Meubels opknappen tips en tricks

Mijn man en ik hebben 5 jaar samengewoond in een studio en daar konden wij weinig grote meubels in kwijt. Zoals je in moestuin aanleggen kon lezen hebben wij vorig jaar een huis gekocht. We hebben dus alle meubels voor de benedenverdieping moeten aanschaffen. Daarbij hadden de oude bewoners van dit huis nog wat spullen, waaronder een grote kast, achtergelaten. Tijdens het opknappen van het huis had ik dus een extra klusje en dat was het opknappen van die grote kast.

Meubel opknappen kast in delen vervenWat is belangrijk bij het opknappen van meubels

Als er scheuren, krassen of putten in het meubelstuk zitten die je niet mooi vindt dan moet je deze eerst (laten) repareren, of natuurlijk verder zoeken naar een meubelstuk dat in betere staat is. Is het meubelstuk al eerder geverfd dan eerst de oude lagen verwijderen. Indien het meubelstuk er niet egaal uitziet kun je ervoor kiezen om het in de meubelwas te zetten, het een uurtje in te laten trekken en vervolgens uit te poetsen (tip: gebruik een oude panty). Is de staat in orde dan kun je ervoor kiezen om het meubelstuk te lakken met beits of een kleur aan te brengen.

Voordat je begint met lakken of verven is het belangrijk om het oppervlak te schuren (met korrel 180) en het daarna stof- en vetvrij te maken. Als je besluit om het te verven moet je eerst beginnen met de grondlak waarna je de definitieve laklaag in de gewenste kleur kunt aanbrengen. Tussen het aanbrengen van de laklagen is het van belang om het oppervlak te schuren (als laatste met korrel 240). Herhaal de stappen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Hoe kom je goedkoop aan meubels

Het opknappen van meubels is hip dus soms moet je erg goed zoeken om een goedkoop meubelstuk te vinden. Ga hierdoor dus niet naar speciale brocante of landelijke winkels want hier vragen ze de hoofdprijs. Natuurlijk altijd leuk om inspiratie op te doen. Ook kringloopwinkels weten tegenwoordig dat er veel vraag is naar meubels om op te knappen, maar je kunt soms geluk hebben en een pareltje op de kop tikken. Sites als Tweedehands, Marktplaats, of een gratis af te halen/ruilen pagina van je stad op Facebook zijn een prima plek om eens rond te neuzen. Daarnaast gewoon goed rondkijken en eventuele een garagesale of rommelmarkt bezoeken.

Mijn opknapprojecten

Naast de kast heb ik tijdens het klussen ook een oude tafel die we al hadden opgeknapt. Beide zijn afgewerkt met wit hoogglans.

Meubel opknappen tafel verven Meubel opknappen kast uit elkaar halen Meubel opknappen kast kleuren vergelijken Meubel opknappen kast eindresultaat


Er staan momenteel nog 2 opknapprojecten te wachten, namelijk een oude secretaire en ladekast van mijn oma. Als ik hier aan toe kom neem ik jullie mee tijdens het opknappen van deze meubels.

Knap jij meubels op en zo ja waar scoor je deze of koop je liever nieuwe meubels?

7 thoughts on “Meubels opknappen tips en tricks

 1. Wij hebben hier een weggeefhoek op fb voor someren en omgeving en daar staan regelmatig leuke meubeltjes enzo op…
  Heb nu zelf een salontafel die ik wegdoe.. wilde hem opknappen in eerste instantie maar hij is te groot voor bij ons.. Dus dan toch maar weg doen, kan een ander hem opknappen!

  • Anita

   Jammer dat de salontafel te groot is. Handig een weggeefhoek in de buurt, salontafel al een nieuwe eigenaar las ik 🙂

 2. Gertie

  Héél leuk om te doen idd!
  En een mooi eindresultaat geeft veel voldoening.
  Ik heb al veel opknappers weggesleept bij de Emmausstichting en bij Balystok in de Laagstraat. Beide in Eindhoven.

  • Anita

   Geeft zeker veel voldoening Gertie. Oh handige tips, zullen we binnenkort eens een kijkje gaan nemen

 3. Ik vind het zelf ook erg leuk om oude meubels op te knappen. Ik koop regelmatig tweedehands spullen online die ik dan een tweede leven geef. Ook zou ik graag willen leren om stoelen opnieuw te bekleden!

 4. Het is inderdaad goed om je oude meubels goed voor te bereiden op een nieuwe verflaag. Soms is het lastig om oude verf eraf te schuren. Stralen is ook een optie. Vooral wanneer je kleine groeven hebt waar je moeilijk bijkomt.

 5. Ik knap ook graag spullen op die ik krijg of die ik niet meer mooi vind. Wanneer je deze goed schuurt en lakt, kan je ze een totaal nieuwe uitstraling geven. Daarnaast is dit ook nog eens een duurzaam alternatief voor het kopen van nieuwe meubels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.