Mindful met eten omgaan | honger versus trek

Herinner je het artikel wat ik plaatste over het boek mindfood en de 141 opdrachten die erin staan? We zijn nu iets meer dan een maand verder en ik vond wel eens tijd voor een update. Bewustwording van mijn gedachten en gedrag, daar ben ik de afgelopen weken mee bezig geweest. Een week lang nagaan waarom je net gegeten hebt. En daarna voordat je gaat eten bij jezelf nagaan waarom je gaat eten. Is dat omdat je honger hebt en je lichaam dat aangeeft, ben je gestrest/emotioneel en zegt je geest dat je het nodig hebt of haalt de omgeving (plekken en/of mensen) je over om te gaan eten? Als je dit helder voor ogen hebt weet je wat de meest primaire motivatie voor jou is om te gaan eten op dat moment en kan je daar bewuster mee omgaan.

Honger versus lekkere trek

Ik voel heel goed aan wanneer mijn lichaam eten nodig heeft, maar ook geestelijk en extern wordt ik met regelmaat overgehaald om iets te gaan eten. Ik heb in die twee weken toch een aantal keer bewust wat lekkers afgeslagen nadat ik mijzelf de vraag stelde ‘waarom ga ik dit nu eten?’ en dat voelde goed. Wat je eet hangt natuurlijk ook samen met het feit of je honger of trekt hebt. Weet jij wat je lichaam voor signalen afgeeft als je honger hebt en wat je op dat moment daarbij denkt en voelt? Schrijf het eens op en lees dat door als je trekt hebt. Waar heb jij daarnaast het vaakst zin in en geef je toe aan dat gevoel? Het belangrijkste hierbij is leren onderscheid te maken tussen honger en trek en dat je een bewuste keuze hebt om wel of niet te gaan eten. Het voornaamste is te eten wat je nodig hebt en niet meer. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We worden namelijk door zoveel prikkels om ons heen getriggerd en het lukt niet altijd om hier weerstand aan te bieden.

Food is fuel quote

Bron

Trekprikkels om te gaan eten

Vooral in bepaalde situaties en bij sociale gelegenheden zijn er prikkels die je aan kunnen zetten tot eten. Wat zijn de externe prikkels die eetlust en trek opwekken? Ga twee weken na en schrijf op in welke van de acht categorieën de oorzaak van je trek ligt. Ga hierbij altijd op zoek naar de meest primaire prikkel op dat moment.

 • Voedingseigenschappen » geur, kleur;
 • Activiteiten » tv-kijken, lezen, avondje uit;
 • Omgeving » binnen of buiten;,
 • Gebeurtenis » feestdag, vrije dag, stressvolle dag;
 • Mensen » foodies, mensen die je helpen, gestreste mensen;
 • Woorden » met betrekking tot gezondheid, merknamen, voedselbereiding
 • Weer » koud, picknickweer.

Zelf wordt ik het meest getriggerd door voedingseigenschappen, activiteiten en gebeurtenissen wat vaak samenhangt met mensen. Echter zijn het niet alleen situaties en sociale gelegenheden die trek opwekken, ook zintuiglijke prikkels kunnen sterk zijn. Eet jij met je neus, ogen of zijn geluiden voor jou het belangrijkste? Afhankelijk daarvan is jouw strategie te bepalen om prikkels te weerstaan, voor mij geldt: ‘uit het oog, uit het hart, uit de mond’ omdat ik een visuele eter ben.

Vier strategieën tegen lekkere trek

Als laatste wil ik nog even stilstaan bij de vier strategieën die in mindfood staan om trek te controleren. Je kan de strategieën combineren, maar werkt er eentje zo goed bij jou dan kan deze op zichzelf al heel wat voor je opleveren.

 1. Afleiding; Pavel vind dit niet de meest goede strategie want terwijl we proberen om niet aan eten te denken, denk je er juist wél aan. Bedenk iets actiefs of fysieks om op andere gedachten te komen. Mij helpt het soms wel om iets te gaan doen zodat dan de trek gedachten vertrekken zoals bijvoorbeeld opruimen of schoonmaken.
 2. Praten tegen jezelf; trek is een emotionele toestand terwijl praten tegen jezelf gebaseerd is op logica en rede. Het kan lastig zijn maar Pavel raad dan aan om een trekscript te schrijven zodat je deze als mantra in je hoofd steeds kan herhalen.
 3. Ontspanning; een trekgedachte is een vorm van stress, twijfelen tussen het wel en niet doen kost energie. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen.
 4. Mindfulness; zorg ervoor dat je eten opmerkt, je gedachten erover binnen laat en deze gaat accepteren. Hierdoor laat je de gevoelens die erbij komen kijken niet overheersen en identificeer je jezelf niet met wat je ziet en opmerkt. Pavel vergelijkt onze gedachten, gevoelens en sensaties met een lavalamp.

De beste combinaties zijn mindfulness/ontspanning, ontspanning/tegen jezelf praten, ontspanning/afleiding en tegen jezelf praten/afleiding. Houdt je successen bij zodat je hier kracht uit kan halen als je trek hebt. Zet hierbij wat de intensiteit van je trek was (1-10) en welke strategie je toegepast hebt. Bewustwording van wat voor eter ik ben en wat ik hiervoor het beste kan doen en laten is alvast een goede eerste stap geweest. Ik ga nu verder aan de slag met het eetproces, dus dat kan je verwachten in een volgende update.

Ga jij op onderzoek uit om te achterhalen welke prikkels ervoor zorgen dat je gaat eten?

 Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

22 thoughts on “Mindful met eten omgaan | honger versus trek

 1. Knap van je hoor! Wat een mooie aanpak! Na het lezen van dit artikel ga ik zeker ook nadenken over wat voor eter ik ben.

 2. Ik had me hier nog nooit eerder in verdiept eerlijk gezegd. Klinkt wel interessant hoor. Ik gok alleen dat ik daar niet zo bij stil ga/wil staan omdat ik eten veel te lekker vindt hihi.

 3. Op onderzoek uitgaan hoef ik niet. Ik weet zelf heel goed waarom ik eet en soms laat ik me dan ook gewoon verleiden en soms niet. Ik moet juist die kracht vinden om tegen mezelf nee te zeggen..

  • Anita

   Dan helpen de vier strategieën denk ik wel voor jou!

 4. wat interessant om te lezen…
  ik denk vooral dat zoon dit zou moeten lezen (gaat ie niet doen hoor, ben ik ff gek) die heeft alleen maar honger, maar alleen in lekkers…

 5. Wat een goed artikel dit. Ik probeer dit ook steeds meer. Want wanneer heb ik ‘honger’ en wanneer grijp ik gewoon naar voedsel. Super leuk geschreven ik vind dit heel interessant.

 6. Wat fijn dit artikel, hier keek ik naar uit! Je hebt het heel mooi en duidelijk geschreven, hier kan ik veel van leren. Wat jij schrijft over ‘uit het oog, uit het hart, uit de mond’ dat werkt bij mij ook zo. Nu nog zorgen dat ik de troep uit de supermarkt laat liggen 😉 Gelukkig merk ik steeds vaker dat ik ook nadenk voor ik iets ga eten, waarom wil ik dit? Dan gaat de keukenkast open en bedenk ik mij dat ik helemaal geen honger of trek heb maar dat het bijvoorbeeld verveling is, emotioneel zijn of ik heb eigenlijk gewoon dorst. Het is heel fijn om hier bewust mee bezig te zijn!

  • Anita

   Wat fijn om te horen! Ja bewustwording doet veel, dat heb ik nu ook wel gemerkt.

 7. Mooi om te lezen! De quote vind ik heel toepasselijk, ik heb erg lang geleefd om te eten ipv andersom.

 8. Goed om bewust bezig te zijn met wat en waarom je eet. Ik merk dat wanneer ik gewoon regelmatig en op ‘vaste’ tijden mijn ontbijt, lunch en diner pak ik tussendoor weinig meer echt nodig heb. En als ik dan ‘lekkere trek’ (want honger is dat dan niet) krijg pak ik bijvoorbeeld een banaan of rijstwafel/heel af en toe een koekje en dan is het weer goed. Ik zet bewust ook geen schaaltje chips ofzo neer bij het tv kijken ’s avonds, dat gaat anders snel gewoonte worden.

  • Anita

   Slim om idd van chips eten tijdens tv kijken geen gewoonte te maken!

 9. Super goede aanpak zeg! Het lijkt me goed om dit eens voor mezelf te onderzoeken. Ik heb namelijk af en toe echt van de snack-buiten, niet goed!

 10. Het klinkt allemaal zo logisch. Nu nog leren sterk te zijn. Dat gaat me steeds beter af, maar we zijn er nog lang niet.

  • Anita

   Het heeft tijd nodig Petra, hier ook nog lang niet waar ik wil zijn maar bewustwording doet mij al goed!

 11. Goed artikel.
  Ik heb ’s avonds altijd snoepzin (trek dus).
  Ik merk dat sporten dan een hele goede afleiding is. En ik sla meteen twee vliegen in een klap, hah!

 12. Gertie

  Klinkt zó logisch allemaal, maar het blijft een levenslange strijd.
  Ik merk dat ik daar weer heel opstandig van word.
  Juist als ik me voorneem om wat verstandiger te gaan eten (wat bij mij voornamelijk neer komt op minder/niet snoepen),
  ga ik méér snaaien uit ’n soort boosheid!
  En al lukt het me om de hele dag weerstand te bieden aan alle verleidingen dan denk ik op het laatst toch weer ‘wat boeit ’t ook’ en ga extra veel chocola eten.
  Zucht…….

  • Anita

   Hopelijk kan je met de vier strategieën dan aan de slag gaan om te kijken wat dat voor effect heeft.

 13. Mijn trigger is als ik aan het eind van een drukke dag op de bank ga zitten. Dan krijg ik trek. Heel vervelend.

 14. Fijn artikel om te lezen! Ik denk dat ik het meest getriggerd word door verveling, slecht humeur & sociale activiteiten. Als ik me verveel, ben ik al snel geneigd iets te pakken. Als ik me heel slecht voel, zoek ik naar iets waar ik me beter van ga voelen en soms is dat iets lekkers nemen. En sociale activiteiten, ’t is net alsof lekker eten daarbij hoort. Bij dat laatste heb ik niet zoveel last trouwens, dan neem ik niet snel iets slechts.

 15. Interessant artikel! Ik eet onbewust op sommige dagen echt onwijs veel. Vooral voor de tv haha.

 16. Goed artikel dit! Sinds ik een keer op reis was met iemand die echt alleen dingen at als ze ECHT eten nodig had, let ik er ook heel erg op. Als ik denk honger te hebben (CHOCOLA CHIPS PIZZA, eigenlijk lekkere trek dus), dan drink ik een glas water en dan merk ik dat het hele gevoel weg is. Blijft het gevoel van trek, dan eet ik een appel of een banaan.

 17. Bewuster met eten omgaan is echt een goede tip. Ik ben zelf heel goed gaan nadenken over wat ik wil eten en wanneer ik ga eten door Mindfulness. Mooi artikel, interessante trucs om tegen trek in te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.