Programma’s die je gezien moet hebben

Ik deelde al de documentaires die je gezien moet hebben, maar er zijn ook een hoop interessante programma’s gemaakt die echt het kijken waard zijn. Series waar aandoeningen en stoornissen verder worden uitgediept of over een ziekte die je wereld op je kop kan zetten. Bij onderstaande programma’s heb ik al menig traan gelaten maar ook meer geleerd en te weten gekomen over bepaalde aandoeningen waarvan ik zelfs het bestaan nog niet wist.

Programma je zal het maar hebben

Je zal het maar hebben

Al veertien seizoenen vertellen jongeren in je zal het maar hebben over de aandoening, beperking of ziekte die ze hebben. De één is ermee geboren terwijl het bij een ander later in zijn leven heeft geopenbaard. Vier presentatoren hebben het programma door de jaren heen gepresenteerd. Ik vind het ontzettend goed dat de presentatoren in elke aflevering zelf ook altijd gaan ervaren hoe het is om met zo’n aandoening te leven. En geheel terecht, het programma heeft naast een nationale zelfs een internationale TV award gekregen.

Beschadigd

Beschadigd is een vierdelige serie die momenteel uitgezonden wordt op NPO 3. In deze serie volgt Jessica Villerius mensen die zichzelf beschadigen. Je komt te weten waar de behoeften vandaan komen en hoe de ziekenhuizen ingesteld zijn bij deze problematiek. Pijn, schaamte en een combinatie van factoren kunnen ervoor zorgen dat mensen dit als enige uitweg zien om met de spanningen die ze hebben om te gaan.

Hij is een zij

Arie Boomsma volgt in hij is een zij zes mensen die in het verkeerde lichaam zijn geboren. Je ziet de weg die gevolgd moeten worden om in het goede lichaam te kunnen leven. Deze transgenders zitten allemaal in een andere fase tijdens het proces en vertellen openhartig hoe ze zich voelen, waar ze tegenaan lopen en het (on)begrip van hun omgeving.

Over mijn lijk

Het meest heftige programma uit dit lijstje is over mijn lijk. Jonge mensen die in de kracht van hun leven staan krijgen te horen dat ze kanker hebben. Omdat de verhalen ontzettend heftig zijn heeft Patrick Lodiers één seizoen het programma niet gepresenteerd en heeft Yvon Jaspers het overgenomen. Maar het zesde seizoen, wat al aangekondigd is, gaat ook niet Patrick maar Valerio Zeno de jonge mensen volgen. De gesprekken zijn vaak indringend en zwaar, waar in het begin nog hoop is, is deze er later niet meer. Twee jonge mensen leven nog, de rest is helaas overleden. Jip, die je ziet in bovenstaand filmpje, heeft ook een e-book geschreven. En over mijn lijk heeft zelfs een gouden beeld gewonnen.

Programma over de streep

Over de streep

Respect voor een ander is heel normaal, maar op de middelbare scholen zie je vaak dat het respect er niet altijd is. Puberende jongeren die vooroordelen hebben over een ander, roddelen, pesten of het gevoel hebben dat ze alleen staan met hun problemen. In over de streep gaan de leerlingen van één school een challenge day aan met twee leaders uit Amerika. De centrale vraag van die dag is: wat weten we nu eigenlijk echt van elkaar? Door middel van gesprekken, spelletjes en het over de blauwe streep lopen, als een vraag op jou van toepassing is, krijgen de scholieren meer respect voor elkaar. Een ontzettend goed concept dat iedere school eigenlijk moet gaan aanbieden.

Levenslang met dwang

Jan Kooijman gaat met een aantal mensen met extreme dwangstoornissen die hun leven beheersen op reis om het probleem aan te pakken. In levenslang met dwang zie je hoe de dwanggedachten en -handelingen eruit zien en hoe ze dit met een team van experts aanpakken. Ze hebben er juist voor gekozen om dit in een totaal ander land te doen omdat ze dan de pure dwang kunnen gaan behandelen. In de eigen omgeving gaat dit natuurlijk ook, maar een andere omgeving heeft meer impact. Een nieuw seizoen start trouwens morgen.

Uit de kast

Homoseksualiteit, het blijkt toch nog een groot taboe te zijn. Voor jonge mensen is de coming out toch moeilijk en zijn ze vaak bang hoe anderen hierop reageren. In uit de kast volgt Arie Boomsma jonge homo’s en lesbiennes tijdens dit proces en zie je hoe deze gesprekken met familie, vrienden en andere belangrijke mensen verlopen. Soms zit ik met verbazing te kijken hoe mensen reageren en homoseksualiteit niet kunnen accepteren.

Programma Anita wordt opgenomen

Anita wordt opgenomen

Omdat ik zelf ooit stage heb gelopen in de psychiatrie was ik erg benieuwd naar dit programma. Anita Witzier laat zichzelf op een open en gesloten afdeling opnemen. Slapen, eten en leven op de afdeling om te ervaren hoe het is. Het laat je goed zien wat er gebeurd op zo’n afdeling. En echt iedereen kan een psychische stoornis krijgen, ongeacht je leeftijd of opleidingsniveau.

Ken jij nog andere must see programma’s?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

25 thoughts on “Programma’s die je gezien moet hebben

 1. Stuk voor stuk heftige programma ‘s, maar ook stuk voor stuk goede programma ’s die ons een kijkje geven in het heftige leven van een ander.Je zal het maar hebben en over de streep kijk ik oom en vind ik goede programma ‘s. Ik kijk ook graag naar the undatebles, waarin mensen met een afwijking met een datingbureau op zoek gaan naar de liefde. Soms worden ze tijdens dates ook ondersteunt door coaches. Goed om te zien dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om de liefde van hun leven te ontmoeten en dat er mogelijkheden zijn om hierbijgeholpen te worden. Een programma met een lach en een traan.

 2. Mooie boodschap van Jip. Heel mooi. Anita ben ik ook aan het kijken en ook de serie beschadigd volg ik. Allemaal goede series die je noemt. Alleen Hij is een zij ken ik niet. Zal ik eens gaan opzoeken.

 3. Anita wordt opgenomen lijkt me een mooi programma. Over de streep vond ik ook altijd erg indrukwekkend, maar dat geldt eigenlijk voor de andere programma’s die jij noemt ook!

 4. Wat een mooi lijstje 🙂 Mijn moeder tipte mij toevallig van de week over Anita wordt opgenomen. Zo echt even opschrijven, want gisteravond lag ik in bed en wist ik niet wat ik moest kijken. Beschadigd wil ik ook nog kijken! Verder heb ik met heel veel bewondering zitten kijken naar hij is een zij. Ik vind het zo’n mooi programma! Ik heb wel al begrepen dat ze nu weer nieuwe afleveringen aan het maken zijn. Zal nog even duren omdat ze een jaar lang worden gevolgd! Verder vind ik over mijn lijk en je zal het maar hebben enorm goede programma’s. Uit de kast heb ik eigenlijk nooit goed bekeken! Bedankt voor het delen van dit mooie artikel 🙂

  • Anita

   Oh dat wist ik nog niet dat er een nieuwe serie van hij is een zij komt, thnx. Ben benieuwd!

 5. Wauw, hier zitten heftige en hele mooie programma’s tussen. Vooral de programma’s van BNN die je noemt heb ik vaak gezien, maar op dit moment kijk ik eigenlijk vrij weinig.

 6. Interessante (en vaak ook heftige) programma’s! Ik kijk ook ‘je zal het maar hebben’. Heel mooi programma inderdaad. ‘Hij is een zij’ heb ik ook gezien en ‘uit de kast’ heb ik ook regelmatig gekeken, bizar inderdaad hoe sommige personen erop kunnen reageren.

 7. Mooie programma’s. Met over mijn lijk had ik wel veel moeite, zat bijna elke aflevering te huilen.
  Bij je zal het maar hebben, is mijn fobie twee keer aan bod gekomen 🙂

  • Anita

   Ja over mijn lijk is idd erg heftig. Ik houd het ook nooit droog hoor. Zie je ook veel herkenning bij de jongeren die bij jzhmh zijn geweest?

 8. Prachtige programma’s allemaal, de meeste ken ik goed. Over de streep vond ik heel bijzonder, erg mooi dat ze de leerlingen bewust maken van elkaar. Ik ben het met je eens dat ze dit op elke school zouden moeten doen. Ik heb veel moeten huilen bij dat programma (net als bij Over mijn lijk trouwens).

  • Anita

   Jep, dat zijn ook de twee programma’s waar ik altijd bij moet huilen.

 9. Ik heb alleen Over mijn lijk gezien. Over Anita wordt opgenomen heb ik veel gehoord, dit wil ik graag nog eens zien.

  Leuk overzicht ook al kijk ik haast geen tv ik vind dit zeer zeker de moeite waard om terug te kijken.

  • Anita

   Ik kijk ook haast alles terug Nesrin, ‘live’ TV kijken wanneer het uitgezonden wordt is hier vaak ook niet aan de orde.

 10. Ik kijk eigenlijk maar weinig echt tv. Dus ook series/programma’s kijk ik niet.
  Over mijn lijk heb ik wel eens gezien, heel heftig..

 11. Dit zijn echt allemaal programma’s die ik kijk! Over Mijn Lijk vind ik wel vrij heftig om te zien aangezien een van mijn beste vriendinnen zich in die situatie bevindt. Het komt dus wel heel erg dichtbij.
  Verslaafd en Geef mij nu je angst vind ik ook mooie programma’s die in dit rijtje zouden passen.

  • Anita

   Verslaafd heb ik wel eens gezien, idd ook een mooi programma. Geef mij nu je angst nog niet gezien, maar zou wel in het rijtje passen.

 12. Anita word opgenomen heb ik gekeken, boeiend om te zien vond ik…
  Over de streep vind ik echt zo goed !!

 13. Anita wordt opgenomen kijk ik elke week, dat is voor mij te doen. Beschadigd vind ik te heftig, ik merk dat dat depressieve gevoelens opwekt. Over mijn lijk heb ik alleen het seizoen met Jip gevolgd, maar er zijn er meer geloof ik.. Wat een bijzondere gast was dat!

  • Anita

   Je moet idd niets kijken wat gevoelens opwekt! Ja van over mijn lijk zijn 5 seizoenen gemaakt.

 14. Heel tof artikel dit, geeft veel inspiratie! Ik ben een trouwe volger van Je zal het maar hebben en ook Over de streep keek ik wel eens. Heel bijzondere programma’s! De andere programma’s ken ik niet (goed), die moet ik eens in de gaten houden.

 15. Wat een prachtige en indrukwekkende programma’s allemaal! De boodschap van Jip vind ik ook erg mooi en 100% waar.

 16. Je hebt hele prachtige programma’s opgenoemd, zoals Over de Streep en Over mijn Lijk.
  Ik huil niet gauw, maar daar heb ik toch wel eens met tranen in mijn ogen naar zitten kijken.

 17. Ik ken ze niet allemaal, kijk niet zoveel tv, maar zitten mooie programma’s tussen idd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.