Leven in volle aandacht

De kern van mindfulness is leven in volledige aandacht, aanwezig zijn in het hier en nu. Kinderen beheersen dit maar hoe ouder we worden hoe meer we in ons hoofd gaan zitten. We stellen doelen voor de toekomst of blijven hangen in wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Zo belemmeren we steeds het moment en de aandacht die het hoort te verdienen. Ruiken, zien, proeven en voelen. Onze zintuigen hebben we nodig om aandachtig te kunnen leven maar hoe kunnen we ze nog beter inzetten? En wat helpt je om aandachtiger te leven?

 Tijd, aandacht en houding

Mindfulness heeft zeven principes waarvan geduld hebben er één is. Wil je leven met volle aandacht dan heb je tijd en aandacht nodig om dat te kunnen bereiken. Want als je gewoonten wil veranderen, wat minimaal 21 dagen duurt, dan is het belangrijk om het steeds weer opnieuw te proberen. Bewuste keuzes maken en genieten van de doodgewone alledaagse dingen, het zal je persoonlijk welbevinden goed doen. Piekeren, niet echt met je taak of gesprekspartner maar met je gedachten bezig zijn of op jezelf georiënteerd zijn en vergeten wat er om je heen gebeurd. We doen het allemaal wel eens, maar je gedachten moeten niet gaan overheersen. Hierdoor beperk je namelijk de mogelijkheden die je hebt om met aandacht de wereld om je heen te ontdekken. Automatismen zijn er om doorbroken te worden, maar hoe zet ik mijn zintuigen dan meer in om dat te bereiken? Heb een open, niet oordelende en observerende houding en kijk eens echt om je heen. Wat zie je als je naar buiten kijkt of aan het gezicht van je gesprekspartner? Als je oprecht interesse hebt en voelt dan ben je al een stap dichterbij.

notice what you notice
Bron

 Oefening baart kunst

Wil je beter leren ruiken, zien, proeven of voelen dan heb ik hieronder een paar oefeningen voor je op een rijtje gezet die je toe kan passen:

 • Rondlopen met andere ogen. Kies een bekende route en loop dat stuk eens alsof alles nieuw en onbekend is. Wat zie je? Wat merk je op en hoe voelt dat? Grote kans dat je een prachtige tuin ziet of ineens de hond die altijd al je aandacht heeft willen trekken wel opmerkt. Automatisch lopen we vaak van A naar B zonder echt om ons heen te kijken. Het verrijkt je leven zoveel meer als je eens wel kijkt en voelt waar je bent en wat dat met je doet.
 • Doe je ogen dicht en ervaar. Stop je altijd gedachteloos iets in je mond? Doe dan eens je ogen dicht en ruik. Welke geur komt van het eten af en hoe voel je je daarbij? Ervaar bij de eerste hap wat de structuur met je doet en hoe de temperatuur is. Ontleed de smaken en kom erachter welke ingrediënten je proeft. Zo eet je meer mindful en neem je aandachtig waar wat eten met je doet.
 • Luister en neem waar. Vaak hebben we muziek opstaan om de stilte te doorbreken, maar wat doen de klanken en teksten echt met je? Ga er eens bewust voor zitten en luister naar wat de artiest je mee wil geven. Wat roept het bij je op, welke emotie komt naar boven?  Is het juist de piano die bij je binnen komt of is het de stem waardoor je zo geraakt wordt. Muziek beïnvloed je stemming en heb je hier aandacht voor dan weet je wat je op dat moment nodig hebt.

Leef jij in volle aandacht?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

19 thoughts on “Leven in volle aandacht

 1. Mooi geschreven! Ik merk het echt dat ik bij drukte teveel in mijn hoofd ga zitten en te weinig ervaar. Even gas terug en wandelen werkt voor mij heel goed.

  Fijne werk!

 2. Dat wat je zegt over kinderen is zoooo waar!
  Kan soms een uur jaloers naar mijn neefje zitten kijken als hij volledig opgaat in zijn speelgoed/de zandbak e.d..

 3. Het is echt een kwestie van stug volhouden en oefenen. En inderdaad wat jij schrijft, niet 2 dagen en dan weer op de oude voet verder gaan, nee, doorgaan! Weken, maanden. Fijn om te lezen. Soms motiveert een artikel heel erg, maar in dit geval bevestigt het weer dat ik op de goede weg ben. Thanks.

  • Anita

   Wat fijn dat het je weer even een boost geeft! Graag gedaan!

 4. Mooi! Ik probeer het wel, maar er zijn altijd momenten waarop ik toch overschiet naar automatische piloot. Logisch ook wel. Ik vind het altijd heel fijn om terug te keren naar ‘bewust’.

 5. ik heb pas maar toegegeven dat het me te vaak onbreekt aan doorzettingsvermogen en daar baal ik eigenlijk wel van..
  wat wat zijn 21 dagen nu eigenlijk…
  ik wil zoveel doen, en veranderen maar het doen en doorzetten schort het op het moment echt aan..

  • Anita

   Lieve Jackie, ik hoop dat je nu, doordat je het toegegeven hebt, de stappen kan gaan zetten!

 6. Mooi maar ook confronterend want dit haasje rent gewoon door 🙁 Jij hebt mij nu wel even te pakken in het hier en nu eigenlijk. Ik ga opletten en dit proberen en ook meer naar mijn kinderen kijken want die zijn er inderdaad goed in.

  • Anita

   Als een gehaast leven bij je past dan is daar niets mis mee. Echter is het wel ontzettend belangrijk om stil te staan en te kijken of het pad wat je volgt nog wel de juiste is!

 7. Steeds vaker realiseer ik me dat ik dingen op de ‘automatische piloot’ doe. Ik fluit mezelf dan terug om het vervolgens met volle aandacht opnieuw te doen. Het blijft lastig, maar oefening baart kunst.

 8. ‘Luister en neem waar’, dat vind ik een hele belangrijke en dat doe ik zelf dagelijks. Bewust luisteren, naar muziek, naar vogels buiten en naar wat een ander zegt. Ik moet dan ook altijd denken aan de quote ‘The biggest communication problem is we do not listen to understand. We listen to respond.’

  Ik leef steeds meer met mijn volle aandacht, maar er zijn nog genoeg momenten dat alles een beetje op de automatische piloot gaat. Daar werk ik aan. 🙂

  • Anita

   Die quote heb ik ook al eens gebruikt in een artikel volgens mij! Als je je er maar van bewust bent en dat ben jij zeker!

 9. Wat een leuke tips, vooral die rondlopen met andere ogen. Daar had ik het laatst over met mijn vriend, dat hij dingen anders ziet dan ik, terwijl het hetzelfde is. Gewoon omdat je je focust op iets anders.

 10. Tsja, die verdomde automatische piloot. Soms handig, maar vaak staat ‘ie veel te lang aan!

 11. Wat een mooie tips! Ik probeer zo veel mogelijk in volle aandacht te leven. Maar soms is het leven daar helaas iets te gehaast voor.

 12. Niet genoeg. Hoewel ik er wel mee bezig ben om in volle aandacht te leven kan het echt niet veel beter. Thanks voor de reminder!

 13. Mooi stukje! Ik probeer dat dagelijks toe te passen maar je valt zo snel terug in je oude patroontje (ik toch). Dat van de muziek is een mooie tip, die las ik nog niet eerder 🙂

  • Anita

   Muziek kan ook zoveel met je doen en komt ook binnen via je zintuigen, goed om daar dus ook aandacht aan te besteden 😉

 14. Dat heb je weer heel mooi en duidelijk omschreven. Je moet echt die achtwekentraining eens gaan doen Anita! Dat is echt iets voor jou en ik denk dat het een prachtig cadeau voor jezelf zou zijn. Om nog maar te zwijgen van de verdieping die het zou geven voor je blog en de stukjes die je schrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.