Mijn ervaring met een weekend offline

Vorig weekend besloot ik het gewoon te doen, een offline weekend inlassen. Ik merkte dat ik te veel, te vaak en te lang met het internet bezig was en daardoor andere zaken liet versloffen. Door mijn blog is online zijn natuurlijk veel belangrijker geworden, maar het moet niet gaan overheersen. Ik deelde eerder al wat tips om infobesitas de baas te zijn en verlangde naar vroeger omdat het toen gewoonweg rustiger was zonder social media. En toen Marion mij de uitdaging gaf om een beslissing te nemen waar je niet te lang over nadenkt nam ik dit besluit waar ik al langer mee in mijn hoofd zat.

Mijn offline weekend

Twee dagen niet bezig zijn met mijn blog en social media terwijl je er normaals gesproken dagelijks een aantal keer op kijkt. Het zou een uitdaging worden maar het was echt nodig om wat meer rust te gaan ervaren. Opstaan en niet meteen op social media kijken gaf in eerste instantie onrust, mijn instaswap binnen krijgen maar deze niet meteen op Instagram kunnen plaatsen was moeilijk en denken ‘Oh, wat is er allemaal gebeurd in de wereld? Even op Twitter en Facebook kijken. Of zijn er misschien weer leuke nieuwe artikelen op Bloglovin geplaatst?’ schoten geregeld door mijn hoofd. Maar ik nam er een boek bij en las verloren uit, ging samen met R. en Louie naar Koffie & co en was de hele avond bezig met een kleurplaat. Vulde zondag een schrift met alle gebieden in mijn leven, schreef erbij wat mijn wensen en doelen zijn, gingen naar een verjaardag en speelden flink met de kleine man. Het weekend was dus alweer sneller voorbij dan gedacht.

Offline weekend mindjoy

Conclusie: er waren momenten dat ik echt behoefte had om online te zijn maar door bezig te zijn met lezen, kleuren en wat zaken op een rijtje te zetten schoten deze gedachten, naarmate het weekend verstreek, steeds minder door mijn hoofd. Ik genoot van het moment, keek bewuster om mij heen en zag in hoe blij ik mag zijn met waar ik sta in het leven. Het heeft mij rust gebracht en ik kies er voortaan bewust voor om een wekelijkse me-time dag in te plannen zonder bezig te zijn met de online wereld.

Tips voor een dag offline

 • Ga opruimen, schoonmaken of aan de slag met onafgemaakte klusje in en rondom huis;
 • Houd een serie dag, kijk een aantal films of documentaires;
 • Ga naar een park/bos of ga in je tuin zitten en geniet van alles wat je om je heen ziet. Is het slecht weer: kijk gewoonweg naar buiten;
 • Sta eens stil bij jezelf en waar je staat door op te schrijven wat je wil bereiken de komende tijd;
 • Pak je hobby’s op, ga aan de slag met je creatieve kant, schrijf een brief of stel een leuk pakketje samen voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten;
 • Lees een tijdschrift of een boek;
 • Heb eens echt aandacht voor je vriend(inn)en door samen af te spreken of te bellen en start een diepgaand gesprek zonder het te hebben over de online wereld;
 • Pak er een recept of kookboek bij en zet iets lekkers op tafel;
 • Ga erop uit. Geen idee waar naartoe? Misschien zijn één van deze uittips iets voor je.

Heb jij wel eens behoefte aan een offline dag?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

35 thoughts on “Mijn ervaring met een weekend offline

 1. Wat goed dat je dit gedaan hebt, zou ik ook eens moeten doen. Het is zo ’n automatisme geworden om op een vrij moment die telefoon te pakken en even te kijken op facebook, instagram of bij blogger. Dit zou een stuk minder kunnen. Een offline dagje klinkt goed.

 2. Wat goed van je! Ja ik heb daar zeker behoefte van. Het wordt zo langzamerhand toch een beetje een verslaving, steeds weer even die telefoon pakken en dat was precies de reden waarom ik in eerste instantie geen smartphone wilde. Het zuigt me leeg. Ik ga echt eens even een offline dag inlassen! En dan vaker!!

  • Anita

   Ik heb er gisteren weer eentje ingepland en had er beduidend minder moeite meer dan vorig weekend. Echt doen zou ik zeggen!

 3. Een offline dag… ja, dat lijkt me best heerlijk. Vaak geniet ik daar op vakantie heel erg van. Gewoon niks, geen apps, geen email… gewoon geen internet. Als ik thuis ben wil ik wel graag op de hoogte blijven ;-).

 4. Oooh wat fijn zo’n weekend! Ik worstel al een hele tijd met facebook verwijderen of niet, ik vind het zo’n verslaving. En met momenten kijk ik echt wel veel meer facebook dan anders en ik vind het zo’n tijdverspilling om om de haverklap facebook te checken, vooral op een smartphone.

  Maar zo’n dagje per week inschakelen vind ik wel een goed idee. Ik kan heel goed begrijpen dat het vaak door je hoofd komt om toch even online te piepen.

  • Anita

   En anders gewoon de Facebook app van je telefoon verwijderen, ook een optie misschien?

 5. Ik probeer de laatste tijd minder per dag online te zijn. En beperk mezelf bijvoorbeeld tot 30 minuten per dag. Lastig, want ik reageer graag op andere blogs en ben druk met Twitter, Facebook enzovoorts. Toch voelt het wel beter. Het is toch een beetje verloren tijd al dat geloer op social media.

  • Anita

   Ja vaak kan je je tijd veel beter benutten met iets wat zich niet online afspeelt. Wow 30 minuten per dag dat is idd wel erg weinig, maar super goed Paul!

 6. Barbara

  Hoi Anita,

  Interessant topic! De verleiding van de digitale wereld is groot.
  Wij hebben tegenwoordig een tv-loze avond, gewoon met zijn 2 iets doen zoals een spel of gewoonweg “praten”. Was ook echt een openbaring.

  Ik ga ook eens aan de slag met internetloze dagen ☺️

 7. Wat goed dat er nu meer tijd was om creatief bezig te zijn en te lezen! Ik heb echt sterk het idee dat ik dat minder doe dan ik zou (kunnen) doen als ik minder online was. Zo’n weekend moet ik ook eens proberen, testen of het echt zo is! Lijkt me inderdaad best lastig hoor, op sommige punten. Vooral ’s ochtends, dat is echt zo’n momentje om even snel alle sociale media te checken.

 8. Heerlijk! Ik neem ook af en toe een offline dag, maar zou het best vaker willen doen.

 9. Heerlijk zo’n dagje ff niks! Bij mij komt er de laatste tijd ook steeds minder online puur en alleen omdat ik even me time nodig heb. Vanmorgen heb ik met een boek in de zon gezeten en ik voel me helemaal opgeladen. Heerlijk!

  • Anita

   Ja vooral nu met het lekkere weer is me-time helemaal heerlijk!

 10. Ik ben in het weekend, en vooral op zaterdag zo min mogelijk online…
  stiekem hou ik ’s avonds ook steeds vaker een niet online avondje, en ik vind het heerlijk

 11. Slim plan. Ik houd regelmatig een offline-avondje. De telefoon blijft in m’n tas en de laptop dicht. Lukt alleen niet altijd…. 😉

 12. Wat goed dat je dit hebt gedaan. Ik zit er al een tijdje mee en zou het eigenlijk moeten doorzetten om te beginnen met een dagje offline.

  • Anita

   Echt doen Nesrin! Offline is zoveel te beleven wat je anders te vaak en te lang laat liggen of maar met halve aandacht doet.

 13. Ik heb er nog geen behoefte aan, maar dat komt denk ik omdat mijn “echte” leven zo beperkt is op dit moment. Ik had laatst wel de behoefte om de boel weer op te schonen en dat heb ik ook gedaan. Ik denk wel dat het goed is voor je innerlijke rust zo’n soort stilteweekend.

 14. Heerlijk zo’n weekendje offline! Ik moet zeggen dat ik op zich niet heel veel online ben. Als ik met vrienden afspreek, aan het werk ben, met familie ben e.d. zit mijn telefoon gewoon in mijn tas en kijk ik er niet naar om. 🙂
  Ik heb je overigens getagd!

  • Anita

   Thnx meis, ik ga zo even kijken op je blog! En goed dat je het online zijn al zoveel beperkt

 15. Ik heb vorig weekend, vanwege het klussen, ook een offline weekend gehad. Althans, in de zin van niet op de laptop, wel op mijn smartphone. Binnenkort hou ik 5 dagen offline, als ik op vakantie ben. Want ik wil optimaal genieten van wat Parijs mij te bieden heeft en dat gaat niet als ik op mijn smartphone zit. Al neem ik m wel mee om foto’s te maken, maar dat is iets anders.

 16. Mooi artikel en handige tips 🙂 Ja idd, ik wil dit voor mezelf vaker inlassen. Als ik opruim is het zo fijn dan heb ik geen tijd om naar mijn telefoon te grijpen!

  • Anita

   Vaak als je idd ergens mee bezig bent vergeet je de tijd en dat je alles moet en wil checken online 😉

 17. Ik wilde als eerste zeggen: wauw, wat knap dat je dit hebt gedaan. Maar eigenlijk is dat best wel erg, dat we zo verslaafd zijn aan internet en het continu zitten te checken, ikzelf ook heel erg hoor! Dit is dus best wel een goeie eye-opener, dankje!

  • Anita

   Graag gedaan en jij bedankt voor je reactie!

 18. oh die foto, is dat zo’n kei lieve Jack Russell ? 🙂

  • Anita

   Nee dat is een Franse Basset 😉

 19. Goed om te lezen dat je offline weekend je rust heeft gebracht meis! Ik heb er vaak behoefte aan en tegenwoordig ben ik minder online maar bijv. Instagram vind ik moeilijk te weerstaan.

 20. ik vind het soms best wel lekker om even ehelamal niet online te zijn!

 21. Wat een goed idee! Ik doe het wel eens een dag, maar ik vind het dan toch wel lastig. Wil ik bijvoorbeeld iets lekkers gaan maken, bedenk ik me dat ik geen leuk recept kan vinden op internet. Ik heb geen agenda meer (heb ik alleen online). Als ik een film wil kijken, kan ik niet kijken hoeveel sterren hij heeft bij moviemeter. Zó afhankelijk van online 😉

 22. Ik ben elke zondag offline. Dat is en blijft lastig, want de verleiding is groot. Maar aan de andere kant geeft het ook zoveel rust. Echt een dag om weer tot mezelf te komen!

  • Anita

   Tot jezelf kom je echt op zo’n dag. Ik doe het nu ook wekelijks één dag!

 23. Heerlijk zo een dag. Ondanks dat ik op moment beetje chaos heb zou het me ook wel goed doen. Ik heb al wel bewust het geluid van mijn telefoon nu al bijna 2 maanden op stil staan.

 24. Oh, heerlijk! Het is echt belangrijk om zo nu en dan een stapje terug te doen want anders wordt je zo ingezogen in de digitale spiraal :’) Ik merk het zelf ook regelmatig, dan gaat er een knop om en ben ik helemaal niet bereikbaar – behalve op de vaste telefoonlijn, voor nood.. 😀

  Zeker met een online onderneming en alles eromheen wat online geregeld moet worden is het een mini vakantie als er geen wifi is haha!

  Groetjes,
  Flaviena

 25. Met het renoveren van ons huis neem ik wel regelmatiger eens een weekend offline. En eigenlijk doet dat inderdaad wel enorm deugd. Misschien iets om te blijven houden 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.