Mindfulness in het verkeer

Autorijden, het kan een stressvolle gebeurtenis zijn en zeker als je tijdsdruk hebt. Er kunnen files op je route ontstaan, andere weggebruikers gedragen zich asociaal of er zijn bepaalde handelingen die je moeilijk vindt waardoor je niet lekker in de auto zit. Voor mijn werk moet ik een half uur rijden dus ik zit heel vaak in de auto en dan vooral op de snelweg. Ook al ben je zelf de rust zelve, er kan altijd iets gebeuren waardoor de rit anders loopt dan verwacht en je geen oog meer hebt voor dat moment. Mindfulness kan je hierbij helpen.

Positieve gedachten en accepteer het moment

Oké, je bent misschien te laat weggereden en moet voor je gevoel haasten. Als je een belangrijke afspraak hebt is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende tijd ervoor uittrekt, lukt dat niet? Omarm dan het moment. Wat kan je wel in de file doen? Nee, niet je telefoon erbij pakken en social media checken maar kijk eens om je heen. Op de snelweg raas je langs de landschappen en kan je niet eens genieten van wat er zich langs de weg bevindt. Nu kan het, dus pak je moment. Bijkomend voordeel: zo kom je ook meer ontspannen op de plaats van bestemming aan. Treinreizen is daarom zo gek nog niet. Dit kan je ook doen zonder file, neem dan gewoon wat gas terug en heb oog voor je omgeving. Tijd inplannen en eventuele filetijd erbij tellen zorgen er natuurlijk al voor dat haasten verleden tijd is. Wat je ook kan doen is gewoonweg positieve gedachten naar je medeweggebruikers sturen en onbaatzuchtige acties uitvoeren. Zie je dat een ander in wil voegen laat hem er dan tussen. Als jij goed bent voor een ander krijg je dat gedurende de rit ook weer terug.

on the road bewegend
Bron

Focus op wat belangrijk is

Het allerbelangrijkste van autorijden is dat je weer veilig je auto uitstapt. De reis naar je bestemming is waar het om draait en wees blij dat je de vrijheid hebt om daar zelf naartoe te kunnen rijden. Piekeren is nergens voor nodig, maar is de auto de plek waar ze juist komen? Las dan een piekermoment in. Markeer twee punten op je route en laat de piekergedachten komen, voorbij dat eindpunt laat je dan de problemen los. Wat je ook kan doen is je tong tegen je verhemelte drukken (voor je voortanden), spanningen hebben zo geen schijn van kans meer. Dit is sowieso een algemene tip voor meer ontspanning die de kaakfysiotherapeut mij mee heeft gegeven. Wat daarnaast nog belangrijk is, is een opgeruimde en frisse auto. Je rijdt dan een stuk aangenamer dus zorg ervoor dat je auto geen zwijnenstal of opslagplaats wordt. De energie kan dan ook weer stromen. En probeer niet te oordelen en laat de misdragingen van anderen niet jouw dag verpesten. Kijk rustig om je heen wat er gebeurd, laat het los en een glimlach verschijnt uiteindelijk vanzelf. Jij bepaald namelijk zelf hoe je je op de weg gedraagt en wat de dingen die op je pad komen met je doen.

Hoe zorg jij ervoor dat je meer mindful de weg op gaat?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

19 thoughts on “Mindfulness in het verkeer

 1. Vroeger zat ik altijd vloekend en opgefokt in de auto. Zelfs als ik gewoon naar de supermarkt ging en dus helemaal niet op tijd hoefde te zijn! Geen idee hoe, waarom en wanneer, maar op een gegeven moment leek het alsof ik mezelf van een afstand bekeek en ik dacht: wat ben jij in vredesnaam aan het doen? Vanaf dat moment was het over. Echt. In één keer. Klaar. Ik stap nu altijd op mijn gemak in de auto. Ik kan niets veranderen aan het verkeer om me heen. Het enige wat ik kan doen is op tijd van huis vertrekken en verder is het … out of my hands, dus kan ik maar beter van het moment genieten.

  • Anita

   Wat ontzettend fijn dat je nu relaxt in de auto stapt! Echt het levert je veel meer op en idd je kan niets veranderen aan wat de andere weggebruikers doen! Super 🙂

 2. Ik vind autorijden heerlijk en ben al aardig mindful als ik de auto instap 😉

  Leuk artikel en ik krijg echt een allergische reactie van vieze en niet opgeruimde auto’s.

 3. Mooi geschreven! Ik doe – zo nu en dan- ook van dit soort oefeningen en het werkt super.

 4. Goed geschreven. Ik vind autorijden heerlijk, maar ben vaak best opgefokt.

 5. Leuk artikel! Veel mensen zouden Mindfulness niet met verkeer linken, maar ik wel 😀 Ik legde meteen de link met: rood licht is een ademmomentje! En zo is het maar net. In de file staan is geen straf, maar een beloning. Even gewoon rust en tijd voor jezelf. Met de radio luidt bijvoorbeeld.

  • Waarom schrijf ik luid met dt?? Ik bedoel ‘luid’ natuurlijk… Gekke ik 😀

 6. Handige tips, ik kan me echt storen aan asociaal gedrag van anderen. Zo erg vind ik dat weer van mezelf. Een opgeruimde, frisse auto is echt een must idd!

 7. ik rij nooit auto meer, echt al 10 jaar niet echt meer…
  ik vind het niets, voel me gespannen en niet fijn…
  laat mij maar fietsen, heerlijk ontspannend, lekker buiten

  • Anita

   Oh wat jammer dat je niet rustig in de auto kan zitten Jackie. Fietsen is idd heerlijk, maar met de auto kan je toch langere afstanden afleggen en ik zou die vrijheid echt missen!

 8. Gertie de Groot

  Ik rij zelf ook geen auto, maar probeer ‘mijn chauffeur’ dit al járen aan het verstand te peuteren.
  Helaas zonder resultaat!
  Zal hem jouw blog eens laten lezen Anita……

 9. Ik laat me meestal rijden…Maar als ik zelf ergens moet zijn probeer ik zo ontspannen mogelijk te zijn en me niet te veel te storen aan overige factoren. Diegene die bij me in de auto zit wil ik daarmee ook een prettig ritje geven…Hoop dat jij niet met samengeknepen billen naast me zat laatst hihi…x

 10. Wat mooi geschreven! Ik probeer altijd rustig de weg op te gaan. Met haast kom je vaak niet sneller aan en zeker niet rustiger.

 11. Oh wat een fijn blogje. Ik stuur de link even door naar een vriendin, die is net geïnteresseerd geraakt in mindfulness. Ik denk dat ze hier wel wat aan heeft.

  • Anita

   Wat lief! Mindfulness is ook ontzettend fijn en zorgt voor meer rust hier.

 12. Ik heb geen rijbewijs dus hier kan ik niet over meepraten haha. Maar heel goed dat je hierover schrijft, het zou fijn zijn als veel meer mensen mindfulness in het verkeer zouden toepassen!

 13. Mindful autorijden is voor mij ook een oefening om meer bij het nu betrokken te zijn, ik heb nog al de neiging om na te denken en te piekeren en het is beter om me gewoon op het verkeer te focussen en te concentreren. Wel een goeie tip voor als je in de file staat.

 14. Wauw, dit artikel komt als geroepen haha! Ik ben dus allesbehalve mindfull in de auto: file vind ik niet zo erg, want daar kan je weinig aan veranderen maar andere weggebruikers .. pff daar wil ik echt niet over beginnen. Ik ga in ieder geval volgende keer een paar tips van jou toe proberen te passen haha want denk dat je toch stuk relaxter in de auto op die manier zit 😉 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.