Home made challenge | Volkorenbrood

Na het fiasco van vorig jaar met het niet willen rijzen van mijn speltbrood dacht ik het dit jaar maar eens wat simpeler aan te pakken. Ik ging aan de slag met het maken van volkorenbrood en kan je alvast verklappen, het brood is gerezen! Maar of de smaak ook goed was? Dat lees je in dit artikel.

Home made challenge logo mindjoy

Volkorenbrood

Ingrediënten volkorenbrood

  • 250 gram patentbloem
  • 250 gram volkoren tarwemeel
  • 10 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 20 gram roomboter
  • 300 ml lauwwarm water

Ingredienten home made volkorenbrood

Bereiding volkorenbrood

  • Weeg alle droge ingrediënten af en doe ze bij elkaar in een mengkom voordat je het water toevoegt.
  • Kneed het mengsel daarna tot er een homogeen en steeds minder plakkerig wordend geheel. Blijft het teveel aan je handen plakken dan strooi wat meel over je werkbank of handen en kneed het tenminste 5 minuten goed door.
  • Leg je deegbal in de mengkom, bedek deze met een handdoek en zet het op een warm plek waar je het 40 minuten laat rijzen. Is het nog niet voldoende gerezen? Laat het dan nog 20 minuten staan.

Deegbal kneden rijzen home made challenge

  • Strooi een klein beetje meel op het aanrecht, pak je gerezen deeg en druk deze helemaal plat zodat er een lap ontstaat.
  • Vouw het deeg daarna 2x driedubbel, één keer in de lengte en één keer in de breedte. En maak er een broodvorm van.
  • Leg het deeg alvast op de bakplaat met daaronder een stuk bakpapier en zorg dat de naad aan de onderkant zit. Bedek het met de theedoek en laat het wederom 40 minuten rijzen.

Volkorenbrood oprollen tweede rijzing

  • Schuif de bakplaat in de oven en bak het voor 40 minuten op 190°C (heteluchtoven), natuurlijk zonder de theedoek.
  • Is het brood bruin genoeg dan haal je het uit de oven en laat het rustig afkoelen. Nu heb je een heerlijk zelfgemaakt brood wat op je staat te wachten om gesneden te worden.

Volkorenbrood resultaat home made challenge

Kosten volkorenbrood; bloem €0.21, volkoren meel €0.22, droge gist €0.20, roomboter €0.08,  zout €0.03, suiker €0.06. Totaal €0,80

Voor deze prijs kan je dus tegenwoordig echt geen heel brood in de supermarkt meer kopen. Ik haal mijn brood eigenlijke ook liever bij de bakker en daar betaal je natuurlijk nog meer. Je bent er echter wel 2-3 uur zoet mee in verband met rijzen en bakken, maar dan heb je ook wat toch? Ik denk dat het ook gescheeld heeft dat ik deze keer het niet in een bakblik heb gedaan, zo heeft het deeg meer ruimte om te rijzen. En dringt de warmte misschien ook beter door het deeg. Smaak was goed en als ik hem nog een keer ga maken dan doe ik er wat noten en zaden doorheen voor meer bite en afwisseling.

Wil je meedoen? Maak dan gebruik van het logo als je een blogpost over de home made challenge plaatst en hashtag #homemadechallenge op social media. Word lid van de facebook groep als je op de hoogte wil blijven van de voortgang, om ideeën uit te wisselen of vragen te stellen.

Ooit zelf brood gebakken?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

12 thoughts on “Home made challenge | Volkorenbrood

  1. Steffie

    Als oud banketbakker moet ik zeggen dat je een prima brood hebt gebakken! Misschien is het boek van Robert van Beckhoven iets voor je?

    • Anita

      Wat een mooie compliment Steffie 🙂

  2. Superleuk. Ik dacht altijd dat dat alleen goed zou lukken met een broodbakmachine. Ik ga dit ook een keer proberen en kijken of het met desen net zo makkelijk is. Gelukkig smaakte die ook goed.

  3. Ziet er echt heerlijk uit. Was het brood niet in 1 keer op 🙂 ?

    • Anita

      Nee want hij vult onwijs goed, maar nu is hij wel op 😉

  4. Wat gaaf! Ik dacht ook (net als andere reageerder Elaintje) dat het alleen maar kon als je een broodbakmachine had. Dit wil ik proberen! 😀

  5. Ellen1979

    Deze vakantie heb ik met dochter witte bollen gebakken (al lekker). En een paar bewaard en daar wentelteefjes van gebakken. Oeh, dat was echt super lekker! Van het net wat vastere en wat dikker gesneden brood zijn wentelteefjes super.

    • Anita

      Oh wat een goede optie om er wentelteefjes van te maken, werkt inderdaad beter met wat vaster brood!

  6. Het brood ziet er super goed uit! Fijn dat het nu wel is gelukt.

  7. Als je het ziet zitten om de investering te doen en graag ‘makkelijk’ homemade brood wilt, dan is een broodmachine echt een fijne optie. Ik heb er een paar jaar geleden een in huis gehaald, omdat mijn man er graag een wou en wij hebben daar nog geen moment spijt van gehad.

  8. Wat is ie mooi gelukt. Ik bak altijd mijn eigen brood maar gebruik daarvoor de broodmachine.

  9. Wat ziet dat er lekker uit! Mooi gelukt ook :).
    Xoxo, leoniae

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.