Kunst in je huis

Om het huis aan te kleden kun je ervoor kiezen om een IKEA schilderij aan de muur te hangen maar dat ik zo dertien in een dozijn. Foto’s in lijstjes ophangen of een mooie afdruk op canvas is leuk, maar dat wil ik niet door het hele huis en zo fotogeniek ben ik ook niet. Daarom kiezen wij ervoor om op zoek te gaan naar kunst voor aan de muur. Kunst is te koop in allerlei soorten en maten en you either love it or hate it. Daarom zijn wij al een jaar op zoek naar het perfecte kunstwerk voor in de woonkamer. Want een IKEA schilderij en foto’s vervang je als je het niet meer mooi vindt, maar ‘echte’ kunst is hiervoor helaas te duur.

Schilderij Wim Smits
Wim Smits

Hoe kom je erachter wat je mooi vindt

Nu ik steeds meer een kijkje neem in de kunstwereld doordat wij kunst- & atelierroutes, galerieën en exposities afgaan weten mijn man en ik pas wat we mooi vinden. Vooral de kunstroutes vind ik een aanrader omdat je bij mensen thuiskomt en echt in contact komt met de kunstenaars. Het verrast mij hoe veel goede, minder bekende kunstenaars er in Nederland te vinden zijn. Ook een aanrader vind ik Stichting Onterfd Goed in ‘s-Hertogenbosch. Deze stichting verkoopt de collecties van musea die zijn deuren heeft moeten sluiten voor een mooi prijsje. Doordat er veel verschillende kunststijlen zijn merk je tijdens je zoektocht hopelijk al snel waar je voorkeur naar uit gaat. Wij zagen al snel dat abstracte kunst & pop art niet echt aan ons besteed is, maar langer bleven kijken naar realistische kunst, landschappen en bloemen.

Wat is belangrijk bij het kopen van kunst

Waar wij achter gekomen zijn is dat je kunst beter bij de kunstenaar zelf kan kopen dan bij een galerie. Een galerie wil er namelijk zelf ook nog op verdienen dus daar is de vraagprijs hoger. Als je weet welke kunststijl je mooi vindt en een keuze hebt gemaakt is het belangrijk om goed na te gaan of het bij je huidige en eventueel toekomstige interieur past. Een kunstenaar biedt vaak ook zelf aan om met de kunstwerken bij je thuis te komen, de kunst je een tijdje uit te lenen zodat je kan zien of het mooi staat op de plek van je gedachten. En als laatste, afdingen is heel gewoon.

Kunst in ons huis

Het grote kunstwerk die wij graag boven de bank in de woonkamer willen hangen is nog niet aangeschaft. Maar na een lange zoektocht zijn we gegaan voor een schilderij van kunstenaar Erik Zwezerijnen. Tevens hebben wij een kunstwerk in huis gemaakt door buurman Wim uit de flat waar wij hiervoor woonde en twee schilderijen die bij mijn oma in huis hebben gehangen. Beide zijn helaas overleden.

Schilderij uit oma's huis Schilderij klein
Oma’s schilderijen, deze moeten nog een plaats in huis krijgen

Zou jij kunst in huis hangen?

4 thoughts on “Kunst in je huis

 1. Franca van den Meijdenberg

  Die met die koetjes is wel heel mooi!

 2. Beste Anita, bedankt voor je interessante blog over kunst in huis! Wat een goede tip om je in kunst te verdiepen door het volgen van kunstroutes en het bezoeken van exposities. Mijn man en ik zijn geïnteresseerd in kunst en zouden graag kunst uit ons favoriete continent, Afrika, toevoegen aan onze collectie. We zullen eens kijken of we Afrikaanse figuren kopen kunnen op een kunstroute of in een atelier!

 3. Lucie

  Hallo,
  Ik was aan het Google op de naam van mijn vader en kwam dit schilderij en artikelen tegen.
  Wim Smits als we het over dezelfde hebben.
  Hij heeft idd vroeger samen met mijn moeder in een flat in Tiel gewoond, dus moet haast wel om dezelfde gaan.
  Mooi om te zien dat zijn kunst nog steeds ergens aan de muren prijkt !
  Groet,
  Lucie Smits

  • Anita

   Hallo Lucie,
   Ik denk dat we het over een andere Wim Smits hebben. Wij hebben met hem samengewoond in een flat in Eindhoven. Wat toevallig dat jou vader ook kunst maakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.