Mindful zwanger zijn

Nu ik voor de allereerste keer een zwangerschap bijna heb mogen voldragen wil ik even terugblikken op hoe het voor mij is geweest. Ik heb de zwangerschap namelijk heel bewust willen beleven, ook omdat ik niet weet of het ons nogmaals gegund mag zijn. Ik mag van geluk spreken dat ik heel weinig klachten heb gehad en tot op heden redelijk goed uit de voeten kan. Maar hoe beleef je de zwangerschap met volle aandacht en ga je niet door op de automatische piloot?

Je leeft nu voor twee

Het allerbelangrijkste wat je je moet bedenken is dat je nu niet alleen de verantwoordelijkheid voor jezelf hebt. Er groeit een klein wondertje in je buik en ook daar moet je goed voor zorgen. Gewoon doorgaan zoals je altijd deed kan voor klachten zorgen en dat niet geheel zonder consequenties. Teveel harde buiken zijn echt een teken dat je het rustiger aan moet gaan doen. Kijk en voel dus goed waar je lichaam behoefte aan heeft en pas daar je levenswijze op af. Zorg er daarnaast ook voor dat je genoeg voedingswaarden binnen krijgt en voldoende drinkt. En extra vitamines slikken is ook van groot belang.

Situatie accepteren

Tijdens je zwangerschap verandert er een hoop. Niet alleen gieren de hormonen door je lijf maar veranderend je lichaam ook nog eens. Wees nieuwsgierig naar al deze veranderingen en accepteer wat het met je doet. Je kan jezelf er wel onwijs tegen gaan verzetten maar wat heb je daar aan? Het staat toch te gebeuren of je nu wil of niet dus probeer je er niet zo druk om te maken. Ook het feit dat je een aantal zwangerschapskwalen kan krijgen zorgt ervoor dat je misschien minder goed in je vel zit. Probeer het als iets tijdelijks te zien, onderga het en als de klachten te groot worden raadplaag dan je verloskundige of huisarts voor een oplossing. En op den duur past je kleding niet meer dus zie het gelijk als een goed excuus om nieuwe kledingstukken te shoppen. Dat hoeven natuurlijk niet perse zwangerschapsitems te zijn.

body achieves mind believes quote
Bron

Bewust contact maken

Het meest magische van een zwangerschap is het feit dat je je baby op den duur kan voelen. En vaak laten ze pas wat van zich horen als jij in rust bent. Want beweging maakt namelijk slaperig. Neem dus op meerdere momenten van de dag bewust de tijd om je lichaam te voelen: zoek de kalmte op en ontspan! Heb je een drukke baan waarbij je veel afstanden moet afleggen? Pak dan je momenten in de auto, op het toilet of tijdens een rustig moment op een stoel. Het zou zonde zijn als je deze momenten niet gaat beleven omdat je alsmaar doorgaat en geen tijd voor jezelf en je baby neemt. Je kan contact maken door je hand op je buik te leggen en zachtjes te drukken. Maar ook door gebruik te maken van muziek waar je zelf ook ontspannen van wordt of jouw stem en die van jouw partner. En inderdaad op den duur kan het best pijnlijk zijn maar voelen is weten dat het goed zit.

 Zwangerschapsyoga

Wat mij daarnaast bij de bewustwording ontzettend geholpen heeft is het volgen van een cursus zwangerschapsyoga. Het is een combinatie van ademhalingstechnieken, voorbereiding op de bevalling en leren ontspannen. Iedere les was echt weer een moment voor mezelf en leerde ik nog beter te luisteren naar mijn lichaam. Daarnaast is het ook fijn om ervaringen met andere zwangere te delen en dat je ervaart niet de enige te zijn met bepaalde angsten of onzekerheden.

Heb jij je zwangerschap bewust beleefd?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

3 thoughts on “Mindful zwanger zijn

  1. Mijn eerste zwangerschap: JA enorm bewust.. alles was ook nieuw etc. Deze zwangerschap wat minder al begin ik er nu steeds bewuster van te worden door de bewegingen die ik voel en neem ik vaker de tijd daarvan te genieten.. Maar het is sowieso anders als je al een kindje hebt rondlopen want die heeft veel aandacht nodig.

  2. Jawel hoor, het is iets waar ik heel bewust mee bezig wil zijn. De dingen die jij noemt, daar ben ik ook mee bezig. Zwangerschapsyoga heb ik uiteindelijk niet gevolgd, daar heb ik ergens wel spijt van…

  3. Ik vind het jammer dat ik toen niet zwangerschapsyoga heb gedaan. De eerste zwangerschap heb ik intenser en bewuster meegemaakt. De twee was een beetje van been there, done that, maar het was echt net zo fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.