Mijn lichamelijke ongemakken

Vorig jaar deelde ik al een artikel over de bedrijfsongevallen die ik allemaal heb gehad maar hier ben ik toen niet ingegaan op wat dat voor mij betekend. Het is niet niks als je lichaam je ineens in de steek laat door een val of een agressieve uiting van een cliënt. Helaas is dat dus een aantal keer voorgekomen en ondervind ik er momenteel op verschillende vlakken nog steeds hinder van. Heel veel fysiotherapie, cesartherapie, specialisten en ziekenhuis bezoeken hebben er de afgelopen jaren plaatsgevonden en het heeft mijn leven wel degelijk veranderd.

Lichamelijke ongemakken

Het begon acht jaar geleden allemaal met een val steil achterover wat voor chronische rugklachten heeft gezorgd. Uiteindelijk moest ik via cesartherapie ook houdingsoefeningen gaan doen en je staat versteld hoe je lichaam verkeerd bij gaat sturen als deze niet goed functioneert. Plekken zaten vast, werden gemasseerd en gekraakt door de fysiotherapeut en rek- en strekoefeningen moesten iedere avond gedaan worden. Uiteindelijk is het nu wel goed te doen maar bij stress voel ik het daar als eerste. Want ook ten tijden van mijn burn-out waren de bezoeken aan de fysiotherapeut echt nodig en ben ik zelfs bij kaakfysiotherapie beland. Mijn ervaring met deze vorm van fysiotherapie heb ik trouwens al eerder beschreven als je geïnteresseerd bent. Wat daarnaast ook heeft geholpen is het dragen van steunzolen. Blijkbaar stond ik toch iets naar binnen met mijn voeten en dan staat je rug natuurlijk ook niet helemaal recht. Hier kwam ik pas achter toen ik mijn voet op een rare manier omzwikte en dit maar niet zo goed wilde genezen. Want alles staat namelijk in verbinding met elkaar. Maar helaas was dat nog niet alles want een hoornvliesbeschadiging en gebroken duim kwamen daar nog bij. Beide bedrijfsongevallen zijn een gevolg geweest van een agressieve uiting van een cliënt op het werk. Gelukkig is de beschadiging aan mijn oog door middel van zalf en het afdekken van mijn oog weer helemaal goed gekomen maar met de duimblessure ben ik momenteel nog steeds zoet.

Oefeningen duimblessure mindjoy september 2015

Betekenis voor het dagelijks leven

Mijn rug en uiteindelijk ook schouders en nek blijven zwakke plekken dus de houding die ik aanneem is altijd van groot belang. Hier heb ik in de afgelopen jaren voldoende tips en tricks over verzameld en kan daar nu goed mee omgaan. Ik heb een tijd gehad dat lang staan niet haalbaar was maar de kracht is gelukkig voor een groot deel weer terug. Echter is de duimblessure een geheel ander verhaal want we zijn nu ruim een jaar verder en ik kan mijn duim nog steeds niet functioneel inzetten. Hij staat krom, kracht in mijn hand is minimaal en bepaalde bewegingen zoals bijvoorbeeld een fles open draaien is gewoonweg niet te doen. Ik heb dan ook altijd een heel arsenaal aan oefenmateriaal in mijn tas zitten en moet dit een aantal keer per dag doen. Dit om de kracht in mijn duim en hand hopelijk weer terug te gaan krijgen. Maar daarnaast is het ook nog de vraag of het goed gaat komen want ieder lichaam functioneert en hersteld natuurlijk anders. Pas als je iets niet in kan zetten weet je hoeveel je het gebruikt en vooral als het aankomt op je handen. Iets open maken, oppakken, vastmaken en op mijn hand steunen dat gaat moeilijk of zelfs helemaal niet. En helaas zullen meneer pijn en mevrouw zwelling aanwezig blijven. Wat voor consequenties het gaat hebben voor de toekomst dat is echter nog de vraag maar de zin ‘leer er maar mee leven’ is helaas wederom gevallen.

Wordt jij in het dagelijks leven lichamelijk belemmerd?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

15 thoughts on “Mijn lichamelijke ongemakken

 1. Bah wat vervelend zeg! Wat kunnen sommige ‘ongevallen’ toch voor vervelende gevolgen zorgen.

 2. Jeetje, ik ben gelukkig nooit zo ernstig gewond geraakt toen ik in de vgz werkte, maar had zomaar gekund. Ik werkte graag op de groepen met gedrags- en agressieproblemen. Wel veel collega’s gehad ook met ernstige gevolgen. En ik heb zelf wel nog littekens natuurlijk. Een duim die niet meer goed werkt lijkt mij inderdaad echt heel lastig en confronterend.

  • Anita

   Het moet idd maar net verkeerd gaan, gelukkig dat het bij jou allemaal goed is gegaan!

 3. Echt heel vervelend. Hopelijk hersteld je lichaam zich nog meer. Je duim en rug gebruik je ook nog eens heel veel. Heel veel sterkte X.

  • Anita

   Met mijn rug zal ik altijd rekening moeten houden maar ik hoop dat mijn duim nog wel wat beter wordt! Thnx meis!

 4. Wat kan één of enkel gebeurtenissen dan een impact op je leven hebben zeg. Je staat er pas bij stil als het jezelf overkomt. Nou ja, je weet mijn gevalletje chronisch ziek evenals de gevolgen van agressie op het werk. Het gaat je niet in de koude kleren zitten en als je niet de tijd neemt (want krijgen doe je die niet) om te herstellen kom je vaak van de regen in de drup. Sterkte. Hoop op een stijgende lijn voor je.

  • Anita

   Ik hoop het ook echt Marion! Ja kleine ongelukken, grote gevolgen. Het is ook niet niks als je agressieve cliënt voor je neus hebt staan en zie dan maar goed te handelen.

 5. Echt rot meis.. Lijkt me lastig. Maar ik herken het wel. Ik heb ook een aantal lichamelijke ongemakken die je laatst al een keer hebt kunnen lezen. Zoiets is soms echt frustrerend, bleh. Gelukkig kun jij met bepaalde klachten steeds beter omgaan. Hopelijk komt het gevoel in je duim ook weer helemaal terug.

  • Anita

   Gevoel is er gelukkig wel, maar de stand en de kracht daar ondervind ik veel hinder van!

 6. Heftig Anita. Je werkt er nog steeds?

  Je beseft pas wat je hebt als het er niet meer is/het niet meer goed functioneert. Hopelijk gaat het stapje voor stapje beter. Ik vind het erg, waar haalt iemand het lef vandaan om een ander pijn te doen, dat het door een agressieve cliënt komt.

  • Anita

   Ik werk er nog steeds, oogincident was echter bij een andere (bij)baan. En tja ze doen het niet expres maar als je jezelf niet goed kan uiten in woord dan zoek je andere manieren. Helaas stond ik al 2x in de ‘weg’

 7. Jeetje was heb jij een hoop mee gemaakt in korte tijd.
  Hopelijk komt de kracht weer terug in de duim.
  De zin: “Leer er maar mee leven” vind ik zo makkelijk gezegd.
  Ik hoop dat er verbetering zichtbaar en merkbaar is.
  Sterkte!!

  • Anita

   Wat een lieve reactie Deborah, thnx! Ja als ze in de medische wereld niet verder komen dan komt die zin vaak weer naar voren helaas.

 8. Vervelend dat je deze ongevallen hebt gehad meis! Ik hoop echt dat je duim nog verder gaat herstellen!
  Ik heb verschillende lichamelijke ongemakken, die eigenlijk niet echt te verklaren zijn. Mee leren leven dus.

 9. He bah wat naar zeg! Ik hoop dat het goed gaat komen met je duim. Ik ben onlangs plotseling door mijn rug gegaan en heb daarbij mijn bekken verdraaid. Maar dat gaat nu gelukkig de goede kant op 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.