Tips om weer in de leesflow te komen

Sinds twee jaar daag ik mijzelf tijdens de reading challenge uit om een aantal boeken per jaar te lezen. Het is zo heerlijk om weg te duiken in een andere wereld en meegenomen te worden in een goed verhaal. Veel mensen nemen echter niet de tijd om te lezen terwijl ze dit wel graag zouden willen. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om weer in de leesflow te komen en zeker niet als je de volgende tips in je achterhoofd houdt.

boektober 2016 lieveling rosie project

Lezen voor het slapen gaan

De meest simpele manier om het lezen weer op te pakken is voordat je gaat slapen even een paar pagina’s te lezen. We zijn tegenwoordig zo gewend om even onze telefoon erbij te pakken maar pak eens een boek. Het is ook nog eens beter voor je nachtrust want van lezen wordt je moe en slaap je vaak gemakkelijker in. En eenmaal een gewoonte dan heb je binnen een paar weken je eerste boek alweer uitgelezen. Ik vind het, naast het schrijven van mijn dankbaarheidslijst, altijd een heerlijke afsluiter van de dag.

Lezen in auto, bus of trein

Voor de mensen die niet wagenziek worden is dit een ideale plek om te lezen. Als we een lange rit maken en R. rijdt dat neem ik vaak een boek mee om te lezen. Tussendoor kletsen we wel wat maar vaak heb ik dan toch weer een aantal pagina’s gelezen tijdens zo’n rit. Toen ik nog studeerde in Utrecht moest ik per dag ook iedere keer 2 uur reizen. Muziek op en lezen maar. Helaas waren het toen wel studieboeken maar het gaf mij thuis wel de kans om andere dingen te ondernemen. Nu doe ik dat in de bus en ben dan altijd zo op de plaats van bestemming. Zeker als je steeds dezelfde reis moet maken wordt het naar buiten kijken ook erg saai. En nee je telefoon is niet altijd het beste om erbij te pakken.

Meedoen aan boektober

Boektober heeft mij in die twee jaar ook enorm geholpen om weer uit de eventuele leesdip te komen. Het is eigenlijk een verkorte leeschallenge voor de maand oktober bedacht door By Dagmar Valerie. Net als de reading challenge bedenk je zelf hoeveel boeken je wil lezen. Het lukt mij dan elke keer weer om vier boeken te lezen maar lees je er maar twee dan is het ook prima. Het gaat er gewoonweg om dat je het lezen weer een boost geeft en ervan geniet.

Young adult boeken hongerspelen stad van beenderen

Kies voor een serie of trilogie

Ik vind het altijd moeilijk om in een nieuw boek te beginnen. Je geniet vaak nog na van een verhaal of deze heeft je zo geraakt dat je er even van moet bijkomen. Het duurt bij mij dan altijd even voordat ik er weer een nieuw boek bij pak. Ik merk dat het mij erg helpt om een leuke serie uit te kiezen zodat ik dat probleem niet meer heb. Ik kies dan vaak voor young adult fantasie boeken zodat ik eigenlijk meteen na afronden van het eerste boek, het tweede in wil duiken. En voor je het weet heb je de serie gelezen en ben je zeker drie boeken verder.

Plan je leesmomenten in

Vind je het toch moeilijk om bovenstaande tips toe te passen? Plan dan net zoals je met afspraken doet een moment met jezelf en een boek in tijdens je week. Hierdoor probeer je jezelf te verplichten om dat boek erbij te pakken en te beginnen. Echt een me-time moment. Ik weet dat verplichtingen wel eens averechts kunnen werken. Maar als je het leesmoment hebt gecreëerd maak je er vaak ook gebruik van. Start gewoon en laat je verwonderen hoe heerlijk lezen kan zijn.

Of laat je als blogger een ongecorrigeerd leesexemplaar opsturen zodat je één van de eerste bent die het boek mag lezen en een recensie mag publiceren.

Hoe kom jij altijd weer in de leesflow?

Volg mindjoy op
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook Pinterest

17 thoughts on “Tips om weer in de leesflow te komen

 1. Ik merk dat ik het vooral lastig te combineren vind nu ik werk en blog. Daarnaast ik moet ook het huishouden nog doen en Mango. Best pittig want naast het bloggen schieten alle hobby’s er bij in.. Misschien moet ik inderdaad weer eens gaan proberen om te gaan lezen voor het slapen gaan. Alleen is mijn probleem dat ik vaak niet kan stoppen met lezen, haha. 🙂 Dat van dat ongecorrigeerde leesexemplaar is ook een leuk idee zeg! 🙂

  • Anita

   Ja als je er eenmaal in zit wil je er vaak mee verder gaan!

 2. Ik merk de laatste tijd dat ik er vooral even de rust voor moet vinden. Moet nog steeds het boek van Karin Slaughter uitlezen, hoewel ik er normaal meestal maar 2 dagen over doe. Ben erin begonnen in Londen… Andere prioriteiten (bezig in onze woning) of kijk liever even een serie. Van de week toch weer eens even de rust vinden fijn te gaan lezen want het is zeker een lievelings hobby<3

 3. Heerlijk! Altijd leuk om boeken blogposts te lezen. Ik lees vooral op de trein, ik merk dat ik veel minder lees als ik thuis ben omdat ik dan sneller vanalles ga doen, inclusief te lang op mijn smartphone bezig zijn. Het helpt inderdaad wel om het lezen in te plannen.

 4. Goede tips Anita. Ik kan niet echt plannen en zit gemiddeld twee keer per jaar met mijn neus in een e-book. Dan ben ik ook extra trots op mezelf 😉

 5. Voor mij is lezen in de lunchpauze een perfecte combinatie geworden van terugkomen in de leesflow en daarbij ook nieuwe boeken ontdekken. Door de vele storingen door collega’s, etc, koos ik voor deze momenten voor veel oude jeugdboeken voor de herinneringen en echt chicklits (die ik eigenlijk nooit lees).

  • Anita

   Wat een goede aanvulling. Inderdaad je lunchpauze kan je er ook goed voor gebruiken!

 6. Mmm ja me-time. Ik mis mijn leesmomenten echt. Op vakantie lees ik nog, ik vind het heerlijk en kan er dan onwijs van genieten – maar in het dagelijkse-out-of-the-vakantie-leven lukt het me echt niet.

 7. Goede tips! Ik moet nog steeds meer gaan lezen. Ik zou het echt moeten inplannen!

 8. Mijn leesflow is eigenlijk nooit weg. 🙂

 9. Ik lees altijd wanneer mijn Lief tv kijkt. Televisie boeit mij zo goed als niet, dus voor mij het ideale moment om er een boek bij te pakken!

 10. Deze tips kan ik goed gebruiken! Ik heb een hele stapel boeken liggen die ik nog wil lezen, maar het lukt me op de een of andere manier niet. Lezen heb ik ook een tijdje voor het slapengaan gedaan, alleen lukte het me dan niet het boek weg te leggen, omdat ik dan zo in het verhaal zat. Met als gevolg dat ik te laat ging slapen, haha, struggles.

 11. Oh super goede tips! Vooral lezen in de trein spreekt me erg aan, beter dan telkens op je telefoon zitten. Ben alleen bang dat wanneer ik dan zo in het verhaal van mijn boek zit ik vergeet uit te stappen op het station waar ik wezen moet, haha!

  • Anita

   Je wekker zetten rond het tijdstip van aankomst is dan misschien wel een idee voor je!

 12. Dankjewel voor de tips! Ik heb mijn boek echt al weken niet meer aangeraakt en zou dat toch wel weer moeten doen, omdat het namelijk ook een boek is die ik geleend heb. De tip om te lezen voor het slapen gaan ga ik proberen.

 13. Ik wil weer gaan lezen voor het slapen gaan.. Met een e-reader vol met boeken moet dat helemaal goed gaan komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.