Mindful bloggen, hoe doe je dat?

Bloggen, het kan soms best een opgave zijn naast je werk, gezin en andere hobby’s of werkzaamheden. Je kan het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wil want als je dagelijks een artikel wil plaatsen van goede kwaliteit moet je er toch echt even voor gaan zitten. Omdat het voor mijzelf niet haalbaar bleek te zijn koos ik ervoor om maar drie tot vier artikelen per week online te zetten. Goed voor jezelf zorgen is daarom ook de eerste stap naar het mindful bloggen.Teveel van jezelf vragen verhoogd alleen maar je stressniveau, wat natuurlijk je productiviteit ook niet ten goede zal komen.

Zeven principes

Mindfulness heeft zeven principes die je, als je ze goed beheerst, kunnen helpen tijdens het schrijven. Heb geduld, wees mild en heb vertrouwen in jezelf. Heb je even geen inspiratie, krijg je bijna geen reacties op je artikelen of heb je moeite met het vinden van het onderwerp van je blogartikel? Geen nood want vaak heeft dit tijd nodig en je kan het gewoonweg niet forceren. Ga iets anders doen, lees een inspirerend artikel of boek en verzet je gedachten. Vaak houden we vast aan oude gewoonten, gedachten en gedragingen en is een frisse blik nodig om weer opnieuw te beginnen. En onthoudt: het ene moment komt er vaak ook meer uit je vingers dan op een ander moment. Accepteer dat en probeer daarnaast geen onrealistische doelen na te streven, het zal je namelijk alleen maar belemmeren. Want als er bij mij verkeerde patronen ontstaan neem ik afstand en probeer te achterhalen wat de blokkade is. Vaak zitten we zoveel in ons hoofd en belemmeren we onszelf in de doelen die we willen nastreven dat de oplossing vaak dichterbij is dan je denkt.

Writing is easy mark twain
Bron

Productiever en tijdbesparend

Maar wat kan je dan helpen om het bloggen meer mindful aan te pakken? Zoek in ieder geval een plek waar je niet gestoord kan worden zodat de woorden- en gedachtestroom niet onderbroken wordt. Ik weet het, dit is niet altijd haalbaar met een kind of hond die veel van je aandacht vraagt. Maar maak de situatie zo ideaal als mogelijk en vind een moment op de dag, vroege ochtend of late avond bijvoorbeeld, waarop je het meest productief bent. Haal daarnaast eens het moeten uit het schrijven van je artikelen, als je jezelf teveel oplegt gaat dat op de lange termijn alleen maar tegen je werken. Inspiratie kan uit alle hoeken komen en als je achter je scherm blijft zitten totdat er iets in je opkomt kan je vaak lang blijven zitten. Mindfulness gebruiken tijdens het schrijven zorgt er echt voor dat je productiever bent en het is ook nog eens stress verlagend en tijdbesparend. Klinkt dat niet goed in je oren?

Wat helpt jou tijdens het schrijven van artikelen?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

21 thoughts on “Mindful bloggen, hoe doe je dat?

 1. Ik probeer ook steeds meer mindful te bloggen in plaats van nog even snel een artikeltje voor morgen schrijven. Het geeft me zeker meer rust.

 2. Mooi geschreven! Ik denk dat je door mindful te bloggen het ook veel langer vol gaat houden 🙂

 3. Wat mij helpt is openstaan voor ideeën en inspiratie uit de meest dagelijkse dingen halen. Forceren heeft geen nut, dan publiceer ik ook gewoon niks.

 4. Eigenlijk kun je overal alles bloggen en kun je uit veel dingen inspiratie halen.Fijnste is om inderdaad op een rustig moment er voor te gaan zitten, je het aangenaam maken met kop thee of muziekje ofzo en dan maar zien wat er uit je digitale pen komt. En niet te erg nadenken…leerpuntje voor mezelf.x

 5. ‘Maar’ drie tot vier artikelen? Ik vind dat er alsnog een heleboel hoor :)! Ik heb inderdaad ook gemerkt dat ik mezelf soms alleen maar belemmer en dat schiet natuurlijk helemaal niet op. Dat is dan ook een van de redenen waarom ik nu een tijdelijk blogpauze houd. Hopelijk kom ik terug met enorm veel nieuwe ideeën. Verder is een rustige omgeving voor mij belangrijk tijdens het schrijven van artikelen, anders kan ik me er echt niet volledig toe zetten.

 6. Eigenlijk heb ik nooit nagedacht over mindful bloggen. Interessant. Ik heb het geluk dat ik op dit moment niets anders om handen heb.

 7. Klinkt heel goed. Ik ken mezelf. Ik moet ook veel van mijzelf. Daarom heb ik nu een agenda gemaakt, daarin schrijf ik op wat ik echt moet doen, en niet wat ik vind dat ik allemaal nog moet. Dat geeft rust. Want soms kan ik me blijven opjagen.

  • Anita

   Wat fijn dat je een manier hebt gevonden om rust te creëren!

 8. Tijd helpt mij heel erg, wat ik soms te kort kom. Verder een rustige ruimte, waarin ik inderdaad niet teveel gestoord kan worden. Ik zou graag meer tijd willen hebben met bloggen, maar aan de andere kant maak ik ook ruimte voor andere leuke dingen, zoals een weekendje weg of een etentje met vriendinnen.

  • Anita

   Dan is het idd de keuze wat je belangrijker vind. En heb je weinig tijd dan kijken of je blogschema aangepast moet worden zodat het haalbaar blijft.

 9. Belangrijk is denk ik ook om je niet teveel te laten leiden door de mening van anderen. Zeker als je aan het schrijven bent, moet je niet denken aan wat anderen ervan gaan vinden. Dat haalt je uit je creatieve flow.

  • Anita

   Hele goede tip Wendy! Als je idd voor een ander gaat schrijven dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker!

 10. Wat een prachtig artikel heb je geschreven Anita <3 En elk woord is ook zo waar! Soms is het juist goed om even afstand te nemen waardoor je weer frisse moed krijgt. Wat mij met inspiratie helpt is mindmappen (heb ik volgens mij wel eerder laten vallen). Geloof mij: op dat moment borrelen de ideeën zo op. Heel bizar haha 😉 X

  • Anita

   Afstand nemen is erg belangrijk en mindmappen moet ik ook maar weer eens gaan proberen! Wie weet wat dat voor inzichten geeft!

 11. Bloggen moet leuk blijven, als je je teveel druk oplegt, zorgt dit voor meer stress. Mindful bloggen is daarom wel een goeie tip!

 12. Heel mooi artikel. Ik merk dat het de laatste tijd ook niet zo lekker loopt, heb veel aan mijn hoofd en bloggen (en lezen van blogs) schiet er bij in. Ik probeer de balans te vinden maar ik denk dat ik daar gewoon wat tijd voor nodig heb.

  • Anita

   Je moet jezelf ook die tijd gunnen Inge! Balans creëer je niet zomaar even namelijk.

 13. mijn ideale plaatje is ergens op een stille inspirerende mooie plek te bloggen, maar de werkelijkheid is zo anders dat ik de laatste tijd echt last had om mijn ideeën uit te werken…
  ideeën zat, maar blijf hangen op de uitwerking, dan maar even niet

  • Anita

   Wat goed dat je nu even afstand neemt! Als het idd niet uit je vingers komt dan kunnen je wel gaan forceren maar wordt je daar gelukkig van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.