Home made challenge | erwtensoep + speltbrood

We zijn alweer over de helft van de home made challenge en ik moet zeggen het gaat makkelijker dan ik had gedacht. Ik heb echt zin om producten home made te maken en ook de andere deelnemers zijn goed bezig. Zowel Jacqueline als Linda hadden tomatensoep op het menu staan. Natuurlijk ieder op hun eigen manier maar beide wel met een vleugje van oma.

Home made challenge logo mindjoy

Update van mijn home made challenge

Net zoals in de eerste week stond er een smoothie op tafel. Ik stopte de volgende ingrediënten in de blender; 1 appel, 1 banaan, sap van 2 sinaasappelen, 2 eetlepels Griekse yoghurt en 2 eetlepels havermout. Jam! Ook maakte ik muffins, niet helemaal home made, maar ze waren veel beter dan de muffinsmix die ik een tijd geleden bij de Ikea haalde. Dit omdat je hier wel boter, water en ei bij moet voegen. En er zaten chocoladestukjes in, heerlijk.

Smoothie muffins home made challenge

Erwtensoep

Erwtensoep, ik houd ervan en daarom was de keuze snel gemaakt om deze home made te gaan maken. Ik ging op zoek naar een recept, maar er waren er zoveel dat ik besloot om voor de standaardversie met hamschijf te gaan. Ik kocht een erwtensoep pakket want de knolselderij was op dat moment namelijk niet los te verkrijgen. In het pakket zit 400 gram spliterwten, 1 ui, 1 wortel, ¼ knolselderij, 1 prei en 2 takjes selderij. Naast de hamschijf gaat er natuurlijk nog rookworst bij en op smaak wat peper. Binnen 90 minuten heb je een goed gevulde soep waar je van 4-6 personen van kan eten. Op de dag zelf vond ik hem wel oké smaken maar toen ik hem een volgende keer opwarmde was hij veel lekkerder. Volgende keer dus echt pas een dag later eten en nog wat meer op smaak brengen. Heb jij misschien nog andere tips voor een overheerlijke erwtensoep?

Erwtensoep home made challenge

Kosten erwtensoep; erwtensoep pakket €2,69, hamschijf €1,44, rookworst (375 gram) €2,68, en peper €0,06. Totaal €6,87

Speltbrood

Dit was voor mij het moeilijkste van de gehele home made challenge want ik besloot geen standaard brood te maken maar wilde voor speltbrood gaan. In mijn zoektocht naar een recept kwam ik terecht op focus on foodies en ging vol goede moed aan de slag.

Ingrediënten speltbrood

  • 425 gram speltmeel
  • 75 gram roggemeel
  • 30 gram pitten en/of zaden (zonnebloem/pompoen/sesam)
  • 2 eetlepels heel lijnzaad (zorgt voor structuur in het brood)
  • Flinke snuf zout
  • 7 gram droge gist
  • 350 ml lauwwarm water

Ingredienten speltbrood

 Bereiding speltbrood

  • Meng als eerste de gist met het water en roer het goed door elkaar. Belangrijk: zorg dat het zout niet direct in aanraking komt met het gist. Het zorgt er namelijk voor dat het gist niet zijn werk zal doen;
  • Weeg alles af en doe het meel, de pitten/zaden, lijnzaad en zout bij elkaar in een mengkom;
  • Voeg het lauwwarme water met het gist bij het mengsel en kneed het met deeghaken een paar minuten door totdat al het meel is opgenomen;
  • Bedek je handen met wat speltmeel, strooi ook wat op je werkblad en kneed het deeg met je handen goed door. Als het teveel blijft plakken voeg dan nog een beetje meel toe;
  • Is het deeg klaar leg het dan weer in de mengkom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het broodmengsel 30-40 minuten rijzen op ongeveer 25 graden. Ik zette het mengsel onder de verwarming, maar ik las ook dat je het in de oven (op de laagste stand van 50 graden) kon zetten met de deur open;
  • Verwarm de oven op 200 graden, kneed het deeg nog even door en stop het in het broodblik;
  • Druk nog een handje vol pitten in de bovenkant van het brood en bak het in 45-55 minuten goudbruin.

En dan heb je daar je heerlijke speltbrood, of toch niet? Bij mij was het in ieder geval niet gelukt. Het rijzen was niet zo goed gegaan waardoor er een dik massief brood ontstond. Ik denk dat ik niet lang genoeg gekneed heb of het rijzen onder de verwarming is niet goed gegaan. Smaak was echter wel prima, alleen nadat het afgekoeld was werd het hard en oneetbaar. Hoe lang kneed jij eigenlijk je zelfgemaakte brood?

Speltbrood home made challenge

Kosten speltbrood; speltmeel €1.82, roggemeel €0.19, pompoenpitten €0.45, lijnzaad €0.10, zout €0.03, en gist €0.16. Totaal €2,75

Wil je meedoen? Maak dan gebruik van het logo als je een blogpost over de home made challenge plaatst en hashtag #homemadechallenge op social media. Word lid van de facebook groep als je op de hoogte wil blijven van de voortgang, om ideeën uit te wisselen of vragen te stellen.

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

17 thoughts on “Home made challenge | erwtensoep + speltbrood

  1. Mmmm, lekker! Ziet er goed uit! Jammer van je speltbrood. Ik heb ook geen tips ;-), heb nog nooit brood gemaakt :-)!

  2. Leuk om te lezen! Ik ‘moet’ ook nog altijd een keer erwtensoep maken. Heb zo lang gezeurd om het recept van mijn moeder, nu heb ik het en ik heb het nog nooit gemaakt… 🙁

    • Anita

      En is dat recept van je moeder heel anders dan dit recept? Wil namelijk nog wat fine tuning tips voor meer smaak 😉

  3. Wow Anita je gaat goed! Speltbrood ziet er verrukkelijk uit. Ik sla dit artikel even op 😉

    • Anita

      Ja alleen werd het een fail, niet echt eetbaar te noemen 😉

  4. Ik zie maar 1 rijs staan? Ik laat brood altijd dubbel rijzen. Dus deeg maken, laten rijzen (45 minuten) doorkneden en weer 45 minuten laten rijzen. en dan de oven in!

    • Anita

      Kijk, daar heb ik wat aan! Dat kwam ik later ook ergens tegen, en dan wel op kamertemperatuur laten rijzen? En hoe lang kneed je hem dan?

  5. Wooow ziet er superlekker uit allemaal! Echt leuk dat je dat allemaal zelf maakt 🙂 Dat wordt ook een voornemen voor 2015 van mij 😉 Thanks voor de inspiratie 🙂
    (Oh, ik heb nog niet ontbeten, dus mijn maag begon meteen te knorren bij het zien van deze foto’s… haha)

  6. Die smoothie klinkt heerlijk! Jammer dat het speltbrood niet zo goed is gelukt, het lijkt mij ook erg moeilijk om brood te maken. ik heb nog nooit verse erwtensoep gegeten, alleen één keertje bij iemand thuis uit blik en dat vond ik niet zo geslaagd haha. Maar ik geloof gelijk dat vers gemaakte erwtensoep een stuk lekkerder is! Je bent weer goed bezig geweest met de challenge. 🙂

  7. Hmm, erwtensoep! Zo lekker! Ik wist alleen niet dat daar ook hamschijf inging, weer wat geleerd! Jammer dat het brood minder goed gelukt was :(. En hé, je hebt een nieuwe profielfoto in het rechterschermpje. Leuke foto!

    • Anita

      Ja nieuwe foto naar aanleiding van blogreview bij #blogpraat. Is al een oudere 😉

  8. OOOH dat zelf-maak-pakket van de AH heb ik een paar jaar geleden ook gebruikt voor erwtensoep :-D. Was toen goed gelukt en erg lekker!! Gisteren toevallig nog een blikje erwtensoep opgewarmd, maar eerlijk is eerlijk zelf gemaakt is beter…

  9. Oh wauw zelfs het brood heb je zelf gemaakt. Ik vind brood bakken echt moeilijk.

    • Anita

      Het is ook moeilijk, want het was namelijk mislukt helaas! Een volgende keer gaat het hopelijk beter.

  10. Oeh erwtensoep <3 Wat ziet dat er heerlijk uit!

  11. Oh dit ziet er erg lekker uit, vooral het speltbrood.

  12. Gertie

    Fijn dat je zo eerlijk bent ook de minder geslaagde ondernemingen met ons te delen.
    Er zijn al genoeg mensen die doen of het leven alleen maar uit successen bestaat!
    Ik zou graag zuurdesembrood zelf willen bakken, maar dat is helemaal ’n lastig project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>