Uittip: ANWB toeristische autoroutes

Zie jij ook wel eens witte zeshoekige bordjes langs de kant van de weg staan, aan een lantaarnpaal hangen of op een rotonde voorbij komen? Dan ben je op een ANWB toeristische autoroute beland. Van Groningen tot Limburg en van Zeeland tot in Drenthe vind je in Nederland 43 toeristische autoroutes die samengesteld zijn door de ANWB. Een paar jaar geleden nam R mij op mijn verjaardag mee naar Zuid-Limburg om daar de Mergellandroute te rijden en sindsdien hebben we er al een aantal met plezier gereden.

ANWB toeristische autoroutes boek

Wat kan je verwachten bij het rijden van een toeristische autoroute

Alle toeristische autoroutes hebben een startpunt, maar je kan natuurlijk op ieder gewenst punt de route beginnen. Let er wel op, de autoroute is maar in één richting bewegwijzerd (meestal met de klok mee). Soms is het wel even goed zoeken naar de borden. Iedere route laat je kennis maken met de meest mooie plekken in Nederland. Sommige autoroutes zijn zelfs grensoverschrijdend en gaan door België en Duitsland. Een ANWB toeristische autoroute is gemiddeld 100 kilometer lang en is het beste te rijden als het licht is. Vind je dat te lang dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om een gedeelte te rijden. Je rijdt tijdens de autoroutes door natuurgebieden, komt langs bezienswaardigheden, rijdt over ventwegen en komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt. De routes zijn zo gemaakt dat je ook langs verschillende eet- en drinkgelegenheden rijdt voor een eventuele pitstop. Wij zoeken meestal een leuk plekje uit om te gaan lunchen. Naast autoroutes zijn er ook 18 wandelroutes (gemiddeld 6 kilometer) die je naast het rijden van de autoroute kan lopen, voor als je even je benen wil strekken. Ik vind het een ideaal uitje voor in de winter wanneer het buiten zo ontzettend koud is, maar het is natuurlijk ook mooi als de natuur vol in bloei staat.

Gereden autoroutes

De toeristische autoroutes die ik en R in de loop der jaren hebben gereden zijn de volgende;

 • Zuid-veluweroute (GD), deze ontzettend mooie route ligt tussen Ede, Apeldoorn en Arnhem. Je rijdt tijdens deze 90 kilometer lange route ook door Nationaal Park de Hoge Veluwe.
 • Taxandriaroute (NB), je rijdt onder Breda en Tilburg door en gaat, tijdens deze 120 kilometer lange route, om Turnhout (België) heen.
 • Kempenroute (NB), tijdens deze 145 kilometer lange autoroute rijdt je met een hele grote boog om Eindhoven heen en zie je ook nog een klein stukje van België.
 • Peel en Maas-route (NB & LB), deze autoroute, 107 kilometer, ligt in twee provincies. Vanuit Deurne wordt je naar Venray geleid, waarna je door Horst naar Asten rijdt. Dit alles natuurlijk met een grote omweg.
 • Mergellandroute (LB), tijdens deze 110 kilometer lange autoroute rijdt je door idyllische oude dorpjes en een heuvelachtig landschap in het zuidelijkste puntje van Limburg. Deze autoroute hebben we trouwens al twee keer gereden omdat we hem zo mooi vinden.

ANWB toeristische autoroutes kaart Nederland

De toeristische autoroutes kan je per route bij de plaatselijke VVV krijgen. Het boek is helaas niet meer te verkrijgen.

ANWB reactie twitter boek vervalt

Heb jij al eens een toeristische autoroute gereden?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

26 thoughts on “Uittip: ANWB toeristische autoroutes

 1. Ik wist niet dat het bestond. Ken alleen de fietsroutes. Meestal maken we zelf onze toeristische route.

  • Anita

   Ja, wij rijden ook geregeld gewoon wat rond en pakken de binnendoor routes in plaats van de snelweg.

 2. ik hou hier van.,…
  niett perse die uitgestippelde route’s maar door steden en dorpen dwalen om moois te zien

 3. ik wist ook niet dat het bestond. Wij rijden inderdaad ook vaak lekker binnendoor. Heerlijk genieten van de natur, mooie huizen kijken etc. Dit ga ik zeker even opzoeken!

 4. Nee nog nooit eigenlijk… Lijkt me wel mooi!

 5. Dat is handig! Echt iets voor mijn vriend en ik. Kom je vast veel mooie plekken tegen om te fotograferen :-)!

 6. Leuk dat jullie al een paar van deze toeristische routes hebben gemaakt, erg handig dat zit bestaat! Toch jammer dat ik zelf geen rijbewijs heb haha.

  • Anita

   Wandel route is ook mooi om te doen hoor 😉

 7. Wat een onwijs leuk idee om dit via de ANWB te doen! Een paar maand geleden heb ik met mijn vader in zijn oldtimer een route gereden die georganiseerd werd door de club. Het was super gezellig om samen met mijn vader mee te maken.

  • Anita

   Met een Volvo oldtimer hebben we ook 2x een route gereden met een club. Leuk dat je dit met je vader hebt gedaan!

 8. Wat een leuke tip! Ik rijd eigenlijk zelden auto, omdat ik alleen af en toe die van mijn moeder kan lenen, maar vind het heerlijk om een stukje te rijden af en toe.

 9. Het enige wat ik ken is de Kampioen (let op het februari nummer, misschien zie je bekend gezicht 😉 ).

  Wel een leuke tip want ik hou van autorijden!!

 10. Omdat ik niet houd van tunnels (lees: zware tunnelangst heb ;)) zijn we vroeger heel vaak van snelwegen afgeweken om de tunnels te vermijden en zo kwamen we op ‘ toeristische routes’ in Europa terecht. Meestal van die prachtige en hele rustige wegen. Wel leuk dat ANWB zulke gidsen heeft, ik ging altijd vanuit de kaart op zoek naar alternatieve binnendoor wegen en dan op goed geluk of we iets moois tegenkwamen.

 11. Wat grappig dat je dit ook met de auto kunt doen. Natuurlijk ook wel logisch dat deze routes er zijn. Bij ons in de polder worden is er wel zo’n zelfde soort route voor fietsers en wandelaars. Meer dan eens word ons de vraag gesteld of men wel op de juiste route zit haha.

 12. hennie

  Die routes bestaan al heel lang en ik heb ze allemaal gereden.
  Nu en dan wordt er wel eens iets veranderd in zo’n route, dus altijd weer de moeite waard om hem nog eens te rijden.
  Elk jaar is de bloembollen route vaste prik, te beginnen in Lisse.

 13. Leuke site, leuke tips om te doen, maar……… nergens te vinden waar de gids met 43 routes te koop is. In ieder geval NIET bij de ANWB. Wie wet waar???

  • Anita

   Ik heb hem in ieder geval wel bij de ANWB gekocht, maar zie nu ook dat hij bij bol.com ook niet meer leverbaar is. Misschien zijn ze een nieuwe versie of herdruk aan het maken? Succes met zoeken in ieder geval!

 14. Ik wil toch graag weten of er geen andere leverancier is waar zo”n boek te koop is.
  Ik ben niet zo van het digitale.
  Of n boeknr.evt. vr.gr.

 15. jb Bruggeman

  we wilden deze week de veen en moor route rijden staat wel in het boek maar er was op de route geen bord te vinden . graag even uitleg ? we hebben een boek uit Februari 2007 mochten er nog meer route’s zij vervallen hoe komen wij daarachter?

  • Anita

   Ik heb de 5e herziende druk, jaartal ontbreekt, waar alleen een veen en wouden route instaat. Hoe je verder achter vervallen routes kan komen, geen idee!

 16. MIeke BRands

  Wij hebben reeds in 2000 3 anwb autorouteboekjes van Nederland gekocht en hebben sindsdien alle routes gereden.
  Vandaag nog de SALLENROUTE inTwente en morgen vermoedelijk de Sagenlandroute. Helaas zijn er diverse routes vervallen en waarschijnlijk zijn er door wegwerkzaamheden sommige bordjes nietmeer teruggeplaatst, maar met behulp van de TomTom vind je de juiste plaatsen over het algemeen wel weer.
  Het is heel fijn om deze routes kunt rijden als fietsen en lopen een groot probleem zijn geworden.

  Groetjes Mieke

 17. Dirk

  We hebben in het verleden alle toutes in Drenthe Groningen en Friesland gereden
  Maar dat heeft nu haast geen zin meer ,wandt ij de meeste gevallen ontbreken de borden
  Nu willen we een nieuw boekje aanschaffen zodat we dan zelf het 1 en ander kunnen zoeken .
  Maar ook daar wordt al weer op bezuinigt.

 18. Cor Stolk

  Het is erg jammer dat er wegens ANWB-bezuinigingen slechts 4 routes langs de weg bewegwijzerd blijven en de rest alleen maar digitaal[tom tom]te rijden is en de rest van die borden gewoon verdwijnen. Ze staan voor niemand in de weg toch? Kunnen provincies die borden niet opkopen? Dat scheelt allicht voor de horeca enz: Ik vind die bordjes makkelijker dan dat Tom Tom-gezeur aan m’n kop. Ik ben niet zo van dat digitale.
  Cor.

 19. fwt

  Het anwb auto route boek wordt niet meer uitgegeven en inmiddels zijn op de meeste plekken de route bordjes door de gemeente al weggehaald.Erg jammer, een enorm gemis!
  Er is al een paar jaar sprake van een initiatief om deze autoroutes via de TomTom te volgen, maar ik heb daar verder niets van gehoord. Toch is er wel degelijk veel behoefte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.