Kookclub 14 november 2015

In november was het weer zover om samen te komen en een aantal recepten uit te gaan proberen. Vriendin I. was aan de beurt en had wat recepten uit het kookboek Made in India van Meera Sodha gehaald. Een boek wat bol staat met authentieke recepten uit een Indiaas familiearchief. Ik deel vandaag weer wat behind the scenes kiekjes en natuurlijk de heerlijke recepten die we uitgeprobeerd hebben.

Hoofdgerecht: kipcurry en curry van pompoen met home made naan

Omdat we een zwaar hoofdgerecht hadden is er deze keer voor gekozen om geen voorgerecht klaar te maken. Ik ging aan de slag met de voorbereidingen voor de kipcurry, vriendin L. met de curry van pompoen en I. met de naan omdat deze een uur moest rijzen.

Ingrediënten curry van geroosterde (fles)pompoen met knoflook en tomaten (4 personen)
  • 1 (fles)pompoen van ca. 1 kg, ongeschild in 2 cm dikke plakken
  • 4 eetlepels raapzaadolie
  • 1 groene chilipeper (grofgehakt)
  • 1 grote ui
  • 400 gram pomodori (blik)
  • 3 cm gemberwortel (grofgehakt)
  • 4 tenen knoflook
  • zout
  • ½ theelepel versgemalen peper
  • ½ theelepel suiker
  • 1½ theelepel gemalen korianderzaak
  • 1½ theelepel gemalen komijnzaad

Geroosterde pompoen voor curry kookclub

Bereiding curry van pompoen (lasan, tametar anna kaddu nu shaak)
  • Verhit de oven op 200 ºC, bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en verdeel de plakken pompoen erover. Sprenkel er 2-3 eetlepels olie over en strooi royaal met zout en peper. Schep het door elkaar en bak het 30 minuten totdat ze gaar en lichtbruin zijn.
  • Doe gember, knoflook, chilipeper en een snuf zout in een vijzel en maak er puree van.
  • Zet een koekenpan met 1 eetlepel olie op halfhoog vuur. Fruit hierin de ui aan, voeg bovenstaande kruidenpuree toe en bak kort door. Roer de tomaten, inclusief sap, toe en breek het met je lepel in stukjes. Roer af en toe en laat het 12 minuten pruttelen totdat het mengsel dik is.
  • Roer de suiker, koriander, komijn, peper en zout naar smaak er doorheen. Laat nog vijf minuten pruttelen, verdun eventueel met een scheutje water en schep de plakken pompoen er doorheen.
Ingrediënten kipcurry met pistachenoten en yoghurt (4 personen)
  • 100 gram ongezouten pistachenoten (wat extra ter garnering)
  • 3 eetlepels raapzaadolie
  • 2 grote uien, in dunne ringen
  • 2 grote tomaten
  • 5 cm gemberwortel
  • 4 tenen knoflook
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • ½ theelepel gemalen kardemonzaad
  • 1 theelepel garam masala
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 800 gram kip(pendijen)
  • 2½ dl kippenbouillon
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • sap van ½ citroen
Bereiding kipcurry (pista nu murghi)
  • Maal de pistachenoten tot fijn poeder. Doe de gember en knoflook in een vijzel en maak er puree van.
  • Giet de olie in een pan en zet op halfhoog vuur. Fruit hierin de ui totdat deze gekaramelliseerd is, voeg de gember en knoflook toe en bak kort door voordat je de tomaten toevoegt. Stoof het mengsel 5 minuten en doe de peper, garam masala, chilipoeder, koriander, kardemom, kaneel en zout erbij. Roer goed en leg de stukken kip in de pan.
  • Bak de stukken kip aan, roer de gemalen pistachenoten erdoor en roerbak kort voordat je de kippenbouillon erbij doet. Klop de yoghurt los met een vork en roer het door het mengsel. Zet de deksel erop en stoof de kip voor 15 minuten.
  • Als de kipcurry klaar is serveer je deze met een dot yoghurt, strooi er nog wat gehakte pistachenoten overheen en knijp er wat citroensap over uit.

Indiaas curry pruttelen kookclub

Ingrediënten naan van auntie Harsha (6 personen)
  • 500 gram witte bloem (plus extra om te bestuiven)
  • raapzaadolie
  • 4 eetlepels volle yoghurt
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 afgestreken theelepel bakpoeder
  • 2¾ dl volle melk, handwarm
Bereiding naan
  • Doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en doe daar 2 eetlepels olie, yoghurt, gist, suiker, zout en bakpoeder in. Meng het met je vingers tot een mengsel wat op broodkruim lijkt, voeg beetje bij beetje de warme melk toe en zorg dat het een samenhangend deeg is.
  • Leg het deeg op een schoon, bebloemd aanrecht, kneed het vijf minuten en vet de deegbal in met 1 theelepel olie.
  • Leg de deegbal in een kom, dek het af met plasticfolie of een schone theedoek en zet het minstens 1 uur op een warme plek zodat het tot het dubbele kan rijzen.
  • Als het deeg gerezen is verdeel het dan in 12 stukken, maak er een bolletje van en wentel het in bloem waar je het uitrolt tot een lap van circa 12×20 cm.
  • Zet een koekenpan op halfhoog tot hoog vuur en leg als deze heet is de naan erin. Keer de naan om zodra er bellen ontstaan, na 20-30 seconden, en bak de andere kant net zo lang. Keer de naan weer om en druk hem 10-15 seconden rustig op de panbodem. Daarna nogmaals even lang aan de andere kant. Check of de naan helemaal gaar is en winkel ze in aluminiumfolie om warm te houden.

Curry met home made naan kookclub

Persoonlijk vond ik de kipcurry het lekkerst en dat kwam voornamelijk doordat ik de curry met pompoen geen geheel vond door de grote stukken erin. De naan was goed gelukt en ook nog eens lekker om te dippen in de curry. Een prima gevarieerd gerecht.

Nagerecht: kokoskaramel en masala chai

Ingrediënten kokoskaramel (25-30 kleine karamels)
  • 4 dl gecondenseerde melk
  • 250 gram ongezoete geraspte gedroogde kokos
  • ½ theelepel kardemonpoeder
Bereiding kokoskaramel (topra pak)
  • Giet de gecondenseerde melk in een pan met antiaanbaklaag en zet op laag vuur. Roer veelvuldig zodat het niet aanbrand en heb engelengeduld.
  • Voeg als de melk gaat bewegen 200 gram kokos en de kardemon toe en blijf roeren tot het mengsel op deeg gaat lijken. Als je er een balletje van kan draaien zet je het vuur uit om het mengsel af te laten koelen.
  • Zet een kom klaar met de overgebleven kokos (50 gram) en rol daar de gemaakte balletjes doorheen.

Je kan de kokoskaramel balletjes 1 week in de koelkast bewaren.

Kokoskaramel masala chai kookclub

Ingrediënten masala chai (2 personen)
  • ½ theelepel chai masala. Je maakt de kruidenmix door 50 gram gemberpoeder, 25 gram kaneelpieder, 25 gram kruidnagelpoeder, 15 gram gemalen zwarte peper en 15 gram gemalen kardemom met elkaar te mengen (mengsel is 6 maanden houdbaar en gebruik ¼ deel per persoon).
  • 2 zakjes thee
  • 1½ mok water
  • ½ mok melk
  • 4 theelepels suiker (naar smaak)
Bereiding masala chai
  • Maak het chai masala kruidenmengsel en doe dit samen met het water, melk en de theezakjes in een pan. Roer kort en breng het aan de kook.
  • Draai het vuur, zodra het kookt, laag en laat het geheel één minuut zachtjes koken. Giet het in de mokken met een fijne zeef en doe er eventueel suiker in naar smaak.

Heerlijke chai tea kokoskaramal kookclub

De Chai tea was heerlijk maar de kokoskaramel was wat eenzijdig van smaak. Als tip geven ze dat je de balletjes kan dopen in chocolade, zelf hadden we ook het idee dat je eventueel een noot in de kern kan stoppen om het een bite te geven. Verder vond ik ze warm het lekkerst, want toen ik ze een dag later uit de koelkast haalde om op te eten vond ik ze wat hard. Misschien dat ik ze even eruit had kunnen laten liggen om de zachtheid weer terug te krijgen.

En ga jij één van deze recepten uitproberen?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

16 thoughts on “Kookclub 14 november 2015

  1. Dit ziet er ontzettend lekker uit allemaal. Ik word wel een beetje bang van de lange ingrediëntenlijsten. Misschien moet ik maar gewoon met het nagerecht en chai beginnen 😉

    • Anita

      Het zijn vooral de kruiden die de ingrediëntenlijst zo lang maken. Maar de chai is erg lekker dus zeker een aanrader om te maken Nesrin!

  2. Ik ben geen pompoenfan, maar de kipcurry ziet er heerlijk uit!

  3. gertie

    Water loopt me in de mond van jullie nagerecht!!

  4. Wat een heerlijkheden weer! Echt super lekker ziet het er weer uit, vooral de kipcurry en het nagerecht!!! Mmmmmm

  5. mmmm, klinkt goed…
    en ♥ voor pompoen..
    ik zou nog eens graag tandoori zelf willen maken ipv uit een pakje of pot

  6. ooh klinkt allemaal heel erg lekker!

  7. Oh lekker zeg. Mijn man is half Indiaas en een van onze beste vrienden is het helemaal. Wij eten dus best vaak Indiaas.

  8. mm lekker zeg ik ben gek op curry en kokos, bof ik even met dit artikel 🙂

  9. Leuk zeg zo’n kookclubje. Ben er stiekem een beetje jaloers op 😉 Ziet er allemaal ook erg lekker uit, vooral de curry lijkt me heerlijk!

    • Anita

      Een keer voorstellen in je omgeving, wie weet wil iemand dat ook graag doen 🙂

  10. Mmmm, lekkere recepten! Het ziet er echt goed uit! Naar de kipcurry ben ik het meest benieuwd! 🙂

  11. Dat ziet er allemaal echt heerlijk uit zeg. Een berg aan kruiden zie ik wel overal voorbij komen. Suprleuk trouwens zo’n kookclub. Op die manier maak je toch hele andere gerechten dan je normaliter zou doen.

  12. Dit ziet er echt zo lekker uit!
    Ik heb laatst voor het eerst zelf met pompoen gekookt: Soep gemaakt!
    Was ook erg lekker!

  13. Die kokos balletjes zien er lekker uit zeg, en klinkt ook makkelijk om te maken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.