Huis bezichtigen tips en trics

Vorig jaar hebben mijn man en ik ons eerste huis gekocht en daar kwam een hoop bij kijken. Voordat het zover was hebben we tig huizen bekeken, moesten we natuurlijk een hypotheek afsluiten en hebben we allerlei andere bijkomende zaken besproken en geregeld. De komende 3 weken wil ik met jullie terugkijken naar deze spannende periode van het kopen van een huis en wat daar allemaal bij komt kijken. Vandaag bespreek ik de tips en trics voor het bezichtigen van een huis en wat onze ervaringen zijn.

Huis bezichtigen tips en trics

Belangrijk bij het bezichtigen van een huis

  •  Als eerste raad ik je aan om veel huizen te bezichtigen om te zien wat je aanspreekt in een woning, welke indeling je fijn vindt en weet waar je naar moet kijken om een indruk te krijgen van de staat van een woning. Stel van tevoren een wensenlijst of checklist op zodat je de huizen kunt scoren naargelang je wensen.
  • Plan een bezichtiging alleen bij huizen die je kunt veroorloven. Dus zorg ervoor dat je het maximale hypotheekbedrag berekend hebt en je niet voor een huis valt dat je niet kan betalen.
  • Bereid je bezichtiging goed voor door foto’s te bekijken (let erop dat makelaars veel foto’s op Funda en in de folders hebben bewerkt of met groothoeklenzen gefotografeerd hebben), kenmerken van de woning door te nemen en vragen op te schrijven die je zeker wil stellen.
  • Ga nooit alleen naar een bezichtiging, vier of zes paar ogen zien veel meer dan twee. En je vriend, vader, moeder en/of zus stelt misschien net de kritische vraag die je zelf niet durft of vergeet te stellen. Achteraf kunnen zij je natuurlijk ook helpen tijdens het beslissingsproces.
  • Kom op tijd en plan bij voorkeur de bezichtiging aan het eind van de middag. Er is dan veel bedrijvigheid en je ziet meteen of je gemakkelijk de wijk in kunt komen.
  • Neem de tijd en wees respectvol. Laat je nooit opjagen door een eventueel gehaaste makelaar. Trek er dus zeker een uur voor uit zodat je ook nog even de omgeving kan bekijken en verkennen.
  • Laat je niet afschrikken door de kleuren, meubels en indeling van de huidige eigenaren, maar kijk naar de woning zelf en beeld in hoe jij het in zou delen. Probeer als het ware door alles heen te kijken en laat je niet afleiden door bovengenoemde zaken.
  • Bekijk het huis van top tot teen, trek alle deuren open en stel veel (lees: heel veel) vragen. Vergeet ook zeker de voor- en achterkant van het huis niet te bekijken. Maak eventueel aantekeningen of teken een plattegrond. Waar je zeker op moet letten zijn scheuren, vochtplekken, verkleuringen en of er schrootjes/extra wanden zijn geplaatst en daarbij te vragen waarom. Ook of er voor de verbouwingen vergunningen zijn afgegeven. Kijk naar het dak, metselwerk, de fundering (via een eventuele kruipruimte), elektriciteit (meterkast) en isolatie van de woning. Vragen die je vooral moet stellen gaan over hoe oud de CV ketel is, staat van de kozijnen, hoe oud inbouwapparatuur is, staat van de riolering (spoel de wc door of zet een kraan aan), aanwezigheid van asbest en aardlekschakelaars. En vergeet ook zeker niet te vragen waarom de huidige eigenaren gaan verhuizen.
  • Bedenk goed dat je een onderzoeksplicht hebt. Neemt een kijkje in de buurt (op verschillende momenten van de dag), de voorzieningen in de omgeving en parkeergelegenheden voor de deur. Surf rond op het internet naar informatie over de buurt, een bestemmingsplan en breng een bezoekje aan de buren (voor bijvoorbeeld vragen over geluids- en burenoverlast).
  • Wanneer een huis je aanspreekt is het sterk aan te bevelen om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Een bouwtechnische keuring laat gebreken en onkosten naar boven komen die dringend en minder dringend zijn. Bovendien heb je vaak door zo’n inspectie een betere onderhandelingspositie. Ben je bang dat je geld weggooit door een bouwtechnische inspectie, dan is het aan te raden om de bouwtechnische keuring als voorbehoud bij je bod te doen. Dan voorkom je namelijk dat je geld uitgeeft aan een inspectie zonder dat je het huis daadwerkelijk gaat kopen, en wanneer gebreken te groot of ernstig zijn kan je altijd nog onder de koop uit omdat een negatieve uitkomst van de keuring een ontbindende voorwaarde van de koop is.

Onze ervaringen met het bezichtigen van huizen

Vind je het moeilijk of eng om een afspraak met de makelaar te maken bezichtig de huizen dan tijdens de NVM open huizen dag. Dit hebben wij ook gedaan en dan heb je de tijd om zeker vijf huizen op één dag te bezichtigen als je de route van tevoren goed plant. Mijn man en ik hebben in totaal zeker 25 huizen van binnen gezien voordat we twee woningen hadden gevonden die aan onze wensen voldeden. Wij schreven per woning in een schriftje of deze aan onze wensen voldeed en wat de voor- en nadelen van het huis zijn. Tijdens de bezichtigingen zagen we steeds vaker dat we de voorkeur gaven aan een Z-vormige woonkamer, graag een zolder wilde met een vaste trap, minimaal 3 slaapkamers, 2 toiletten en dat we niet graag willen douchen in het bad. We waren kritisch, hielden ons aan onze wensenlijst maar probeerde na te gaan of we ook daadwerkelijk in dat huis zouden willen wonen. Zorg ervoor dat je niet voor een huis valt, eraan vastzit, later gebreken tegenkomt en veel geld kwijt bent aan het opknappen van het huis met bovenstaande tips en trics.

Hoe heb jij bezichtigingen ervaren en zijn er nog andere tips die je wil delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.