Home made challenge | worstenbrood

Vorig jaar volbracht in de home made challenge. Maar omdat het zelf maken van recepten er buiten de kookclub niet echt van blijkt te komen ga ik het dit jaar weer aan. Worstenbrood, brood, spekkoek, friet en bitterhallen/kroket staan de komende maand op het menu. Benieuwd hoe het worstenbrood maken gelukt is en wat de kosten zijn? Lees dan vooral verder.

Home made challenge logo mindjoy

Het recept van deze worstenbroodjes komt van een prijswinnende bakkerij. Elk jaar houdt omroep Brabant een wedstrijd wie de lekkerste Brabantse worstenbroodje maakt. Ja het leeft hier enorm. En worstenbrood is onwijs lekker als het goed gemaakt is dus ik ging de uitdaging aan.

Ingredienten worstenbrood deeg kneden

Worstenbrood

Ingrediënten worstenbrood (15-20 stuks)

  • 375 gram patent bloem
  • 200 ml melk
  • 10 gram droge gist (25 gram verse gist, verhouding 1:2½)
  • 25 gram roomboter
  • 10 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • Gehakt kruidenmix met paneermeel (30 gram) of anders 2,5 gram zwarte peper, 10 gram gehaktkruiden met zout en 12,5 gram paneermeel
  • Optioneel: ei om de worstenbroodjes te bestrijken.

Worsten maken voor worstenbrood

Bereiding worstenbrood

  • Maak eerst je melk warm in de magnetron en los daar dan de gist in op. Meng bloem, roomboter, suiker en zout in een kom en giet daar het melkmengsel bij.
  • Kneed het deegmengsel 10 minuten tot het egaal is, maak er een bol van en dek het af (met een natte doek). Leg het deegmensel op een warme plek en laat het 1 uur rijzen.
  • Ondertussen kan je het gehaktmengsel en de worstjes maken. Meng het gehakt met de kruidenmix totdat alles mooi egaal is. Hierna verdeel je het gehakt in stukken van 35 gram en rolt het tot worstjes. Leg de worstjes in de koelkast zodat deze wat op kunnen stijven.
  • Na 1 uur is het deeg gerezen en kan ook deze verdeeld worden in bolletjes van 35 gram. Dek ze af met plastic om te voorkomen dat er een korst op komt.

Worstenbrood maken home made challenge

  • Hierna kan je beginnen met het maken van de worstenbroodjes. Je pakt een bolletje deeg en rolt deze uit tot het een ovale vorm heeft. Het worstje kan erin gelegd worden, je vouwt de koppen dicht en tilt het deeg op waarna je hem vastdrukt aan de andere kant. Dan rol je hem nog even na en legt het worstenbrood met het slot op de bakplaat. Je gaat door tot al het deeg en gehakt op is.
  • Als de worstenbroodjes klaar zijn dek je ze wederom af en legt ze op een warme plek waar ze nog 1 uur moeten rijzen.
  • Bestrijk het worstenbrood eventueel met ei voor een goudkleurige glans. Daarna kan je ze in het midden van de oven bakken voor 8 minuten op 250°C (zelf deed ik 15 minuten op 220°C). En klaar zijn ze!

Worstenbrood home made challenge

Kosten worstenbrood; bloem €0.32, melk €0.21, droge gist €0.32, roomboter €0.10,  zout €0.05, suiker €0.03, gehakt €1.99, gehakt kruidenmix €1.29. Totaal €4,31

Ik heb een trauma opgelopen van het niet rijzen van deeg de vorige keer toen ik brood ging bakken. Echter is het deze keer wel gelukt, yes! Ik hoor wel dat het met verse gist vaak beter gaat dus misschien dat een keer proberen. Ook kneed ik het met de hand en dan krijg je het toch minder luchtig moet ik zeggen, ooit komt er een keukenmachine hier in huis. En de smaak met de kruidenmix was ook super. R. vond het ook erg lekker dus deze gaan we zeker vaker maken.

Wil je meedoen? Maak dan gebruik van het logo als je een blogpost over de home made challenge plaatst en hashtag #homemadechallenge op social media. Word lid van de facebook groep als je op de hoogte wil blijven van de voortgang, om ideeën uit te wisselen of vragen te stellen.

Houd jij van worstenboord?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

8 thoughts on “Home made challenge | worstenbrood

  1. Ik ga ook meedoen met de challenge en bart wilde voor zijn papa kookt ook worstenbroodjes maken maar dan anders Hihi.. Ben wel benieuwd naar deze broodjes, veel geduld moet je hebben in ieder geval!

    • Anita

      Met bladerdeeg zeker? Dan ben je inderdaad veel sneller klaar 🙂

  2. Dat ziet er echt heerlijk uit! Nu heb zin in worstenbroodje!

  3. Oh deze moet ik onthouden, wij zijn gek op worstenbroodjes <3

  4. Oehh, dat ziet er lekker uit! Dat wil ik ook wel eens zelf proberen te maken 😀

  5. Ze zien er lekker uit! Als vegetariër eet ik geen worstenbroodjes meer, maar in Brabant leeft het behoorlijk ja 😉

  6. Mmmmm, lekker…
    waarschijnlijk veel lekkerder dan met een bladerdeegje

  7. Die zijn wel echt heel netjes geworden! En lekker volgens mij! Gaaf 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.