Kookclub 6 januari 2017

Zo vlak voor mijn uitgerekende datum besloten we om nog een laatste kookclub in te plannen. Deze keer mochten we de keuken van vriendin L. inwijden en dat is goed gelukt.Twee recepten komen uit het boek ‘Koken met thee’ van Frank van der Zande en het voorgerecht uit Taco’s. Ik deel vandaag weer wat behind the scenes kiekjes en natuurlijk de recepten die we uitgeprobeerd hebben.

Voorgerecht: taco’s in sinaasappelsap gemarineerde vis

Ingrediënten taco’s met vis (4 personen)

  • 800 gram visfilet zoals tilapia
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Snufje zeezout
  • Bloem, om te bestuiven
  • 2-3 eetlepels olie
  • 8 tortilla’s

Voor de chili crème

  • 6 eetlepels zure room
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 verse rode chilipeper
  • Snufje zeezout
  • Klein bosje verse koriander (fijngehakt)

Baja-sla

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel zeezout
  • Scheutje pikante saus (zoals Tabasco)
  • Snufje gemalen komijn
  • 1 kleine witte kool
  • 1 klein bosje radijsjes
  • Klein bosje verse koriander (fijngehakt)

Tilapia sinaasappelsap gemarineerd kookclub

Bereiding taco’s met vis

  • Maak de marinade voor de vis een dag van tevoren klaar door de sinaasappelsap, komijn, chilipoeder en zout in een ondiepe schaal te leggen. Wentel de visfilets door de marinade tot ze ermee bedenkt zijn en dek de schaal af. Laat de vis voor het bakken op kamertemperatuur komen.
  • Doe voor de chili crème alle ingrediënten in een kom en meng deze goed door elkaar.
  • Neem de visfilets uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Doe wat bloem en een snufje zout in een ondiepe ruime schaal. Haal de visfilets door de gekruide bloem en schud het overtollige bloem af.
  • Ga aan de slag met de baja-sla. Snijd de witte kool in sliertjes en de radijsjes in dunne plakjes. Doe de mayonaise, limoensap, zout, pikante saus en komijn in een kom en mag dat goed door elkaar. Voeg de kool, radijs en koriander toe en schep alles goed om.
  • Verhit olie in een keukenpan op hoog vuur en bak de filets 2-4 minuten aan elke kant totdat ze gaar en goudbruin zijn. Zo ook dat de randjes krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier
  • Warm de tortilla’s op en schik voor het serveren een bergje baja-sla in het midden. Leg er stukjes gebakken vis op en garneer met wat chili crème.

Taco vis baja sla

We hebben gewone sla gebruikt in plaats van de baja-sla maar het gerecht was hierdoor wel een beetje flauw. De chili crème daarentegen was goed pittig maar in combinatie met de baja-sla wordt het denk ik een beter geheel. De marinade is namelijk niet overheersend maar we hebben het mengsel dan ook niet de vorige dag in de koelkast gezet. L. had het gelukkig wel al eerder die dag in de koelkast gezet.

Hoofdgerecht: Franks teaser salad

Ingrediënten teaser salad (3-4 personen)

  • 250 gram kipfilet
  • 2 theelepels pu erh bladthee
  • 5 eetlepels arachideolie
  • Sap van 1 limoen
  • 1 teen knoflook
  • 1 stukje ansjovis
  • 4 eetlepels crème fraîche light
  • 10 eetlepels pecorino kaas
  • 1 oud brood
  • 4 minikroppen Romaine sla
  • 4 gekookte eieren

Teaser salad koken met thee

Bereiding teaser salad

  • Maal de pu erh thee fijn in een vijzel en meng het in een kom met 2 eetlepels olie en de helft van de limoensap. Breng op smaak met wat zout en peper en bestrijk de kip aan alle kanten goed met het kruidenmengsel. Laat de kip afgedekt met plasticfolie minstens 1 uur in de koelkast marineren. Hoe langer je marineert, hoe beter de smaakoverdracht en malsheid van de kip.
  • Maak de dressing door de knoflook en de ansjovis tot pulp te malen in een vijzel. Meng het in een ruime kom met de andere helft van het limoensap, de crème fraîche, tweederde van de kaas en 2 eetlepels olie tot een egale dressing.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC en snijd grove stukken van het brood en leg deze klaar in een braadslede. En kook alvast de eieren naar wens en snijd ze in kwarten.
  • Doe 1 eetlepel olie in de koekenpan en bak de kip vervolgens aan beide kanten goudbruin. Haal het van het vuur en laat afkoelen.
  • Schenk nu het braadvocht van de kip over de stukken brood, meng het goed en rooster het 15 minuten in de oven tot de stukken goudbruin zijn en krokant.
  • Laat de slabladeren heel en meng het met de dressing in een kom. Snijd de kip in dunne plakjes. Voeg de eieren, de croutons en de overige kaas toe aan de salade.

Opmaken bord teaser salad kookclub

Een prima salade en ook zonder kaas lekker. De pu erh thee geeft ook een extra subtiele smaak aan de kip. Er werd in het recept ook nog gesproken over oolong mayonaise. Dus we hebben mayonaise met wat thee (gemalen in de vijzel) gemengd maar dat is niet perse nodig.

Nagerecht: peer gepocheerd in chai rooibosthee

Ingrediënten gepocheerde peer (6 personen)

  • 6 conference peren
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml niet al te zoete dessertwijn
  • 1 liter water
  • 6 theelepels chai rooibosthee verdeeld over 2 lege theezakjes
  • 100 gram suiker
  • 4 eetlepels esdoornsiroop of honing
  • 2 theelepels limoensap
  • vanilleroomijs

Bereiding gepocheerde peer

  • Pak een appelboor en snijd de peren aan de onderkant met een mesje recht af. Maak een ondiepe inkeping van ongeveer 5 centimeter rondom de steel. Schil de peren vanaf de onderkant tot aan de inkeping en boor vanaf de onderkant het klokhuis eruit
  • Doe de peren in een pan en voeg de wijn, het water en de gevulde theezakjes toe. Zorg dat de peren goed onder komen te staan en breng het geheel aan de kook
  • Voeg daarna de suiker, esdoornsiroop, limoensap en het merg van het vanillestokje toe en laat het op een laag vuur 10-15 minuten pruttelen. Draai de peren regelmatig om en als ze klaar zijn laat ze dan afkoelen in het vocht.
  • Serveer het met een bolletje vanilleroomijs

Gepocheerde peer dessertwijn

Zelf heb ik de peren niet geproefd omdat de alcohol binnen die 15 minuten echt niet vervlogen kan zijn. Maar mijn vriendinnen vonden de peren wel erg zoet door de dessertwijn en hebben toch liever gewone stoofperen in rode wijn. Maar wel weer een leuk uitprobeersel zo. Ik heb genoten van een schaaltje met ijs.

En ga jij één van deze recepten uitproberen?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

4 thoughts on “Kookclub 6 januari 2017

  1. Wat een aparte gerechten zeg! Ik weet niet of ik ze zo 1,2,3 zou gaan maken maar ze klinken wel heel erg interessant

    • Anita

      Ideale recepten voor een kookclub toch 😉

  2. Het ziet er weer heerlijk uit! De taco’s zou ik ook wel willen proeven. En zeker niet de salade zonder kaas ;-).

  3. Speciaal, maar wel lekker denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.