Uittip: museumdorp Orvelte

Orvelte, een dorp waar ik drie jaar geleden voor het eerst een kijkje nam en ontzettend blij verrast werd. Ik vind het altijd leuk om mooie nieuwe plekken in Nederland te ontdekken en samen met R ga ik er dan ook regelmatig op uit. Vestingsteden bezoeken wij ook met veel plezier en zo zijn we pas geleden dus nog in Heusden geweest. De sfeer, de gebouwen en de leuke winkels. Het heeft gewoon iets om in deze dorpen rond te lopen.

Orvelte plattegrond

Wat maakt Orvelte zo leuk

Orvelte is een brinkdorp, groot plein in het centrum, en veel gebouwen in het dorp hebben status rijksmonument gekregen. Het dorp is ontstaan tussen de 11e en 13e eeuw en bevat hierdoor vele historische bezienswaardigheden, zowel in als rond het dorp. Hierdoor zijn er in Orvelte regelmatig evenementen en hebben ze een heleboel attracties (aantal betaald) waar je kan zien hoe men vroeger leefde en werkte. Zo waren wij er tijdens de dag van het ploegpaard. Nooit eerder van gehoord maar het is een traditie daar in Orvelte en dan wordt er groots uitgepakt. Leuk aangekleed met kraampjes op het grote plein en oude ambachten worden gedemonstreerd. En tijdens het hoofdseizoen is het dorp ook nog eens autovrij. Je kan esdorp Orvelte zelf ontdekken of ervoor kiezen om je door een gids rond te laten leiden. Ook is er een paardentram waarmee je een rondrit kan maken.

Orvelte plattegrond

Hotspots in Orvelte

De duizendpoot, deze 1001-kadootjeswinkel heeft zoveel leuke dingen dat ik elke keer weer met iets naar huis ga. Van spullen voor de tuin tot knutselspullen en leuke cadeautjes, Sanny heeft alles. Een ambacht waar je een kijkje kan nemen is glasblazerij Hot Marks, ook de glaswinkel is zeker een bezoekje waard. Drentse lekkernijen vind je in het bakkershoes. Hier kan je ook genieten van een proeverijtje of zelf kniepertjes bakken tijdens het seizoen (leuk voor kinderen). Houd je van brocante of landelijke woondecoraties dan zou ik zeker een bezoek brengen aan woonwinkel het brokantien. En in mei, september en november organiseren zij grote buitenfairs in Orvelte. En als laatste en zeker niet de minste, puur pannenkoek, de eerste Nederlandse pannenkoekwinkel.

Orvelte ambacht Orvelte de duizendpoot

Tip: let wel altijd goed op de openingstijden want in de naseizoen (november t/m maart) zijn bijna alle winkels doordeweeks dicht. En neem contact geld mee want niet alle winkels hebben een pinautomaat, voor het parkeren moet namelijk ook gepast betaald worden.

Heb jij al eens een bezoekje gebracht aan Orvelte?

Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook

One thought on “Uittip: museumdorp Orvelte

  1. Nee nog nooit. Ik ken het niet. Leuk stukje, weer een plek leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.