Kookclub 23 mei 2015

Afgelopen weekend was het weer tijd voor een nieuwe kookclub waar we een aantal recepten uitgeprobeerd hebben. We plannen nu elke twee maanden een kookdate en de volgende keer ben ik aan de beurt. Dus dat wordt de komende tijd goed rondspeuren naar lekkere recepten. De recepten van deze kookclub komen uit het boek ‘Southern Living, no taste like home’ van Kelly Alexander, gekocht door vriendin in Amerika. Ik deel vandaag weer wat behind the scenes kiekjes en natuurlijk de heerlijke recepten die we uitgeprobeerd hebben.

Kookclub mei 2015 mindjoy

Hoodgerecht: gegrilde biefstuk, pompoenpuree & tomatensalade

Omdat we drie aparte recepten gebruikten voor het hoofdgerecht is er deze keer voor gekozen om geen voorgerecht klaar te maken. Alles had namelijk ook een lange bereidingstijd en we moesten even goed kijken wie wat zou doen. Twee begonnen met de pompoenpuree, terwijl de ander aan de slag ging met de tomatensalade waarna de biefstuk klaargemaakt werd zodat deze nog warm geserveerd kon worden.

Ingrediënten pompoenpuree uit de oven (4-6 personen)

  • 1,3 kg pompoen
  • 45 ml gesmolten boter
  • 37 ml honing
  • 30 ml sinaasappelsap
  • 60 ml eiwit
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • Snufje zout en peper

Bereiding pompoenpuree

  • Snijd de pompoen in kleine stukken, haal de zaden eruit en leg ze op een bakplaat.
  • Meng 15 ml gesmolten boter met 7 ml honing en borstel het evenredig over de pompoen. Strooi en daarna nog wat zout en peper overheen. Plaats het in de oven en bak voor 30-35 minuten op 230 graden totdat ze zacht zijn.
  • Haal het vel van de stukken pompoen en leg deze in een kom.
  • Meng daar 60 ml eiwit, 30 ml honing, 30 ml gesmolten boter, 30 ml sinaasappelsap en een snufje gemalen nootmuskaat en zout bij. Meng het met een blender totdat het een glad mengsel is en giet het in een licht ingevette ovenschaal.
  • Zet het voor 35-40 minuten in de oven op 180 graden totdat het een vaste puree substantie is geworden.

Kookclub mindjoy pompoenpuree mei 2015

Ingrediënten tomatensalade met doperwten salsa (8 personen)

  • 1,8 kg gemengd assortiment tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 grote rode ui
  • 1 tot 2 nectarines
  • 2 jalapeño pepers
  • 15 gram suiker
  • 45 ml limoensap
  • 10 gram sinaasappelschil
  • 10 gram verse gember
  • 480 gram gekookte doperwten
  • 120 gram verse koriander
  • Verse basilicum naar smaak

Bereiding doperwten salsa

  • Snijd de nectarines en jalapeño pepers in kleine stukjes. Voeg suiker, limoensap, sinaasappelschil en verse gember toe. Roer het door elkaar en laat het voor 15 minuten staan zodat de smaken in de nectarines en pepers kunnen trekken.
  • Kook de doperwten kort en laat deze afkoelen
  • Snijd de koriander en een halve rode ui fijn. En voeg deze toe aan het mengsel.

 Bereiding tomatensalade

  • Snijd de tomaten door de helft of in stukken naargelang de gewenste grootte voor de salade.
  • Snijd de komkommer en ui en voeg deze toe aan de tomaten
  • Voeg de doperwten salsa toe en garneer met de basilicum bladeren.

Kookclub mindjoy tomatensalade mei 2015

 Ingrediënten gegrilde biefstuk met citrus-chili boter (4 personen)

  • 3-4 biefstuk
  • 240 ml zachte boter
  • 30 gram limoenschil
  • 30 gram citroenschil
  • 3 knoflook teentjes
  • 15 gram jalapeño pepers
  • 5 gram verse tijm
  • 3 lente uitjes
  • Snufje zout en peper
  • Olijfolie

Bereiding gegrilde biefstuk met citrus-chili boter

  • Voeg de boter, limoenschil, citroenschil, gesneden knoflook, jalapeño pepers en tijm bij elkaar en roer het goed door elkaar heen. Maak de boter klaar voordat je de biefstuk gaat bereiden want deze heb je hierbij nodig. Je kan hem even koud of op kamertemperatuur zetten.
  • Besprenkel de biefstukken eerst met wat zout en peper. Je kan ervoor kiezen om deze te grillen in de pan of oven, wij kozen voor de grillpan omdat de oven al overuren draaide en het nagerecht er ook al in moest. Rauw, rood, medium of doorbakken. Kies zelf hoe jij je biefstuk graag eet en pas daar je bereidingswijze op aan.
  • Leg een stuk aluminium folie klaar en leg daar de stukken biefstuk op. Besmeer deze met 45 ml van de citrus-chili boter, vouw de folie dicht en laat het voor 5 minuten staan.
  • Gril ondertussen de lente uitjes kort aan beide kanten, snijd de biefstuk in mooie stukken en serveer met de overgebleven boter.

Kookclub biefstuk southern living kookboek mindjoy

Na ongeveer 2 uur waren we klaar om het hoofdgerecht te serveren. De tomatensalade had een ontzettende lekkere en frisse smaakexplosie en zou je ook met rijst, pasta, bulgur of quinoa kunnen eten. Zowel bij de biefstuk als pompoenpuree proef je de boterige smaak dus als je daar niet zo van houd zou ik er minder in doen. De honing geeft een lekkere zoete smaak aan de puree en door hem nog een tijd in de oven te plaatsen krijg je de echte puree structuur.

Nagerecht: Coca-Cola cake met frosting

Nadat de pompoenpuree uit de oven kwam zijn we ondertussen ook aan de slag gegaan met de Coca-Cola cake. Een cake met ontzettend veel suiker en calorieën maar niet zo moeilijk om klaar te maken. Of hij ook goed uit de oven kwam dat zie je verderop.

Ingrediënten Coca-Cola cake en frosting

  • 360 ml Coca-Cola
  • 120 ml karnemelk
  • 360 gram boter
  • 420 gram suiker
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 25 ml vanille extract
  • 480 gram bloem
  • 105 gram cacao
  • 5 gram baking soda
  • 2 bussen (480 gram) poedersuiker
  • 360 gram mini marshmallows
  • 180 gram gesneden en geroosterde pecannoten

Bereiding Coca-Cola cake

  • Meng 240 ml cola met de karnemelk en zet het apart.
  • Mix 240 gram boter totdat deze romig is, voeg langzaam de suiker toe en wanneer deze gemengd is voeg je de eieren en 10 ml vanille extract toe.
  • Meng de bloem, 60 gram cacao en baking soda.
  • Voeg om en om het bloem en cola mengsel toe aan het boter mengsel, waarbij je start en eindigt met het bloem mengsel. Klop het op lage snelheid totdat het goed gemengd is.
  • Roer de marshmallows door het mengsel en giet het in een ingevette blik van 30×20 cm. Bak het voor 30 tot 35 minuten op 180 graden.

Kookclub mei 2015 coca cola cake mindjoy

Bereiding Coca-Cola frosting

  • Doe 120 gram boter, 120 ml cola en 45 gram cacao in een koekenpan en roer dit mengsel goed door totdat de boter gesmolten is.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de poedersuiker en 15 ml vanille extract toe. Roer goed door totdat alles gemengd is en giet het over de cake wanneer deze 10 minuten uit de oven is.

Belangrijk: maak de frosting niet van tevoren want hij moet nog vloeibaar zijn als je het over de cake giet.

Coca cola cake nailed it mindjoy Nailed it!

Gelukkig konden we er nog drie bordjes mee vullen want de zijkanten waren goed gelukt. Maar de binnenkant was nog ontzettend vloeibaar toen we hem om wilde keren om de frosting er overheen te gieten. Ik denk echter dat we een te hoog blik hebben gebruikt en de marshmallows smelten natuurlijk ook waardoor we de bereidingstijd wat hadden moeten verlengen. Je proeft de cola heel minimaal, de cacao en zoetstoffen overheersen voornamelijk. De cake was lekker, maar wel ontzettend machtig!

Heb jij nog veel recepten liggen om uit te proberen?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

11 thoughts on “Kookclub 23 mei 2015

  1. Dat ziet er weer erg lekker uit!!! Vooral die cola-cake. Jammie! Ik kook vrij weinig uit kookboeken. Wat ik laatst volgens recept heb gemaakt was wel erg geslaagd: lasagne met knolselderij. Is te vinden op internet.x

  2. Lijkt me heerlijk allemaal! Vooral de pompoen puree, want ik ben dol op alles waar pompoen in zit. Leuk experiment, de Coca-Cola cake! Daar zou ik zelf nooit opgekomen zijn.

  3. Oh een Coca Cola cake? Dit is nieuw voor mij (ga ik opslaan) en de pompoenpuree ziet er lekker uit.

  4. Oh men… Ik krijg zo’n vreselijke trek als ik dit zie en lees. ‘
    Ziet er super goed uit allemaal!

  5. Coca cola cake? Voor een cola-verslaafde klinkt dat heel interessant!
    Die pompoensap ziet er heerlijk uit! Ik heb een uur terug geluncht, maar krijg nu weer trek.

    • Anita

      Dan moet je hem idd zeker eens gaan maken 😉

  6. De biefstuk en de cola cake lijkt me heerlijk! Moet ik onthouden :-)!

  7. Klinkt heerlijk allemaal! Ik ben dol op pompoen, vooral soep maak ik er vaak van, dus die puree lijkt me heel lekker om eens te maken. Het is zo leuk dat je zo’n kookclub hebt! Ik heb nog heel veel recepten die ik eens wil proberen, voornamelijk van de Groene Meisjes en Iris (IkbenIrisniet). Al die recepten bewaar ik op bloglovin’ en vaak ook op Pinterest. Nu nog een keer gaan maken!

  8. Coca cola cake?! Geweldig! En het ziet er inderdaad ontzettend machtig uit hihi. Die salade lijkt me ook lekker zeg. Hmm, ik krijg gewoon al trek als ik dit zie!

  9. Dit ziet er overheerlijk uit! Vooral die Coca-Cola cake lijkt me fantastisch om eens te proberen!

  10. Gertie de Groot

    Die salade gaan we zéker eens maken en de pompoenpuree lijkt me ook heerlijk.
    Maar die coca cola cake laat ik toch maar achterwege!
    Wel heel leuk zo’n kookclubje. Ga er ook eens over nadenken…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.