Januari is morgen ten einde en het is mij gelukt om 5 producten home made te maken. Eigenlijk maakte ik zeven producten want ik heb drie broodsalades gemaakt. Maar omdat dat gemakkelijk was vond ik dat ik er drie moest maken deze maand. Ik ben super blij dat ik de challenge heb volbracht en ben trots op mijzelf. Het is veel lekkerder en ook nog eens ontzettend leuk om home made producten op tafel te zetten. Ik ga zeker veel meer recepten uitproberen.
Hoe de home made challenge verlopen is
Uiteindelijk is het niet iedereen gelukt om de challenge te volbrengen, maar daar draaide het ook helemaal niet om. Ik heb deze challenge opgezet omdat ik bewuster na wilde denken bij wat ik at en hoe makkelijk het eigenlijk is om kant-en-klaar te vervangen door home made. En het is vaak ook nog eens stukken goedkoper. Ik vond het ontzettend leuk om de recepten van Jacqueline en Linda voorbij te zien komen op hun blogs. Linda plaatste nog een recept voor bloemkoolpizza en slawraps. Bij Jacqueline vind je een recept voor pompoen uit de tajine en tonijn sushi. Ben je nieuwsgierig naar de andere recepten wordt dan lid van de facebook groep
Tonijnsalade
Na de eiersalade en kipsaté salade wilde ik ook nog graag tonijnsalade maken. Ik vond een recept met wat lekkere ingrediënten en ging aan de slag. Nou ja, echt een recept kan je het niet noemen want je snijd een halve paprika, halve appel, ¼ witte ui en 1 tomaat goed klein. Daarna open je een blikje tonijn op water, voegt de gesneden groente en fruit toe en een kleine eetlepel Griekse yoghurt. Mix het door elkaar en breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Ik vond hem echter wat aan de droge kant, dat kan misschien ook komen omdat ik het water van de tonijn afgegoten had. En je proeft de smaken één voor één, het is geen geheel. R zou liever een ‘normale’ tonijnsalade zien dus zonder extra poespas en ingrediënten. Dat gaat hem de volgende keer ook worden denk ik.
Kosten tonijnslade; tonijn €0.99, paprika €0.35, ui €0.05, tomaat €0.18, appel €0.32, zout en peper €0.06, Italiaanse kruiden €0.05, en Griekse yoghurt €0.05. Totaal €2,05
Sushi: vegetarische maki
Sushi, ik ben er echt dol op en voor deze challenge moest ik het gewoon een keer zelf gaan maken. Ik ging voor de eerste keer naar de toko en kocht hier de benodigdheden.
Ingrediënten sushi rijst + vegetarische maki
- 180 gram sushi rijst
- 1 theelepel zout
- 6 theelepels mirin
- 6 theelepels rijstazijn
- 2 a 3 nori vellen
- Vulling naar keuze, ik koos voor ½ avocado en een stukje komkommer
Bereiding sushi rijst
- Allereerst weeg je de rijst af. Wast de rijst in koud water en giet het steeds af. Herhaal dit totdat het water helder is. Bij mij was dat na vier keer.
- Doe de rijst in de pan, voeg water toe totdat het water ongeveer één centimeter hoger staat dan de rijst. Kook de rijst met de deksel erop voor tien minuten. Ik moest af en toe de deksel oplichten omdat het schuim te hoog kwam staan. Het kan natuurlijk ook met de rijstkoker als je deze hebt.
- Verwarm in een andere pan het mengsel van zout, mirin en rijstazijn totdat het zout opgelost is. Zorg dat het niet gaat koken.
- Als de rijst klaar is verspreid je deze evenredig in een houten bak of kom. Dit zorgt ervoor dat de sushi rijst sneller afkoelt en het hout neemt daarnaast ook het overtollige vocht op. Ik had deze echter niet dus verspreidde de sushi in de pan.
- Giet als laatste de verwarmde dressing langzaam over de rijst uit en verspreid het eventueel met een houten lepel.
Nu heb je een kleverige rijst zonder dat deze papperig is. Probeer de sushi rijst meteen te gebruiken om uitdroging te voorkomen. Dek het anders af met een vochtige doek.
Bereiding vegetarische maki
- Snijd de avocado en komkommer in lange dunne reepjes van ongeveer een halve centimeter breed.
- Pak je bamboe mat, leg een velletje nori met de glanzende kant naar beneden en spreid daar een halve kop gekookte rijst evenredig over uit. Laat boven en onder enkele centimeters vrij. Als je de rijst met je handen uit wil spreiden dan kan je deze even nat maken met water om te voorkomen dat de rijst vast gaat plakken aan je vingers.
- Leg je vulling op de rijst en begin dan voorzichtig te rollen. Besprenkel de laatste centimeter van het nori vel met water zodat deze goed vastplakt. Als je sushirol klaar is, druk hem dan nog even voorzichtig samen.
- Als je de vegetarische maki nog even wil bewaren, rol ze dan in plastic folie maar leg ze niet in de koelkast want dan droogt de sushi uit. Je kan de opgerolde maki’s met een nat mes snijden en kan er ongeveer 8 stukken uithalen.
De sushi rijst was nog een beetje nat waardoor de sushi er wat glazig uitzag, de smaak was verder wel oké. Ik ben natuurlijk verwend met de sushi van de sushirestaurants maar het was best snel klaar en ook nog eens leuk om te doen. Dit ga ik vaker maken en verschillende vullingen uitproberen.
Kosten vegetarische maki; sushirijst €0.34, mirin €0.15, rijstazijn €0.20, nori vellen €0.24, zout €0.12, komkommer €0.13 en avocado €0.50. Totaal €1,68
Heb jij ook genoten van de updates van de home made challenge?
Wow, super lekker die sushi! Die wil ik echt een keer gaan proberen!
Knap hoor om zelf sushi te maken, lijkt me heel bijzonder. Leuk dat je naar me hebt gelinkt. Ik vond het echt een leuke challenge en ben van plan door te gaan met dit soort recepten te plaatsen.
Wat fijn dat je doorgaat met home made recepten maken!
wat lekker! De tonijnsalade ziet er lekker uit. Misschien even maken van het weekend 🙂 heb ik ook wel weer zin in! Heb helemaal trek ervan gekregen!
De home challenge zou ik zo gehaald hebben denk ik. Ik hou van home made 🙂 Vegetarische burgers, brood, groentjes, spaghettisaus, … Ik kan weinig bedenken (buiten de koekjes in mijn kast en de vleeswaren die mijn Lief eet) dat niet home-made is…
Ik heb genoten van jouw recepten. Het kan allemaal wel en hoeft niet elke dag. Komt de challenge nog een keer terug? Ik zou dan wel willen mee doen.
Op Facebook gaat de challenge nog gewoon door want niet iedereen heeft hem behaald. Zelf ga ik nu structureel hiermee aan de slag, maar als het weer wegzakt wil ik de challenge graag nog met anderen aangaan. Leuk dat je dan mee wil doen!
ik maak ook vaan tonijnsalade met appel er in, heerlijk effect….
en sushi is altijd een goed idee
Nou weet ik iets leuks.. Gaan we keer samen sushi maken!
Ik wil dat ook al heel lang haha 😀
Gezellig! Ik heb alles in huis behalve de vulling dus kom langs zou ik zeggen 😉
Wat goed dat je maar liefst 5 gerechten hebt gedeeld! Ik weet niet of ik je dit kan na doen hoor haha.
De sushi lijkt me heerlijk. Ik heb afgelopen week bij de Aldi een beginners set gekocht. Ben heel benieuwd of het ook voor dummies te doen is haha.
Fijn weekend!
Ik maakte hem ook voor de eerste keer hoor dus goed te doen voor dummies! Jij ook een fijn weekend!
Missie voltooid, goed gedaan! Lekker die sushi mmm
Mmmm… Ik kreeg trek terwijl ik dat ‘recept’ voor de tonijnsalade las! En een heel leuk idee, die vegetarische sushi!
Ik vond het erg leuk om de Home Made Challenge te volgen! Knap dat je zelf sushi hebt gemaakt, ziet er lekker uit. Ik ben benieuwd wat je in de toekomst nog allemaal zelf gaat maken! 🙂
Ik houd je op de hoogte 😉
Ik ben echt hélemaal verzot op sushi, dus ik wil het zelf ook heel binnenkort leren klaar te maken. De jouwe zag er althans super lekker uit!
xo
Ziet er goed uit hoor, zoals ik al zei 😉 Lijkt net echt hihi, die sushi.
De tonijnsalade ziet er heerlijk uit! Ga het receptje even opslaan en gauw uitproberen!
Goed bezig hoor, ziet er allemaal lekker uit!
Ik ben zelf totaal geen keukenprinses.
Oh wauw, wat ziet het er weer heerlijk uit! Ik krijg er honger van! Het lijkt me echt een werk om sushi zelf te maken, maar het is wel een extra voldoening natuurlijk als het dan eenmaal klaar is! 🙂
Ik ben gek op tonijnsalade, die wil ik nog wel een keer zelf maken. Het was leuk de challenge te volgen.