen met collega’s kunt delen!

 8. Dit blijft een mooie rubriek. Leuk om ieders antwoorden te lezen. En het komt zoals het komt… Wat heerlijk zou dat zijn als je zo makkelijk kon denken. Ik heb daarin nog wel wat te leren.

 9. Ik vind dit zulke goede vragen!

  • Anita

   Wat lief Dina, leuk om te horen!

 10. Wat leuk om te lezen. De afsluiter, het komt zoals het komt, vind ik erg mooi. Dat is ook zo, maar toch is het wel lastig, ik hou wel van plannen :-).

 11. Interessant weer om te lezen! In sommige dingen herken ik mezelf wel.

 12. Wat een leuke rubriek en wat een goede vragen zeg!

 13. De vragen zijn echt mooi en een uitdaging om te beantwoorden. Ze zetten me aan het denken. De antwoorden zijn ook erg mooi gegeven. 🙂
  (Als je overigens nog iemand nodig hebt voor deze rubriek zou ik het erg leuk vinden om mee te doen!)

  • Anita

   Ik stuur je wel even een mail!

 14. Bedankt allemaal voor de leuke reacties! Ik vond het een mooie rubriek om eens te vullen!
  Liefs Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.