Mindfulness in het dagelijks leven

Het is bewezen dat mindfulness positieve effecten heeft op je persoonlijk welbevinden maar hoe pas je dit zo goed als mogelijk toe in het dagelijks leven? Tegenwoordig zijn we geneigd om onszelf te verliezen in de hectiek van alledag en is de balans soms ver te zoeken. Stress, pijn, je psychisch niet lekker voelen of gebrek aan concentratie, mindfulness is de geschikte methode om hier mee om te leren gaan en de zaken eens anders aan te pakken.

Wat mindful benaderen

Je kan eigenlijk alles mindful aanpakken want er zijn geen voorwaarden om het toe te kunnen passen. Op ieder moment van de dag, bij alles wat je doet kan je mindful zijn. Je kan het toepassen bij de relaties die je aangaat maar je kan er ook voor zorgen dat je mindful bent in het verkeer of tijdens het bloggen. Het belangrijkste is dat je met volle aandacht hetgeen doet waar je op dat moment mee bezig bent. Hoe vaak staat de automatische piloot wel niet aan en doe je iets zonder erbij na te denken? Ga dat eens een dag na en je zal versteld staan hoe vaak je het doet. Tanden poetsen, kleren aantrekken, traplopen, eten klaarmaken en ga zo maar door. Heb jij echt aandacht voor wat je aan het doen bent op dat moment of zit je met je gedachten al bij het volgende wat je moet doen? En wat dacht je van de continue stroom aan informatie die je binnenkrijgt via de radio/TV, laptop of je telefoon waarbij je uit moet kijken voor het ontwikkelen van infobesitas. Heeft dat een effect op hoe mindful je iets aanpakt?

just breathe mindful quote
Bron

Hoe pak je het mindful aan

Ontdek eerst wat je op de automatische piloot doet en of wat je gevonden hebt wil aanpassen. Je kan er echter ook voor kiezen om vaste momenten gedurende de dag in te bouwen. Begin klein en bouw dat uit als je het gevoel hebt meer aan te kunnen want hoe vaker je iets toepast hoe gemakkelijker het wordt. Geef jezelf lucht en ruimte tijdens drukke momenten, maak een pas op de plaats en geef jezelf letterlijk een korte adempauze. Hierdoor verander je je houding ook al loop je ergens alleen maar mindful naartoe. Wat het je oplevert? Minder gepieker, beter omgaan met stress en moeilijke emoties beter kunnen verwerken. In het begin zal het nog wel wennen zijn om deze momenten in je dagelijks leven toe te passen. Maar al snel zal het onderdeel zijn van je vernieuwde routine en voel je je echt stuk meer relaxt.

Wat ga je nu meer mindful benaderen?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook  | Pinterest

14 thoughts on “Mindfulness in het dagelijks leven

 1. Het is een groot voordeel dat we ook een automatische piloot hebben. In sommige gevallen is dat alleen maar handig. Als je echter alles op de automatische piloot doet, mis je een hoop. Ook je eigen gedachten en gevoelens. Ik probeer sinds een tijdje dagelijks mindfulness toe te passen. Gewoon op de fiets.

  • Anita

   Automatische piloot is zeer zeker fijn want als we bij alles na moeten denken. Fijn dat het je lukt om toe te passen op de fiets!

 2. Heel handig en zeer informatief artikel zeg. Ik pas zelf regelmatig mindfulness toe en zou het op sommige dingen zoals het wandelen bij morris, bij het doen van de was. Zou zelfs nog bij meer willen toepassen.

 3. Klein beginnen inderdaad. Stap voor stap. Ik vind mindful leven een hele plezierige manier van leven. Ik pas het vaak toe, maar niet bij alles hoor. Zo hou ik er helemaal niet van om mindful te eten. Ik kijk graag tv als ik eet. Dan zeggen mensen dat dat niet goed is. Uh… hoezo? Ik vind dat heerlijk. Dat is één mijn ontspanmomentjes. Wandelen is voor mij hét mindfulmoment van de dag. Zeker als ik in het bos ben. Heerlijk. Mooi artikel weer. Blijven toch mijn favorieten.

  • Anita

   Je moet eruit pakken wat voor jou werkt. Ik houd wel erg van mindful eten 🙂 Wandelen is zeker een heel goed moment om mindfulness toe te passen. Als ik minder nevenactiviteiten zoals werk had zou ik veel meer van dit artikelen willen schrijven. Maar het vergt meer tijd om deze mooi te kunnen verwoorden!

 4. Ik moet zeggen sinds ik jouw blogs lees ik al een stuk bewuster in het leven sta. Het is blijven trainen en het lukt mij niet elke dag hoor. Het zijn vaak de kleine alledaagse dingen waar ik het probeer, even wandelen met de kinderen, genieten van een kopje thee en zelfs bij een chaotisch moment even genieten dat ik mag “spelen” in mijn leven en dat van de kinderen en mijn man.

  • Anita

   Wat fijn om te horen Nesrin. Trainen blijft het zeker maar dat is met alle nieuwe gewoonten. Genieten is het toverwoord!

 5. Ik blijf het een moeilijke vinden. Ik moet me er steeds weer aan herinneren om dingen mindful te doen. Je bent zo snel weer vertrokken met je automatische piloot.

 6. Ik zou mindfulness echt vaker moeten doen. Ik lees je artikelen altijd met veel interesse en toen schiet het er steeds bij in :-(.

 7. Ik zat hier inderdaad laatst nog aan te denken. Nu ik stage heb, ga ik zelfs op automatische piloot naar het station/in de trein/naar de bus/etc. Waarschijnlijk omdat ik nog te moe ben ’s ochtends om bewust over dingen na te denken en ’s avonds ben ik net klaar met stage en wil ik ook even nergens aan denken. Best stom eigenlijk, want de tijd in de trein kan juist een fijn momentje voor mezelf zijn.

  • Anita

   Wat toevallig Anna. De trein is inderdaad een super fijn plekje om mindful te zijn!

 8. Ik merk het ook in mijn dagelijkse bezigheden. Ik probeer er altijd zo bewust mogelijk mee om te gaan maar dat blijft soms toch wel lastig.

 9. Ik ga straks eens mindful mijn lunch eten in plaats van een boterham achter de computer naar binnen te schrokken!

 10. Super handige artikel! Mijn lerares Nederlands had het ook over Mindfulness!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.