Kookclub 14 oktober 2016

Nu we na de laatste kookclub meteen een nieuwe datum ingepland hadden was het na twee maanden weer zover. Deze keer mochten we de keuken van vriendin I. inwijden en dat is goed gelukt. Twee recepten komen uit het Jamiemagazine, het toetje was iets wat I. al langer uit wilde proberen. Ik deel vandaag weer wat behind the scenes kiekjes en natuurlijk de heerlijke recepten die we uitgeprobeerd hebben.

kookclub komkommer salade jamie magazine

Voorgerecht: komkommer-merguezsalade met rucola-knoflookhummus

Toen we alle recepten goed gingen bekijken bleek dat we voor het hoofdgerecht zelf ciabatta moesten gaan maken. Echter zouden we hier zeker twee uur mee bezig zijn en dan zou het veel te laat worden. We kozen er daarom voor om nog even een brood bij de supermarkt te halen. I. begon aan het toetje, ik met het voorgerecht en L. keek waar ze bij kon helpen. Als eerste ging het nagerecht in de oven en daarna pas het hoofdgerecht.

Ingrediënten salade met hummus (4 personen)

Voor de salade

  • 1½ komkommer
  • 2 grote romatomaten
  • ½ rode ui
  • 50 ml olijfolie
  • 40 ml citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kappertjes
  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje peterselie
  • 400 gram merguezworstjes
  • 100 gram feta
  • 1 theelepel sumok
  • 100 gram rucola, ter garnering

Voor de hummus

  • 60 gram rucola
  • 50 ml olijfolie
  • 400 gram kikkererwten
  • 1 teen knoflook
  • 40 ml citroensap
  • 1 eetlepel grove mosterd

rucola knoflookhummus jamie magazine

Bereiding salade met hummus

  • Snijd de komkommer in dunne plakjes, de tomaten in stukjes en de ui in dunne ringen. Doe deze in een kom en ga verder met de dressing.
  • Hak de koriander en peterselie fijn en roer dit met de olijfolie, het citroensap, honing en kappertjes (uitgelekt) door elkaar. Schenk dit daarna over de groenten en schep dit om. De salade is nu klaar.
  • Gril de worstjes ongeveer in 10 minuten gaar en snijd deze in kleine stukjes.
  • Ga na verder met de hummus. Stop de rucola samen met de olijfolie en een snufje zout in een blender. Voeg de kikkererwten (uitgelekt), knoflook en citroensap toe en mix dit tot een glad mengsel. Roer de mosterd erdoor en klaar is je hummus.
  • Leg op elk bord een laagje hummus en schep hier de salade in het midden op. Strooi er dan wat stukjes worst, sumak, rucola en feta overheen. Eet smakelijk!

komkommer merguezsalade rucola knoflookhummus

Een heerlijke combinatie van smaken en dat ook zonder de feta. Zeker iets om vaker te maken en het vult tevens best goed door de kikkererwten en stukjes worst.

Hoofdgerecht: broden met porchetta en salsa verde

Ingrediënten porchette en salsa (4-6 personen)

  • 1 ciabatta
  • 12 dunne plakjes pancetta (100 gram)
  • 400 gram varkenshaas
  • 1 eetlepel (citroen)tijmblaadjes
  • 6 salieblaadjes
  • 1½ teen knoflook
  • Rasp van ½ citroen
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 200 gram cherrytomaatjes

Voor de salsa verde

  • Handvol basilicum
  • Flinke handvol peterselie
  • 2 ansjovisfilets in olie
  • Handvol groene olijven
  • 1½ teen knoflook
  • 6-8 eetlepels extra vergine olijfolie
  • Sap van ½ citroen

porchetta salsa verde jamie magazine

Bereiding porchetta en salsa

  • Begin aan de varkenshaas met pancetta. Leg de pancetta dakpansgewijs op een snijplank. Vouw (snijd) de varkenshuis als een soort boek open zodat het vlees overal ongeveer even dik is en je hem gelijkmatig kunt garen. Met de snijkant omhoog en opengevouwen leg je deze dan op de pancetta.
  • Snijd de salieblaadjes, hak de knoflook fijn, rasp de citroen en maal het venkelzaad. Maak hiervan een mengsel samen met de tijmblaadjes en strooi het over de varkenshaas. Doe er ook nog flink wat zout en peper over.
  • Rol het vlees vanaf de lange kant op met plasticfolie en wikkel zo de pancetta er stevig omheen. Dit totdat de varkenshaas zijn oorspronkelijke vorm weer terug heeft en leg deze 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
  • Ga nu verder met de salsa. Doe de basilicum, peterselie, uitgelekte ansjovis, olijven en knoflook in de keukenmachine. Maal deze tot een grove saus en giet terwijl je mixt in een dun straaltje de olie erbij. Roer er daarna de citroensap en wat peper doorheen.
  • Verwarm de oven voor op 220ºC en smeer de bakplaat in met olijfolie. Haal de plasticfolie van het vlees en leg deze met de naad naar beneden op de bakplaat. Rooster het vlees 25 minuten in de oven totdat deze lichtbruin en stevig is. Het moet sissen als je de oven open doet en laat het even afkoelen voordat je deze in plakken van ongeveer 1,5 centimeter snijd.
  • Snijd de ciabatta horizontaal doormidden en smeer de salsa verde over de onderste helft waarna je de door de helft gesneden cherrytomaatjes erover verdeeld. Daarna kunnen ook de plakjes porchetta erop, leg je de bovenste helft van de ciabatta erover en snijd het in grove stukken.

ciabatta porchetta salsa verde kookclub

Prima gerecht en de ponchette is ook lekker te combineren bij je standaard aardappel, groenten en vleesgerecht. En een keer een wat ander pestorecept maakt het ook helemaal af.

Nagerecht: brownies met frambozencheesecake

Ingrediënten brownies cheesecake (15 stuks)

  • 200 gram pure chocolade, wij kozen voor witte
  • 200 gram boter op kamertempertuur
  • 400 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 110 gram bloem
  • 400 gram verse roomkaas
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • 120 gram frambozen (vers of diepvries)

kookclub brownies frambozencheesecake recept

Bereiding brownies cheesecake

  • Doe de chocolade in een kom en verwarm deze au bain-marie. Wanneer deze gesmolten is laat je deze iets afkoelen.
  • Zet een rechthoekige bakvorm of een taartvorm van ∅ 26 centimeter klaar, vet deze in en bekleed het met bakpapier.
  • Klop de boter met 250 gram van de suiker tot een luchtig mengsel en voeg één voor één 3 eieren toe. Roer daarna de gesmolten chocolade erdoor. Spatel de bloem er luchtig doorheen en schep ¾ van het mengsel in de beklede bakvorm.
  • Verwarm de oven voor op 170ºC. Klop in een andere kom de roomkaas met de rest (150 gram) van de suiker, 2 eieren en het vanille-aroma glad. Spreid dit uit op het chocolademengsel in de bakvorm.
  • Breng schepjes van het chocolademengsel aan op het roomkaasmengsel en werk dit met een vork losjes door. Dit zodat er een marmerpatroon ontstaat. Druk de frambozen erin en bak de cheesecake 40-45 minuten in het midden van de oven.
  • Laat het ongeveer 1 uur afkoelen en serveer het in blokken.

cheesecake eindresultaat recept

Door de witte chocolade was de cheesecake best wel zoet maar alsnog erg heerlijk. Er was nog meer dan voldoende over om er de volgende dagen van te genieten.

En ga jij één van deze recepten uitproberen?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

13 thoughts on “Kookclub 14 oktober 2016

  1. Anja

    Ziet er allemaal weer heerlijk uit

  2. Wat ziet dit er allemaal heerlijk uit, vooral het toetje! Leuk idee, zo’n kookclub 🙂

    • Anita

      Ja zo leuk als je vriendinnen hebt die het ook heerlijk vinden om lang in de keuken te staan en recepten uit te proberen 🙂

  3. Het ziet er allemaal weer ontzettend lekker uit! Het toetje spant de kroon!

  4. gertie

    Toetje over? En toen heb je mij niet gebeld??

    • Anita

      Haha, het was niet mijn kookclub deze keer dus had weinig recht van spreken 😉

      • Ik heb gewoon nog nooit humus gegeten maar lijkt me toch wel erg lekker. Leuke recepten. Die laatste laat me watertanden!

  5. Oooh wat ziet het er weer heerlijk uit! Ik wil nu ook alles proberen te maken

  6. Oeh, die cheesecake ziet er echt heerlijk uit! Zelfs toen ‘ie nog de oven in moest haha. Maar ook dat brood lijkt me erg lekker. Een kookclub lijkt mij ook echt heel leuk.

    • Anita

      Brood is gekocht, haha! Wilde het eerst zelf maken maar dan zouden we wel erg laat eten, was een beetje een miscalculatie 😉

  7. Oh lekker zeg. Al sla ik die rolletjes over, die hummus en frambozencake daar krijg ik honger van!

  8. De eerste en de laatste ga ik zeker eens proberen. Vooral die eerste lijkt me heerlijk. Mooi om te zien ook, al die kleuren bij elkaar 🙂

  9. Het ziet er heel lekker uit. Ik vind koken niet heel leuk maar zo een kookclub lijkt mij wel heel leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>