Op zoek naar balans

Op zoek naar balans. Zijn we dat niet allemaal? Het kan soms best een stuggle zijn om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Bij de meeste mensen staan deze niet altijd in verhouding tot elkaar en slokt het werk merendeel van je tijd op. We willen alles maar in de 24 uur die één dag heeft proppen en veel zouden willen dat de dag meer uren had. Maar waarom willen we zoveel en leef je eigenlijk in disbalans?

Multitasken en stress

Waar de één geen moeite heeft met het vinden van de juiste balans is zijn leven, is het voor de ander onwijs moeilijk. Het heeft allemaal te maken hoe je omgaat met stress en de eisen die je aan jezelf stelt. De balans kan hierdoor ver te zoeken zijn en dat kan zich op verschillende manier uiten. Lichamelijke klachten, je psychisch niet lekker voelen of door de hoeveelheid dingen die je moet doen door de bomen het bos niet meer zien. Juist door te multitasken ben je niet efficiënt met je tijd bezig, maakt je dat onrustig en lopen de ergernissen op. Ga eens na wat jou uit balans brengt op dagelijkse basis en schrijf alles op. Is er een thema of situatie die dit veroorzaakt? Ga er dan direct mee aan de slag! Hoe langer je het uitstelt, hoe minder makkelijk het wordt om de balans weer terug in je leven te krijgen. Alles staat in contact met elkaar waardoor je leven in evenwicht is. Zo moet je ook kijken of er een balans is tussen je ego en je hart. Niet alleen kijken naar alles wat je doet maar ook naar de dingen die je wil doen. Ook dat kan een disbalans in je leven veroorzaken en vergt alleen maar energie. Bevredig jezelf in je behoeften en kijk waar je kwaliteiten liggen. Zo creëer je een basis waardoor je ook lekker in je vel gaat zitten en dus ook meer aan kan.

niets doen quote
Bron

Rust en tijd voor jezelf

Onwijs belangrijk is daarom dan ook om niet door te gaan maar met regelmaat me-time in te lassen. Je hebt bijna altijd een rol te vervullen dat je jezelf snel vergeet. Probeer eens wat minder van jezelf te vragen en op tijd aan de rem te trekken. Laat het huishouden of je piekergedachten eens voor wat het is en doe iets wat je anders niet zomaar zou doen. Grenzen stellen is ontzettend belangrijk en gaan je helpen om in balans te blijven. Goed voor jezelf zorgen en zelfcompassie hebben moet je echt niet aan het einde van je prioriteitenlijst zetten. Natuurlijk hebben we het allemaal druk maar soms is het ook hoe druk je het jezelf maakt. Wat vind je nu echt belangrijk in je leven? Besteed daar dan ook de meeste aandacht aan en schrap de onbelangrijke zaken zoveel mogelijk. Soms moeten we nu eenmaal dingen oppakken waar we weinig zin in hebben, maar doe dat dan als eerste. Dit zodat de leuke zaken overblijven en je bijna fluitend de dag doorkomt. We blijven aan onszelf werken en dat is het allerbelangrijkste in het leven. Je leert door te leven en ontdekt gaandeweg wat voor jezelf werkt. In disbalans zijn is voor korte tijd niet erg maar zorg er ten alle tijden voor dat het geen structureel iets gaat worden.

Hoe behoud jij de balans in je leven?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

15 thoughts on “Op zoek naar balans

 1. Dit artikel komt als geroepen 😉 Balans is voor deze ADHD’er namelijk niet makkelijk hihi. Net zoals uitrusten en niets doen, ik heb gewoon die rust vaak niet, grrr haha. Erg lastig zo.

 2. Balans is voor mij ook een van de grootste struggels. Vooral tussen moeten/ willen en kunnen. Maar nu word ik wel gedwongen om er heel bewust naar te kijken. Goed artikel om er nog bewuster van te worden!

 3. Oh ik vind het soms zo lastig. Gelukkig woon ik midden in de natuur en vind ik daar na een drukke dag veel balans door mijn hoofd even leeg te maken met een wandeling. En die kleine brengt naast ontzettend veel werk, ook een soort rust met zich mee. Lekker kroelen met de baby. Mindfuller kan het niet. Dat staat jou ook te wachten! Nog even… <3

  • Anita

   Kijk dat is een mooi vooruitzicht Karen <3

 4. Die balans is voor iedereen anders. De een heeft meer rust nodig, de ander wordt juist erg gespannen van niets doen. Ik heb zo mijn momenten dat ik het niets doen wel nodig heb. Maar dat betekent niet dat ik op de bank hang of in bed blijf liggen. Niets doen is dan toch vaak ‘niets moeten of hoeven’, geen verplichtingen hebben. En hoewel het natuurlijk wel een soort van verplichting is, ga ik op dat soort momenten graag een blokje extra om met de hond. Heerlijk. De tijd dat ik tot 5 uur in de middag in bed bleef liet ik achter me na de pubertijd, maar ook daar had ik destijds geen spijt van. Balans verandert denk ik ook met je levensfases, toch?

  • Anita

   Niets doen is inderdaad niet perse op de bank hangen maar even een moment voor jezelf creëren. En dat is voor iedereen anders en zeker ook afhankelijk van de levensfase waarin je zit. Vroeger had ik namelijk ook andere prioriteiten 🙂

 5. Marion

  Tegenwoordig gaat me dat enorm goed af, maar zoals je weet heb ik dat wel aan de harde hand moeten leren. Flinke burn out, depressie, etc. Had ik eerder aan de rem getrokken en vaker tijd voor mezelf genomen dan was het misschien niet zo ver gekomen.

  • Anita

   Achteraf is het altijd makkelijk praten. Zo had ik ook eerder rust moeten nemen maar mijn burn-out heeft ook goede dingen gebracht! Uiteindelijk komen we er wel Marion!

 6. Mooie uitspraak “niets doen is ook iets doen”. Ik merk wel hoe ouder ik word hoe meer bewust ik ben van tijd en wat echt belangrijk is in het leven.

 7. Balans vind ik wel lastig. Ik wil zoveel en ik moet van mezelf ook best veel. Ik wil 2x in de week een artikel op mijn blog, ik werk, wil een net huis en tuin. Om toch niet te veel te willen, doe ik sowieso 1 dag in het weekend niks van dat alles :-).

  • Anita

   En dat dagje rust is al een goede start om het behapbaar te houden Els!

 8. Niets doen is ook zeker iets doen. Zo heb ik het eigenlijk altijd al gezien. Wanneer ik behoefte heb aan niets doen is dat iets wat op mijn to do lijstje komt. Zonder schuldgevoelens, maar juist met genietgevoelens #nieuwwoordontdekt

 9. Zoals je weet heb ik veel moeite met de balans vinden.. ik wil zoveel en daarnaast moet ik ook zoveel van mezelf en anderen..

 10. Ik ben heel erg aan het balanseren momenteel. Een kind in mijn leven, een ziektegeval in de familie, werk, een geplande verbouwing, tijd voor mijzelf, tijd voor mijn man. Ik stel priortiteiten: zo zijn mijn blog en het huishouden totaal niet belangrijk meer (oppasoma helpt wel wat mee in het huishouden). Maar weet je, het komt wel goed.

  • Anita

   En dat is het belangrijkste Cindy. Geef de zaken die echt moeten voorrang! Andere dingen komen wel weer of hulp bied zich aan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.