Kookclub 19 augustus 2016

Afgelopen vrijdag was ik weer de gastvrouw voor onze paar maandelijkse kookclub. Ik zocht in mijn map met uitgescheurde recepten van kooktijdschriften en er haalde er drie uit. Ze komen allemaal uit een oude Allerhande en de boodschappen van de Emté. En daarna natuurlijk boodschappen doen om de ingrediënten in huis te halen. Ik deel vandaag weer wat behind the scenes kiekjes en natuurlijk de heerlijke recepten die we uitgeprobeerd hebben.

Ingredienten kookclub aug 2016 mindjoy

Voorgerecht: komkommersoep met kokos

We starten eigenlijk tegelijk aan alle recepten. Dit omdat de soep één uur moest koelen, het hoofgerecht één uur moest stoven en ook het deeg van het nagerecht één uur in de koelkast mocht doorbrengen. Ik ging aan de slag met het voorgerecht, vriendin L. met de gumbo waarbij ze tijdens het snijden hulp van mij kreeg en I. ontfermde zich over de zoete rijsttaart.

Ingrediënten komkommersoep (4 personen)

  • 2 komkommers
  • 2 bosuitjes
  • 2 takjes munt
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels kokosmelk
  • sap van een ½ limoen
  • 1 teentje knoflook, geperst

komkommersoep kokos bereiding kookclub

Bereiding komkommersoep

  • Was de komkommers goed, snijd ze overlangs doormidden en verwijder de zaadjes met een lepeltje. Houd een halve komkommer achter voor de garnering en snijd de rest in kleine blokjes.
  • Snijd de bosui klein en doe deze met de munt, yoghurt, kokosmelk, limoensap en knoflook in de blender of maal het met een staafmixer helemaal fijn. Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper en laat het in de koelkast helemaal koud worden (ongeveer 1 uur).
  • Schaaf de halve komkommer in dunne linten en serveer deze op de koude soep

Komkommersoep kokos

Een prima soepje met voldoende smaak. Extra water was hier niet nodig en ook zout en peper hebben we niet toegevoegd. En eerlijk gezegd was ik deze ook vergeten.

Hoofdgerecht: gumbo met garnalen

Ingrediënten gumbo (4 personen)

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 stuk ontbijtspek (200 gram)
  • 75 gram winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 20 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 650 ml koude kippenbouillon (tablet)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 zak grote garnalen (500 gram)
  • 3 bosuitjes

Bereiding gumbo garnalen kookclub

Bereiding gumbo

  • Snijd de ontbijtspek in dunne plakjes, verhit de olie in een ruime braad- of wokpan en bak het spek 8 minuten op middelhoog vuur. Schep het regelmatig om.
  • Snijd ondertussen de winterpeen in blokjes van 1×1 cm, snipper de ui, snijd de knoflook fijn en bleekselderij in boogjes. Voeg deze bij de ontbijtspek en bak het nog 5 minuten.
  • Maak ondertussen de kippenbouillon klaar en laat het afkoelen, snijd de bosui in kleine ringen en zorg dat de garnalen aan het ontdooien zijn.
  • Voeg daarna de boter toe en laat het smelten waarna de bloem erbij mag. Bak het al roerend nog 10 minuten op laag vuur.
  • Schenk de bouillon erbij en breng het al roerend aan de kook. Voeg de tomatenblokjes toe en laat op een heel laag vuur 1 uur stoven met de deksel schuin op de pan. Roer het af en toe even door.
  • Als je ongepelde garnalen hebt pel je deze en verwijder je het darmkanaal. Doe deze samen met de bosui in de gumbo en laat het op een laag vuur in 10 minuten gaar worden.
  • Serveer het traditioneel met gekookte rijst maar met brood is het ook lekker of zelfs zonder iets erbij.

Gumbo garnalen recept

Een heerlijk gerecht en vooral de ontbijtspek geurt de gumbo. Ook geeft deze een lekkere smaak af en zonder al teveel kruiden heb je een smakelijke maaltijd. Zeker iets om vaker te maken.

Nagerecht: zoete rijsttaart met speculaaskruidenbodem

Ingrediënten rijsttaart (8 personen)

Voor het deeg

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram koude boter (in blokjes)
  • 300 gram bloem
  • 1 eetlepel speculaas/koekkruiden
  • 1 losgeklopt ei

Voor de vulling

  • 1 vanillestokje
  • 1 liter volle melk
  • 100 gram suiker
  • 150 gram dessertrijst
  • 2 eieren

Deeg rijsttaart uitrollen met fles

Bereiding rijsttaart

  • Meng de suiker met boter, bloem, speculaaskruiden en een eetlepel van het losgeklopte ei. Kneed het tot een soepel deeg en verpak het in vershoudfolie of bakpapier en laat het in de koelkast minimaal één uur opstijven.
  • Nu kan je aan de slag met de vulling. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de melk, suiker en dessertrijst in een pan. Laat het op laag vuur in 20 minuten zachtjes gaar koken. Roer het natuurlijk af en toe even goed door.

Vulling rijsttaart kookclub

  • Als de rijst gaar is giet je het mengsel over in een schaal, verwijder je het vanillestokje en laat je het afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Waarna je de taartvorm, met een doorsnee van 28 cm, geheel bekleed met het deeg. Snijd de bovenkant van de rand netjes bij.
  • Klop nu de eieren met het overgebleven deel van het losgeklopte ei uit het deeg in een paar minuten lichtgeel en schuimig. Roer dit door het afgekoelde rijstmengsel tot alles goed vermengd is.

Rijsttaart vulling gieten op deeg

  • Stort dit in de deegvorm en strijk eventueel de bovenkant glad. Bak de taart in het midden van de oven in 30 à 40 minuten gaar en lichtbruin.
  • Laat het één uur buiten de koelkast helemaal afkoelen en garneer eventueel met stijf geklopte slagroom.

Rijsttaart koekkruidenbodem recept

Een ontzettend heerlijke taart welke ook nog eens onwijs vult. Helemaal laten afkoelen is zeker aan te raden omdat het rijstmengsel dan massiever wordt en de taart niet uit gaat lopen. Ook valt hij dan beter te snijden en te serveren. Van R. mag ik deze wel vaker gaan maken en iedereen vond hem veel lekkerder dan een taart kant en klaar uit de winkel.

En ga jij één van deze recepten uitproberen?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

7 thoughts on “Kookclub 19 augustus 2016

  1. Wat een heerlijke en aparte gerechten! Leuk dat jullie een kookclub hebben.

  2. Ooooohhh, die rijsttaart! Wat ziet die er lekker uit! Komkommersoep lijkt me heel geschikt voor de komende dagen!

  3. De komkommersoep kan ik wel eens proberen te maken en die rijsttaart klinkt ook heerlijk al laat ik het maken liever aan een ander over

  4. Alle drie de recepten lijken mij heerlijk! De komkommersoep ben ik het meest benieuwd naar. De rijsttaart ziet er erg goed uit.

  5. Die speculaas taart klinkt wel bijzonder, zeker zo met rijst! Ergens lijkt het me wel wat. Krijg meteen zin om te gaan bakken 🙂

  6. gertie

    De rijstetaart was verrukkelijk! !

  7. De komkommersoep en de taart lijken mij heerlijk! Garnalen lust ik niet, ik krijg ze niet weg hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>