Sinds zo’n drie jaar heb ik samen met twee vriendinnen een kookclub. Wie aan de beurt is zoekt de recepten uit en haalt dan de boodschappen in huis voor een voor-, hoofd- en nagerecht. Afgelopen zaterdag hadden we weer eens afgesproken om er een gezellige avond van te maken. Op instagram plaatste ik al een paar foto’s, maar vandaag deel ik wat behind the scenes kiekjes en natuurlijk de heerlijke recepten die we uitgeprobeerd hebben.
Voorgerecht: zoete aardappelsoep
Het voorgerecht was zo lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. De zoete aardappelsoep had vriendin I. gevonden op de blog van Yellow Lemon tree. Fruit 2 grote sjalotten,1 teen knoflook met wat karwijzaad aan. Snijd 3 grote zoete aardappelen en bak dit even mee. Voeg 1 liter groentebouillon toe en laat het 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep en voeg tuinbonen, walnootolie en geitenkaas toe naar smaak. Wij aten het als voorgerecht, maar het is natuurlijk ook heerlijk als hoofdgerecht. Ook zonder kaas is de zoete aardappelsoep heerlijk en de tuinbonen zorgen voor een knapperige bite.
Hoofdgerecht: walnoten linzenburger
Burgers zijn altijd goed en regelmatig komen ze op het menu van de kookclub te staan. Deze keer probeerden we de walnoten linzenburger met paddenstoelen uit die toevallig ook op de blog van Yellow Lemon tree te vinden is. De zwarte linzen moeten eerst 20 minuten geroosterd worden dus dat deden we tijdens het maken van de soep zodat deze goed af konden koelen. Zo ook het roosteren van de walnoten en het snijden van de kastanje champignons, sjalot, knoflook en koriander. En tja koken zorgt voor een berg afwas en I. heeft geen vaatwasser dus tussendoor alvast even snel afwassen.
Samen met de sesamzaad, sojasaus, olijfolie en chilivlokken gaan de ingrediënten in een keukenmachine om te mengen. Zorg wel dat er nog wat structuur in het linzenmengsel zit. Breng daarna op smaak met wat zout en peper, voeg havermout en een ei toe en laat het een half uur staan zodat het mengsel steviger wordt. Bak de linzenburgers in een paar minuten bruin en krokant in een pan en daarna voor 10-15 minuten in de oven. Beleg met rucola, kiemen, mayonaise en avocado en klaar is je heerlijke burger.
Ik vind dit echt een aanrader. De chilivlokken, champignons en koriander geven een frisse en pittige smaak aan de burger en de linzen zorgen ervoor dat het ontzettend goed vult.
Nagerecht: luchtige citroenpudding
Nadat de linzenburgers uit te oven kwamen ging de luchtige citroenpudding er meteen in. Dit omdat deze 40 minuten in de oven moesten en de vormpjes volledig moesten zijn afgekoeld voordat ze geserveerd werden. Het recept staat op de blog van Uit Paulines keuken, maar komt oorspronkelijk van Caroline. Voor de kookclub heb ik regelmatig recepten op de blog van Caroline gevonden en ze zijn altijd heerlijk.
Het recept bestaand uit twee componenten, namelijk een pudding en een luchtige soufflé. Je mixt 30 gram roomboter met 100 gram suiker glad en voegt één voor één 2 eidooiers, 1 theelepel vanille extract, rasp van 1 citroen, 30 gram bloem en wat zout toe. Daarna gaat er nog 160 ml volle melk en citroensap bij totdat het mengsel vloeibaar is. Klop de eiwitten van de 2 eieren stijf en voeg tijdens het kloppen nog 20 gram suiker toe. Spatel de eiwitten door het citroenmengsel, vet de vormpjes in en vul deze met het mengsel. De vormpjes zet je in een ovenschaal dat gevuld is met heet water, de vormpjes moeten voor de helft in het water staan. Omdat we plastic vormpjes hadden waren we bang dat het niet zo goed ging lukken, omdat ze wat gingen drijven in het water, maar ze waren toch goed gelukt.
Voor dit nagerecht moet je wel echt van citroen houden want hij overheerst nogal. Vooral in het pudding gedeelte, dat in het water heeft gestaan, is wat aan de zure kant.
Heb jij vriendinnen waar je samen recepten mee uitprobeert?
Nee, mijn beste vriendin kookt niet eens! Wel houden we soms tapas avonden waarbij ieder wat maakt…
De zoete aardappelsoep klinkt goed behalve de tuinbonen dan!
Ik zag de foto’s al op instagram en toen zat ik al te genieten. Wat een heerlijke gerechten en wat gezellig zeg! Ik moet eerlijk bekennen dat koken niet zo mijn hobby is. Vaak doet mijn vriend het ;-).
Wat een heerlijke foto’s om bij te genieten!
Oh wat een geniaal idee om met vriendinnen gewoon een kookclub te gaan beginnen!! Het gros van mijn vriendinnen is inmiddels uitgevlogen en woont niet echt meer op rij-afstand voor een doordeweekse avond, maar ik heb één vriendin die maar op een kwartiertje rijden van me woont, dus ik denk dat ik dit eens voor ga stellen bij haar, want ik vind het geniaal.
Die linzenburgers klinken echt ontzettend lekker, en ik ben ook heel benieuwd naar die soep! Ik houd wel van de combinatie tussen zoet en hartig, één van mijn favoriete soepen om zelf te maken is flespompoensoep met bieslook en (vegetarische) baconblokjes.
Ben benieuwd wat je vriendin ervan gaat vinden! Pompoensoep is ook heerlijk idd.
wat ontzettend leuk om te doen zeg..
Het water loopt me nu al in de mond,d ie soep lijkt me heerlijk..
Hmm, wat ziet dit er heerlijk uit! Het water loopt me echt in de mond! Vooral die burger, yummie! Die ga ik zeker onthouden en wellicht zelf eens maken. Super tof trouwens, dat je een kookclub hebt met vriendinnen. Dat moet een gezellige boel zijn! Ik kook wel eens met vrienden, maar niet met enige vastigheid (eens in de maand bijvoorbeeld), gewoon wanneer het uitkomt.
Ook ontzettend leuk toch! Ja het was alweer erg lang geleden door omstandigheden, maar we proberen het nu om de maand vol te gaan houden.
Superleuk dat je een kookclub hebt!
Wat een heerlijk idee zeg om samen met je vriendinnen te koken. Dat zou ik misschien ook nog graag doen, al ben ik vast niet altijd even fijn gezelschap in de keuken haha! Het ziet er ook allemaal werkelijk heerlijk uit!
Wat leuk zeg zo’n kookclub samen met je vriendinnen! Klinkt heel gezellig en zo probeer je volgens mij ook sneller nieuwe gerechten uit. 🙂 Het ziet er allemaal heerlijk uit, vooral die burgers lijken mij erg lekker!
Ja je gaat dan echt op zoek naar recepten die je graag nog wil uitproberen. Heb zo alweer een hoop ontdekt 🙂
Wat gezellig! Ik heb ook een nieuwe vega kookclub en ben heel benieuwd wat wij gaan maken.
Oh Anita…..Dit ziet er allemaal lekker uit. En zo leuk dat jullie een kookclub hebben. Je snapt dat ik dit bericht ga saven 😉 het lijkt mij allemaal heerlijk.
Leuk zo’n kookclub. Zo blijf je nieuwe gerechten uitproberen en verval je niet in een saai eetpatroon 🙂 Ik vind de hamburgers er erg mooi uitzien maar zou ze niet zo snel maken…het toetje daarentegen….die gaat op de probeer-lijst!!
Ik krijg al trek als ik naar de foto’s kijk. Het ziet er stuk voor stuk lekker uit!