Pilates voor een gezond lichaam

Ik heb al sinds 7 jaar last van mijn rug door een val op mijn werk. Je kunt dus zeggen dat het mijn zwakke plek is en chronisch. Ik moet er altijd rekening mee houden en vooral tijdens een stressvolle periode. Wat is sinds dit jaar heb ontdekt is Pilates. Ik zocht een ‘sport’ waarbij ik mijn lichaam kon verstevigen zonder weer met fitnessapparatuur (lees: boring) aan de gang te gaan.

Sport essentials

Wat is Pilates

Pilates is bedacht door Joseph Pilates aan het begin van de 20e eeuw. Het is een serie van grondoefeningen die helpen om het lichaam te versterken, de soepelheid te vergroten en om de balans en coördinatie te verbeteren. De zes principes van Pilates zijn concentratie, beheersing, centrering, vloeiende bewegingen, precisie en ademhaling.

Bij Pilates gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit, hier hamert mijn Pilates instructrice namelijk ook altijd op. Daarom moet je de oefeningen aanpassen aan je eigen fysieke beperkingen. Het is daarnaast van belang om de beweging correct en met aandacht uit te voeren vanuit je krachtcentrum (buik, rug, heupen en billen) met als doel om je lichaam en geest op één lijn te brengen. Het klinkt zweverig, maar dat is het niet. Als je tijdens de oefeningen er met je aandacht niet bij bent kun je de oefeningen gewoonweg niet correct uitvoeren.

Mijn ervaring met Pilates

De eerste Pilates les was heftig en ik was echt kapot na afloop. Ik dacht na 10 minuten dat ik het uur niet eens vol zou houden. De oefeningen volgden elkaar in een rap tempo op en als beginner met lichamelijke klachten wist ik nog niet hoe ik de oefeningen goed uit kon voeren. De instructrice gaf goede tips en dat hielp om het wat beter vol te houden. Pilates zegt dat je na 10 sessies verschil voelt en dat klopt. Je moet volhouden want spieropbouw heeft tijd nodig. En de ene keer zal het beter gaan dan de andere keer dus dat moet je niet laten afschrikken. Wil je sneller resultaat dan kun je de oefeningen ook thuis uitvoeren. Dat hoeft natuurlijk geen uur te zijn als je daar geen tijd voor hebt. Het is mij alleen nog niet gelukt *schaam*.

Tip: Pilates kun je thuis doen met blogilates op YouTube.

Binnenkort zal ik de meest belangrijke oefeningen voor je op een rij zetten.

Doe jij aan Pilates of zou je het eens willen proberen?

One thought on “Pilates voor een gezond lichaam

  1. Anja

    Ik doe het nu 6 weken en merk het verschil al

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.